Discuții în CSM după circul din fața DNA, la audierea lui Dragnea

Discuții în CSM după circul din fața DNA, la audierea lui Dragnea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru al CSM, şi-a exprimat nemulţumirea, marţi, faţă de prezenţa televiziunilor la venirea lui Liviu Dragnea la DNA, spunând că este „revoltată” şi „condamnă” acest lucru.

Preşedintele Consiliului, judecătorul Bogdan Mateescu, spune că regretă ideea de „telejustiţie” în general şi nu este normal ca presa să fie prezentă „la uşa” Parchetelor.

"Eu nu am nimic cu presa. Nu o să pun niciodată pumnul în gură presei, dar sunt foarte revoltată că, prin 2014 - 2016, cred că toţi vedeam la televizor o justiţie televizată.

Şi ce să vedeţi, dragi colegi, am scăpat o perioadă de această justiţie televizată, câţiva ani, şi, de curând, o unitate de parchet supra-specializată, mai mult în achitări, de ceva vreme are iarăşi televiziunile la poartă.

ADVERTISING

Mă întreb cum este posibil. Oare ştiu cei de la televiziuni când se fac anumite anchete? Noi ce facem în acest sens? Suntem de acord să încurajăm această justiţie televizată? Pe mine mă deranjează foarte tare.

Este adevărat că au lipsit cătuşele. Înainte erau şi cătuşe, acum oamenii ies, cât de cât, liberi. Dar această chemare a televiziunilor, pentru că eu nu am văzut să fie o singură televiziune, nu cred că este benefică sistemului judiciar.

Eu nu cred că (televiziunile) ştiu cum se fac audierile sau cum se iau măsurile în dosarele instrumentate de anumite unităţi de parchet", a afirmat Baltag, în şedinţa Plenului CSM.

ADVERTISING

Nici președintele CSM nu este mulțumit de telejustiție

La rândul său, preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, a spus că regretă faptul că presa este prezentă la "uşa de la intrare" a Parchetelor.

"Nu mi se pare potrivit, aşa cum nu mi s-a părut potrivit niciodată să apară interceptări în mass-media sau chestiuni trunchiate ori presa la uşa de la intrare. Am regretat astfel de situaţii şi nu pot să nu regret în continuare.

Justiţia se face în sala de judecată, organele de urmărire penală fac urmărire penală, conform legii, fază nepublică, şi, indiferent că ne place sau nu, că e importantă persoana urmărită penal sau nu e importantă, pentru că toţi suntem egali în faţa legii şi cel mai ticălos infractor, criminal, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Regret şi eu ideea de telejustiţie.

ADVERTISING

(…) Ce am văzut eu? Dimineaţa, pe surse, percheziţii. După aceea, comunicat, ca să răspundă interpelărilor mass-media. Nu ştiu, mass-media, de la persoanele vătămate sau poate chiar de la Parchet, nu ştiu.

Nimeni nu pune la îndoială dreptul organelor de urmărire penală de a face informările potrivit legii. Rugămintea era ca, cumva, să vedem. (…) Nimeni nu a acuzat DNA că pune la dispoziţie presei, dar efectul este acesta: telejustiţie", a susţinut Mateescu.

Ministrul Justiției ia apărarea DNA

În schimb, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a luat apărarea DNA şi a atras atenţia că nu trebuie indusă ideea în opinia publică că procurorii cheamă jurnaliştii atunci când sunt audieri la Parchete.

"Chestiunea cu prezenţa televiziunilor şi a susţinătorilor la audieri la Parchet, este important să nu inducem opiniei publice ideea unor prezumţii cum că acele unităţi de Parchet au fost cele care au chemat sau au anunţat presa.

Ştiţi foarte bine că părţile au cunoştinţă de faptul că sunt chemate, apărătorii au cunoştinţă, se află despre aceste lucruri.

Nu îmi imaginez că DNA ar fi chemat susţinătorii unuia sau altuia dintre cei care erau chemaţi la audieri", a explicat Stelian Ion.

Discuțiile au degenerat

"S-ar putea să-i fi chemat chiar dumnealor (DNA - n.r.). Domnul ministru este foarte mare apărător al DNA. (...) Vă daţi seama ce disperat este domnul ministru că nu suportă nici măcar o discuţie despre DNA. (...) Acest lucru îl condamn, nu pot să fiu de acord ca televiziunile să stea şi să urmărească pe conturile unora. De ce nu au venit la CSM sau în altă parte şi au venit la DNA?", l-a întrerupt Gabriela Baltag.

Discuţiile au degenerat, iar Bogdan Mateescu a solicitat ca şedinţa Plenului CSM, care se desfăşoară online, să nu mai fie publică.

Context

Liviu Dragnea s-a prezentat, luni, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, el fiind chemat de procurori pentru a i se aduce la cunoştinţă prelungirea sechestrului în dosarul Tel Drum, în care are calitatea de inculpat.

Dragnea a fost aşteptat de mai mulţi susţinători, care au avut altercaţii cu contestatari şi cu jurnaliştii aflaţi la faţa locului.

Venirea lui Dragnea la DNA a fost anunţată duminică de Codrin Ştefănescu, un apropiat al fostului lider PSD, pe Facebook.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇