Mișcarea surprinzătoare a armatei chineze: Ofițerii mai slab cotați sunt puși la comanda submarinelor nucleare

Mișcarea surprinzătoare a armatei chineze: Ofițerii mai slab cotați sunt puși la comanda submarinelor nucleare

Ofițerii care ajung la comanda submarinelor chineze, exceptând inginerii, tind să aibă cele mai slabe rezultate la examenele de admitere. Acest lucru pare să indice o lipsă de încredere a conducerii marinei chineze în comandanții de nave, consideră analiștii militari occidentali.

Deși sarcina de a comanda un submarin nuclear trebuie să le revină celor mai inteligenți și mai pregătiți comandanți, în marina chineză lucrurile stau diferit. Cu excepția inginerilor, ofițerii de la comanda submarinelor tind să provină din rândurile candidaților cu cele mai slabe note la examenele de admitere la instituțiile de învățământ superior ale armatei chineze.

Acest lucru sugerează că subofițerii din marina armatei chineze nu sunt cei mai buni și nici cei mai pregătiți pentru a face față unor situații critice, pe care le pot înfrunta echipajele submarinelor, relatează Business Insider.

"Pe baza sistemului de notare Gaokao de la examenul de admitere la facultate în instituțiile academice ale PLA (Armata de Eliberare a Poporului - denumirea oficială a armatei chineze - n.red.), Universitatea de Inginerie a marinei chineze se clasează pe locul doi. Iar Academia de Submarine se numără printre ultimele trei instituții ale armatei", arată o analiză realizată de Roderick Lee, expert în armata chineză în cadrul China Maritime Studies Institute de la US Naval War College.

ADVERTISING

"Presupunând că sistemul de notare Gaokao este în general un indicator al potențialului general de performanță, acest lucru sugerează că ofițerii-cadeți de submarin sunt inferiori omologilor lor de la inginerie", arată Lee.

Rivalitatea dintre ingineri, care răspund de punțile inferioare ale submarinelor și care asigură funcționarea acestora, și cadrele superioare, precum căpitanii, navigatorii și ofițerii de arme, nu reprezintă o noutate în nicio forță maritimă care dispune de astfel de nave.

În Statele Unite, însă, toți ofițerii și comandanții de submarine sunt instruiți în inginerie nucleară. Până la momentul în care ofițerul chinez preia comanda unui submarin, cadrele americane de comandă adună peste un deceniu de pregătire și experiență.

Dezbaterea despre echivalarea excelenței academice cu competența militară nu s-a încheiat niciodată. Istoria e plină de comandanți importanți - precum George McClellan, în Războiul Civil American - care s-au dovedit mai pricepuți în sala de clasă decât pe câmpul de luptă. Pe de altă parte, legendarul general american George Patton a fost pe punctul de a renunța la West Point, notează publicația americană.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Dădăcirea" căpitanilor provoacă probleme

Inegalitatea selecției cadrelor din marina chineză este remarcabilă, dat fiind că submarinele ar reprezenta una dintre cele mai importante arme într-un potențial conflict cu Statele Unite, Japonia sau Taiwan.

Marina chineză operează în prezent în jur de 60 de submarine, din care șase sunt dotate cu rachete balistice cu focos nuclear, plus șase submarine de atac cu propulsie nucleară și 46 de submarine diesel înarmate cu o diferite rachete și torpile antinavă.

Modul în care conducerea marinei chineze face selecția cadrelor pare să confirme că are dubii asupra celor aflați la comanda navelor și a submarinelor, ofițerii de nivel superior navigând adesea cu ei pentru a-i supraveghea.

ADVERTISING

"În mod istoric, autoritatea căpitanului unui submarin chinez putea fi erodată de prezența la bord a mai multor ofițeri superiori. Problema împărțirii conducerii de flotă în formațiuni pe o singură navă și a căpitanilor 'dădăciți' a fost atât de mare pentru flota de suprafață a marinei chineze, încât aceasta a interzis în mod explicit această practică în 2019", scrie Lee.

Nu este clar până la ce nivel continuă ofițerii de top chinezi să-i supervizeze pe ofițerii de pe submarine. Dar este sigur că pe un astfel de vas autoritatea e împărțită cu un comisar politic aflat la bord.

Există dovezi că, atunci când un ofițer superior preia efectiv comanda unui submarin, apar resentimente în rândul echipajului. Expertul american menționează că ofițeri superiori ai flotei chineze se aflau la bord când submarinul SS-361 din clasa Ming s-a scufundat în 2003. La fel s-a întâmplat și în 2014, când China a fost pe punctul de a pierde un submarin din clasa Kilo, SS-372.

Activitatea într-un submarin este oricum grea și izolatoare, iar conflictele de comandă nu fac decât să accentueze ceea ce pare a fi o criză de sănătate mintală în rândul comandanților și echipajelor chineze.

În 2021, când cercetătorii de la a doua universitate medicală militară din China au făcut un sondaj în rândurile echipajelor de submarine din flota chineză din Marea Chinei de Sud, 21% din subiecți au raportat că se confruntă cu probleme de sănătate mintală. "Marinarii și ofițerii din forța submarină din Marea Chinei de Sud se confruntă cu riscuri pentru sănătatea mintală și suferă de probleme psihologice grave", a concluzionat studiul, care a enumerat educația, laolaltă cu vârsta și experiența, drept cei mai buni indicatori pentru sănătatea mintală a echipajelor de submarine.

"Viața într-un submarin al marinei chineze e grea. Condițiile sunt provocatoare și China a suferit accidente submarine în trecut. Aceste variabile fac mai puțin atractivă viața în forța submarină", a declarat Christopher Sharman, directorul Institutului de Studii Maritime din China, pentru Business Insider.

O vulnerabilitate pe care americanii o pot specula

Ideea că un submarin – mai ales unul propulsat de un reactor nuclear sau chiar înarmat cu rachete nucleare – se află sub comanda unui ofițer cu un calificativ scăzut este îngrijorătoare. Cu toate acestea, Lee crede că flota de submarine a Chinei rămâne o forță capabilă. Nu există defecte clare și flagrante în modul în care Beijingul își conduce forța submarină, subliniază expertul.

Deși sistemul său educațional a avut probleme la începutul secolului și continuă să întâmpine provocări, acestea nu par suficient de puternice pentru a afecta drastic capacitatea operațională, adaugă el.

"Chiar dacă scorul Gaokao nu indică performanța umană generală, acesta reflectă un anumit nivel de inteligență și dăruire individuală. Prin urmare, forța submarină a marinei chineze trebuie să se bazeze pe ofițerii săi cel mai puțin talentați pentru a conduce forțele care pot fi izolate zile, dacă nu săptămâni, la un moment dat", subliniază analistul.

Cu toate acestea, calificările educaționale slabe ale ofițerilor submarinelor chineze ar putea fi o vulnerabilitate pe care echipajele americane o pot exploata, sugerează Lee. Forța submarină a Chinei este mai predispusă să facă greșeli, pentru că "își atrage liderii din unii dintre cei mai prost instruiți ofițeri-cadeți", apreciază Lee.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇