Imagini în care apar migranți aproape complet dezbrăcați atestă abuzurile la care aceștia sunt supuși în timpul călătoriei lor ilegale prin Europa, acuză grupurile care militează pentru drepturile civile.
Mai mulți bărbați dezbrăcați au fost trimiși din Serbia în Macedonia de Nord la temperaturi exterioare aproape de punctul de îngheț, acuză ONG-ul macedonean Legis care le-a transmis cotidianului britanic The Guardian.
Imaginile arată mai mulți bărbați în lenjerie intimă mergând în întuneric, în Macedonia de Nord, pe un drum dinspre granița cu Serbia.
Organizația spune că a primit pe 10 februarie imaginile filmate de un localnic din satul Lojane, situat în apropierea graniței cu Serbia, iar cotidianul britanic menționează că nu le-a verificat în mod independent.
Legis a transmis că oamenii săi au reușit să vorbească cu mai mulți migranți, iar aceștia au spus că sunt din Siria.
Potrivit ONG-ului macedonean, acesta este al doilea episod în 24 de ore în care migranții au fost expulzați din Serbia într-un mod umilitor, când peste 50 de migranți au fost obligați e către forțele sârbe de intervenție să se dezbrace și să rămână doar în lenjerie intimă înainte de a fi trimiși înapoi în Macedonia de Nord.
Jasmin Redjepi, președintele Legis, a declarat că expulzările „tulburătoare și degradante" au avut loc la scurt timp după organizarea unui summit UE-Serbia pe tema cooperării frontaliere, având ca obiectiv întărirea graniței sârbe împotriva traficanților de persoane. „Am putut vedea atunci impactul și consecințele", a spus el.
Redjepi a solicitat o anchetă a birourilor Ombudsmanului din Macedonia de Nord și Serbia. El a cerut, totodată, ca observatorilor pentru drepturile omului să li se permită să observe operațiunile poliției, „pentru a se asigura că violența și dezumanizarea nu pot continua în întuneric".
Dunja Mijatović, comisar pentru drepturile omului la Consiliul Europei, a declarat că astfel de incidente nu sunt doar tulburătoare, ci și un indiciu al unei tendințe mai largi și îngrijorătoare în rândul țărilor membre ale Consiliului Europei. „Aceste acțiuni par să violeze convenția europeană a drepturilor omului care interzice expulzările colective, precum și alte standarde internaționale care impun asigurarea unui acces real și efectiv la azil pentru cei care îl solicită", a adăugat ea.
Mijatović a mai spus că abuzul care pare să se fi petrecut la granița cu Macedonia de Nord a fost un semn al maltratării persoanelor vulnerabile la granițele din întreaga Europă, calificând fenomenul larg răspândit de respingere ilegală o „problemă paneuropeană urgentă".
„Ceea ce am observat și am avertizat este că migranții au fost supuși, de ani de zile, unui tratament care ar putea constitui tratament degradant sau tortură în mai multe țări europene, încălcând în mod clar obligațiile statelor privind drepturile omului", a subliniat ea.
Un raport al ONG-ului belgian 11.11.11 a estimat că în 2023 au avut loc peste 346.000 de expulzări forțate la frontierele externe ale Europei.
T.D.