Miliardarul Beny Steinmetz, condamnat în România, a fost ajutat de nepoata premierului Greciei să scape de extrădare și să preia cea mai mare rafinărie din Italia

Miliardarul Beny Steinmetz, condamnat în România, a fost ajutat de nepoata premierului Greciei să scape de extrădare și să preia cea mai mare rafinărie din Italia

Alexia Bakoyannis, nepoata premierului elen Kyriakos Mitsotakis, l-a sprijinit pe Beny Steinmetz în problema extrădării sale din Cipru în România și l-a însoțit pe magnatul israelian la negocierile din Italia pentru achiziționarea celei mai mari rafinării din peninsulă.

Guvernul italian a aprobat cumpărarea rafinăriei Lukoil din Sicilia, cea mai mare din țară, de către o companie care are legături cu Beny Steinmetz (67 de ani), un miliardar condamnat pentru corupție în România și Elveția, scrie Financial Times.

ADVERTISING

Legăturile dintre magnatul israelian și GOI Energy, compania care a cumpărat rafinăria siciliană de la Lukoil la începutul acestui an, ridică semne de întrebare cu privire la vânzarea și deținerea unui activ considerat strategic de către Roma, notează sursa citată.

Vânzarea forțată a rafinăriei, care acoperă o cincime din capacitatea de rafinare a Italiei, s-a produs în momentul în care UE pregătea interzicerea importurilor de produse petroliere și maritime din Rusia, în decembrie anul trecut.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În ciuda îngrijorărilor exprimate de Statele Unite, guvernul condus de Giorgia Meloni a aprobat vânzarea rafinăriei către GOI Energy, care a făcut o ofertă mai bună decât fondul american Crossbridge și traderul elvețian de mărfuri Vitol.

Steinmetz a călătorit împreună cu avocații și consultanții lui la Roma și Milano în noiembrie și decembrie 2022 pentru a negocia o ofertă de 1,5 miliarde de euro pentru rafinăria din sudul Italiei, au spus patru persoane care au cunoștință despre aceste negocieri.

ADVERTISING

Miliardarul israelian a fost însoțit la negocierile din Italia de Alexia Bakoyannis, nepoata premierului grec Kyriakos Mitsotakis. Aceasta a fost consilierul de comunicare al lui Steinmetz și l-a ajutat pe magnatul condamnat în România și Elveția pentru corupție să scape de extrădarea din Cipru în România.

Benny Steinmetz a fost arestat în Cipru la sfârşitul lunii august, în baza mandatului european emis de România. El a fost eliberat pe cauțiune o săptămână mai târziu.

La începutul lunii noiembrie, miliardarul a fost eliberat după ce Curtea Supremă a Ciprului a anulat o hotărâre anterioară de extrădare. Mandatul de arestare românesc a fost respins și de Grecia şi Italia.

Steinmetz a fost condamnat în 2020 la cinci ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa. Acuzaţiile vizează infracţiuni comise în perioada 2006-2013 în diferite forme de participare, în interesul obţinerii unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de prinţul Paul.

Miliardarul israelian a susținut că procesul și sentința din România au fost motivate politic.

El a fost condamnat și în 2021 de un tribunal elveţian, după un proces care a durat două săptămâni, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru că a mituit mai mulți funcţionari publici pentru a obţine licenţe de minerit în Guineea.

Steinmetz şi doi colaboratori de-ai săi au fost acuzaţi de un procuror din Geneva de dare şi luare de mită în valoare totală de circa 10 milioane de dolari (8,2 milioane de euro) care ar fi ajuns, prin conturi elveţiene, la o serie de înalţi responsabili din Guineea pentru a-i atribui grupului Beny Steinmetz Group Resources (BSGR) drepturi miniere în sud-estul acestei ţări sărace din Africa de Vest, dar bogată în resurse naturale.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇