Autorităţile din judeţul Mehedinţi au activat, joi după-amiază, Planul roşu de intervenţie, după ce zeci de copii și doi adulți au avut nevoie de asistență medicală și au ajuns la spital. Cei afectați au mâncat produse livrate de o firmă de catering la mai multe unități de învățământ, în cadrul programului „O masă sănătoasă”.
Autoritățile au fost alertate în urma unui apel la 112, în care se semnala că mai mulţi copii, din diferite localităţi, au stări de rău şi simptome de toxiinfecţie alimentară.
„Începând cu ora 14:15 a fost activat Planul Roşu de intervenţie în urma unui apel pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 care solicită intervenţia ISU Mehedinţi pe raza localităţilor Almăjel, Oprişor, Salcia şi Ştircoviţa, întrucât mai mulţi minori acuză stări de rău şi simptome de toxiinfecţie alimentară”, a transmis ISU Mehedinţi.
Mai multe echipaje de prim ajutor au fost mobilizate pentru a interveni.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, 90 de persoane au ajuns la spitale cu greţuri, vărsături şi astenie. Formele de boală sunt uşoare şi medii, 26 de persoane fiind deja externate.
„La Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin s-au prezentat 79 de persoane cu greţuri, vărsături şi astenie, 4 persoane la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Craiova şi 7 persoane la Spitalul Municipal Băileşti.
Formele de boală sunt uşoare şi medii. În urma evaluării medicale, 26 dintre pacienţi au fost externaţi, iar alţi bolnavi urmează să fie externaţi în această seară”, a transmis Ministerul Sănătăţii.
Mâncare de la o firmă de catering pentru școli, în cadrul programului „O masă sănătoasă”
Primele investigații arată că cei care au avut nevoie de intervenție medicală ar fi consumat paste livrate la școli de o firmă de catering, în cadrul programului „O masă sănătoasă”. DSP Mehedinți a demarat o anchetă.
„Este vorba de toxiinfecţie alimentară, este mâncare care s-a livrat de către un furnizor la şcoli. (...) Se face anchetă epidemiologică preliminară acum, s-au recoltat probe şi o să vedem exact care este cauza.
În momentul în care s-a declanşat, alimentele erau deja furnizate către unităţile de învăţământ, s-a comunicat de către noi cu directorii de şcoală, pentru că unii dintre copii am înţeles că mai pleacă acasă cu mâncare, dacă nu o consumă la şcoală, şi li s-a comunicat să nu o mai consume, dar la acest moment nu se mai livrează nimic", a declarat, pentru Agerpres, șefa DSP Mehedinți, Miruna Constantin.