Ministrul Mediului: Ursul a ocupat noi teritorii. A ajuns în județe în care nu s-a văzut decât crap și somn

Ministrul Mediului: Ursul a ocupat noi teritorii. A ajuns în județe în care nu s-a văzut decât crap și somn

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a susţinut marţi, la Alba Iulia, că ursul migrează spre noi teritorii cu habitat favorabil și a apărut chiar și în zone unde nu s-a văzut niciodată urs.

„Acest carnivor mare, aflat la vârful lanțului trofic, a ocupat noi teritorii. Au apărut noi județe cu probleme, au apărut noi județe unde până acum nu s-a văzut urs, decât crap și somn în Dunăre, la Galați, de exemplu, sau nu s-a văzut niciodată urs la Arad și au apărut și acolo. În zona montană presiunea este din ce în ce mai mare”, a declarat marți Tanczos Barna, citat de Digi24.

ADVERTISING

Ministrul a explicat că acest lucru se explică prin migrarea acestor exemplare în zone de habitat natural favorabil şi propice pentru respectiva specie.

"Este absolut normal în cazul în care intervenţia umană a fost complet eliminată din managementul speciei", a subliniat acesta.

Probleme pentru activitatea agricolă

Potrivit ministrului, de teama urşilor, este "din ce în ce mai greu" pentru crescătorii de animale să găsească ciobani care să meargă cu oile sau cu vitele pe munte.

"Este o problemă din ce în ce mai mare în ceea ce priveşte activitatea agricolă, zootehnia în zona montană. Este din ce în ce mai greu pentru crescătorii de animale să găsească persoane care îşi riscă viaţa prin protejarea stânelor, prin protejarea animalelor - oieri, ciobani, care să meargă cu vite şi cu oi pe munte.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Problema este generată de ultimii ani în care, de la 4.000 de urşi sau 4.500 din momentul aderării în 2007, am ajuns la 6.500 - 7.000 în 2016. Este ultima evaluare oficială făcută de minister", a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Urmează proiecte din fonduri europene

Ministrul a adăugat că va urma implementarea unor proiecte finanţate din fonduri europene, despre care va oferi mai multe detalii miercuri, într-o conferinţă de presă.

Tanczos Barna a amintit că ministerul a lansat în februarie procedura de contractare a serviciilor de evaluare a populaţiei de urşi, servicii care nu au mai fost cumpărate sau achiziţionate în ultimii cinci ani.

"Este primul şi cel mai important pas. Pentru a merge mai departe cu strategia, trebuie să vedem exact unde stăm cu populaţia de urşi.

ADVERTISING

Dacă este o evoluţie pozitivă ca număr de exemplare sau este o evoluţie degresivă, pentru că problema cea mai mare la nivel european este să asigurăm pentru această specie o stare favorabilă de conservare.

Deci, starea favorabilă de conservare în România cu siguranţă este asigurată în momentul în care apar din an în an, de la an la an alte judeţe unde ursul ca specie se simte perfect şi se dezvoltă", a declarat demnitarul.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇