Nicușor Dan susține subvențiile pentru partide: Fără o astfel de prevedere nu aș fi avut niciodată 60 de milioane de lei

Nicușor Dan susține subvențiile pentru partide: Fără o astfel de prevedere nu aș fi avut niciodată 60 de milioane de lei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele Nicușor Dan a declarat luni că este bine ca statul să finanțeze campaniile electorale și a dat ca exemplu cazul său, spunând că fără o astfel de prevedere nu ar fi putut să strângă niciodată 60 de milioane de lei în scopuri electorale.

Nicușor Dan a spus, luni, în conferința de presă de la Cotroceni, că fără legea finanțării partidelor el nu ar fi putut strânge fondurile pentru campaniile electorale, iar formațiunile politice și competitorii ar trebui să meargă la fel de fel de oameni pentru a cere bani, amintind că „înainte se venea cu punga de bani la partide”.

El a admis, însă, că sumele alocate partidelor pot fi reduse în contextul măsurilor fiscale care îi vor afecta pe români.

"Eu cred că e bine ca statul să finanțeze campaniile electorale, putem discuta de sume, de limita de 3%, dar fără o astfel de prevedere eu nu aș fi avut niciodată 60 de milioane de lei. E un lucru bun pentru ca partidele și competitorii să meargă la fel de fel de oameni pentru a cere bani. La subvențiile anuale pentru partide, aici sunt de acord că trebuie să avem o reducere.

Uitându-ne la cum a fost politica înainte de această lege, eu cred că această lege este corectă. Erau sacoșe cu bani care veneau la partide. Presiunea pe conducerile centrale ale partidelor era mai mare, pentru că banii veneau din teritoriu", a spus șeful statului.

În opinia sa, legea finanțării partidelor are două avantaje, dar și un efect nociv: "A scos mulți din banii negri și a întărit puterea centrală. Negativ a fost că mulți dintre acești bani s-au dus pentru a cumpăra trusturi de presă care nu au mai fost obiective și aici trebuie să reflectăm un pic", a precizat Nicușor Dan.

Președintele s-a declarat încă de la preluarea mandatului în favoarea reducerii subvențiilor alocate partidelor politice, dar a atras atenția că discuția despre eficientizarea cheltuielilor publice trebuie să vizeze sume mult mai mari care ies din bugetul de stat.

Poziția sa a coincis cu cea a lui Ilie Bolojan care a spus, în timp ce se afla în funcția de președinte interimar al României, că subvențiile pentru partide pot fi reduse și mai ales reglementate, astfel încât să fie folosite pentru formarea profesională a membrilor, după modelul fundațiilor politice din Germania.

Subvenții în creștere

Datele prezentate de Expert Forum arată că subvențiile pentru partide politice au crescut constant în ultimii ani.

În 2023, șase formațiuni politice au primit în total 227 de milioane de lei, dar au cheltuit 252 de milioane, inclusiv din excedente anterioare. Bugetul pe 2024 a fost și mai generos, cu 314 milioane de lei alocaţi.

În prezent, legislația permite finanțarea campaniilor electorale în totalitate din bugetul de stat, fără vreo limită clară raportată la sumele încasate din subvenții. Acest lucru a alimentat criticile societății civile, care acuză partidele de cheltuieli opace și lipsite de transparență, în special în campaniile electorale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇