Număr record de amenzi ciudate în Anglia și Țara Galilor: Sancțiuni pentru colectarea de pietre, hrănirea păsărilor și cățărarea în copaci

Număr record de amenzi ciudate în Anglia și Țara Galilor: Sancțiuni pentru colectarea de pietre, hrănirea păsărilor și cățărarea în copaci
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Poliția locală din Anglia și Țara Galilor a dat anul trecut un număr mai mare de amenzi pentru contravenții precum tulburarea liniștii publice, dar și pentru hrănirea păsărilor și dormitul în spații publice.

Amenzile ciudate aplicate conform legislației privind protejarea spațiilor publice din Marea Britanie (PSPO) s-au înmulțit în 2022, ajungând la 13.433, de la 10.412 în 2019. Peste 150 de consilii locale au emis cel puțin o astfel de amendă în 2022, potrivit unui raport citat de The Guardian.

Printre activitățile pentru care oamenii au fost amendați se numără tulburarea liniștii publice prin strigăte, sancționată de patru consilii locale, și producerea de zgomot, penalizată tot de patru autorități locale. Cele mai multe amenzi emise în baza PSPO au fost, însă, aplicate pentru:

ADVERTISING
  • vagabondaj, asociat cu cerșetoria - 22 de sancțiuni
  • înjuratul pe stradă - 11
  • cântatul pe stradă pentru a face rost de bani - 7
  • dormitul în spații publice sau în mașini aflate pe spațiul public - 7
  • hrănirea păsărilor - 6

Sancțiunile aplicate conform Ordinului privind protejarea spațiilor publice (PSPO) au fost introduse în 2014 cu scopul de a restrânge comportamentul amenințător sau violent.

Activiștii pentru drepturile civice susțin că acestea sunt aplicate prea ușor în unele zone, inclusiv pentru a restricționa activități banale precum cățărarea în copaci, colectarea de pietre sau strângerea de fonduri.

ADVERTISING

Din cele 303 de autorități locale din Anglia și Țara Galilor care au răspuns unei solicitări formulate în baza libertății de informare, 266 au transmis că au dat cel puțin o sancțiune. Doar 10% din consiliile locale nu au sancționat comportamentul în spațiile publice.

Mai multe autorități locale au interzis diverse activități:

  • În Rugby sunt ilegale cățărarea în copaci și colectarea de pietre din anumite zone. Un reprezentant al consiliului local a explicat decizia prin "protejarea și întărirea habitaturilor din Rezervația Naturală Newbold Quarry".
  • În Wiltshire este interzisă posesia de pietre sau de… bile de rulmenți.
  • În Rother și în Welwyn Hatfield constituie contravenție să dormi în parc sau în alte locuri publice.
  • În Southend-on-Sea este interzisă folosirea bicicletei "într-un mod care poate provoca un efect negativ pentru alte persoane". Decizia a fost luată în urma mai multor plângeri privind tinerii care făceau curse și sărituri cu bicicletele electrice, iar doi copii au fost loviți.
ADVERTISING

Guvernul și-a anunțat recent intenția de a mări amenzile pentru încălcarea legislației pentru protejarea spațiilor publice de la 100 la 500 de lire sterline.

Datele au fost prezentate de Manifesto Club, un grup care militează pentru libertate în spațiile publice și în viața civică. Josie Appleton, directoarea grupului și autoarea raportului, acuză că de cele mai multe ori amenzile vizează persoanele sărace și fără adăpost.

"Există mii de restricții mărunte pentru aproape orice activitate imaginabilă în spațiul public", a spus ea, exprimându-și îngrijorarea că această tendință poate afecta comunitățile persoanelor fără adăpost.

"Folosirea acestor puteri pentru a-i viza pe cei fără adăpost echivalează cu o interzicere a sărăciei. A lovi persoanele fără adăpost cu amenzi pentru cerșit este pervers și lipsit de inimă. Este și mai îngrijorător că oamenii care dorm pe stradă pot fi amendați cu suma imensă de 500 de lire sterline pentru cerșit, dormit într-un spațiu public sau căutarea în tomberoane. Guvernul ar trebui să caute să renunțe la aceste competențe, nu să le extindă și să înrăutățească problemele", a acuzat Appleton.

Raportul întocmit de Manifesto Club acuză autoritățile locale că abuzează de puterea de care dispun pentru a-și justifica "legiferarea leneșă care a dus la unele dintre cele mai proaste legi".

Asociația autorităților locale a argumentat că un comportament antisocial, "precum consumul de alcool în spațiile publice, cursele de mașini, cerșetoria agresivă și comportamentul intimidant, pot distruge calitatea vieții oamenilor, poate afecta activitatea firmelor sau pot speria persoanele care vor să viziteze spațiile publice".

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇