O comoară din Epoca Bronzului, alcătuită din coliere, brățări și broșe, a fost descoperită în Suedia de un bărbat pasionat de orientare turistică, în timp ce încerca să realizeze o hartă a unei păduri din vestul țării.
Arheologii suedezi estimează că artefactele au o vechime de 2.500 de ani și spun că rar se întâmplă să găsești așa ceva într-o pădure, printre pietre. Triburile antice de regulă lăsau astfel de ofrande în râuri sau mlaşini, relatează BBC.
Tot ei sunt de părere că obiectele, datate din anii 750 - 500 î.e.n, au rămas expuse după ce animalele pădurii au răscolit pământul.
Pădurea se află în apropiere de oraşul Alingsas, la aproximativ 48 km nord-est de Göteborg.
Bijuteriile sunt într-o stare foarte bună de conservare și ar fi aparținut unei femei de rang înalt, susține profesorul Johan Ling, lector la Universitatea Göteborg.
Potrivit legilor în vigoare în Suedia, antichităţile descoperite sunt văzute ca proprietate a statului.
Swedish National Heritage Board decide dacă şi ce răsplată primeşte cel care le găseşte, însă bărbatul care le-a găsit susține că nu este interesat de recompensă, ci este mulțumit că poate contribui la descoperirea unor informații de importanță istorică.
În Scandinavia, Era Bronzului s-a întins din 1700 î.e.n până în 500 î.e.n, când a început Epoca Fierului, care a durat până în anul 800, când a început Era Vikingă.
Echipa de arheologi din Göteborg analizează acum regiunea în detaliu.
Citește și: