Ministrul Justiției vrea modificarea procedurii de numire şi revocare a procurorilor

Ministrul Justiției vrea modificarea procedurii de numire şi revocare a procurorilor

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, marți seară, că ministrul are o putere foarte mare asupra procurorilor şi, dacă doreşte, poate face o ”ievaluare” şi poate să propună revocarea. Stelian Ion doreşte modificarea procedurii de numire şi revocare a procurorilor, pentru a exista ”un echilibru al puterilor”, iar CSM şi preşedintele să aibă un cuvânt impostant de spus.

”Printr-o decizie a Curţii Constituţionale, ministrul Justiţiei are o putere foarte mare asupra procurorilor. Şi dacă doreşte revocarea poate face o «ievaluare» din aceea şi poate propune această revocare”, a declarat Stelian Ion la B1 TV, marţi seară, informează News.ro. 

ADVERTISING

Ministrul Justiţiei a adăugat că îşi propune modificarea acestei proceduri, aceasta regăsindu-se printre urgenţele pe care le are în vedere, în perioada următoare.

”Ideea este că acea procedură este printre urgenţele pe care le am în vedere, modificarea acelei proceduri, în sensul în care să existe un echilibru al puterilor, astfel încât politicul să nu fie singurul factor decident. În sensul acesta, CSM trebuie să aibă, cel puţin pentru avizele negative, un rol hotărâtor, acele avize să fie conforme. La fel, preşedintele ar trebui să aibă un cuvânt de spus, important”, a declarat Stelian Ion.

Întrebat ce rol ar trebui să aibă preşedintele în acest caz, Stelian Ion a declarat că preşedintele ar trebui să fie unul dintre filtre.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Vreau să specific faptul  că PSD nu a modificat acel articol, deşi s-au învârtit în jurul lui, dar l-au interpretat cu ajutorul CCR. Ar trebui  să existe un mecanism în care ministrul Justiţiei să facă propunerea, după care  urmează un aviz din partea CSM care să fie conform, iar de acest aviz să ţină cont ministrul Justiţiei. Deci, cererea să se întoarcă la ministrul Justiţiei, astfel încât ceea ce i se trimite preşedintelui spre numire să treacă de acest filtru. Dacă CSM spune nu, ar trebui să se vină cu altă numire. De asemenea, preşedintele să aibă posibilitatea să îşi spună punctul de vedere şi să fie iarăşi un alt filtru. Şi dacă aceste filtre funcţionează simultan, sunt şanse puţine să ajungă acolo persoane nepotrivite asupra cărora să planeze suspiciuni”, a mai precizat Stelian Ion.

ADVERTISING

Stelian Ion: Pledez pentru păstrarea șefilor de parchete

În ce-i privește pe actualii șefi de parchete. ministrul Justiţiei a spus că pledează pentru stabilitate şi păstrarea şefilor de parchete.

"Tocmai asta am criticat şi pe vremea domnului Tudorel Toader, faptul că vine un nou ministru nu înseamnă că trebuie să schimbe toţi şefii de parchet. E o idee atât de păguboasă că odată cu plecarea ministrului trebuie să plece şi şefii de parchete, încât pledez pentru stabilitate, pentru păstrarea şefilor de parchete", a declarat Stelian Ion la B1TV, citat de Agerpres.

El a adăugat că trebuie făcută "o numire de mandat plină" la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

"Acolo este o situaţie de interimat, interimatul în sine nu aduce prea multe lucruri bune, pentru că el creează acea senzaţie a unui provizorat, nu se ştie cum stau lucrurile. Trebuie făcută o numire de mandat plină acolo", a afirmat Stelian Ion.

Pe 23 decembrie, după ce a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate ale Parlamentului, Stelian Ion a fost întrebat de jurnalişti dacă intenţionează să-i schimbe din funcţie pe actualii procurori-şefi, inclusiv pe procurorul general.

"Va fi o prioritate numirea procurorului-şef DIICOT. După discuţia pe care o voi purta cu actualul procuror-şef interimar, vom stabili acest calendar, dar în orice caz nu putem lungi foarte mult această durată de interimat. Pe de altă parte, analiza respectivă, dacă avem sau nu în vedere revocarea, asta se va face foarte atent. Însă am spus deja în cadrul audierilor că nu voi abuza de funcţia de ministru pentru a interveni dur şi disproporţionat în activitatea procurorilor. (…) Nu am luat în calcul o revocare. Va fi făcută o analiză", preciza el.

Stelian Ion spune că Secţia Specială de anchetare a magistraţilor ar putea fi desființată în luna martie

Justiţia merge la Stelian Ion. Ce spune despre schimbarea procurorilor şefi şi impunerea unui prag pentru abuzul în serviciu

Program de guvernare: Care sunt urgenţele cu care se va confrunta Stelian Ion (Document)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇