Naturalistul american Edward O. Wilson, supranumit un „Darwin al zilelor noastre”, a murit duminică la vârsta de 92 de ani în Massachusetts, a precizat fundaţia acestuia într-un comunicat, potrivit Reuters.
Alături de naturalistul britanic David Attenborough, Wilson era considerat unul dintre cei mai mari experţi din lume în domeniul ştiinţelor naturale şi al conservării.
Proiectul Half-Earth Project, iniţiat de Wilson, reprezintă un apel pentru protejarea a jumătate din suprafaţa de uscat şi de apă a Terrei astfel încât să existe suficiente ecosisteme diverse şi bine conectate pentru a anula fenomenul extincţiei speciilor, care se întâmplă într-un ritm fără precedent în ultimii 10 milioane de ani.
Organizaţia Naţiunilor Unite a îndemnat statele membre să îşi ia angajamentul pentru conservarea a 30% din suprafaţa de uscat şi de apă - aproape dublu faţă de suprafaţa aflată în prezent sub efectul unei forme de protecţie - până în 2030, o ţintă cunoscută sub sintagma ''30 până în 30'' şi inspirată în parte de Wilson.
Wilson era totodată un expert de talie mondială în furnici, fiind descoperitorul a peste 400 de specii din aceste insecte.
A fost recompensat de două ori cu premiul Pulitzer şi a popularizat termenul ''biodiversitate''.
Fost profesor universitar la Harvard, Wilson şi-a petrecut ultimii ani într-o comunitate de pensionari din nord-estul Statelor Unite şi a publicat recent un nou volum dintr-o lungă serie de cărţi despre biodiversitate.