Marea Britanie refuză să îi primească pe toţi refugiaţii ucraineni fără viză

Marea Britanie refuză să îi primească pe toţi refugiaţii ucraineni fără viză

Marea Britanie a promis luni că îşi va relaxa exigenţele pentru primirea mai multor ucraineni care au familie în Regatul Unit, dar a exclus să îşi deschidă total frontierele pentru refugiaţii care fug de invazia rusă.

„Verificările biometrice şi de securitate sunt fundamentale (…) şi vor rămâne aşa. Ele sunt vitale pentru a garanta securitatea britanicilor”, a explicat ministrul de Interne, Priti Patel, în Camera Comunelor, informează AFP.

Londra şi-a atras critici pentru lipsa de generozitate în primirea de ucraineni care fug din ţara lor după invazia rusă. Dând dovadă de mai multă reţinere decât celelalte state europene, Marea Britanie a anunţat duminică, prin vocea premierului Boris Johnson, că cetăţenii ucraineni de pe teritoriul său îşi vor putea aduce rudele apropiate din Ucraina.

ADVERTISING

Ministerul de Interne a precizat luni că această "cale umanitară personalizată" ar putea permite unui număr de 100.000 de persoane "să se refugieze" în Marea Britanie.

Dacă rudele "britanicilor nu îndeplinesc criteriile obişnuite (pentru a avea o viză), dar trec de verificările de securitate, le vom oferi permisiunea de a intra în Regatul Unit", a precizat Priti Patel.

Suficient "pentru a le oferi posibilitatea britanicilor şi oricărei persoane instalate în Marea Britanie să îşi aducă membrii familiei lor ucrainene apropiate", a adăugat ea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Criticile la adresa guvernului au fost alimentate în weekend de secretarul de stat pentru imigraţie, Kevin Foster.

El a scris într-o postare pe Twitter, pe care apoi a şters-o, că ucrainenii ar putea fi primiţi ca muncitori sezonieri, stârnind indignare.

O caricatură apărută luni în The Times o arăta pe Priti Patel, ministrul de Interne, întrebând o familie ucraineană prinsă într-o clădire în flăcări dacă este "dispusă să culeagă fructe", în schimbul unei scări de salvare.

Criticii au evidenţiat diferenţa dintre angajamentele britanice şi cele ale Uniunii Europene, care susţine o protecţie temporară a ucrainenilor ce le va permite să stea până la trei ani în UE şi să lucreze în blocul comunitar.

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇