Marea Britanie: Amenzi usturătoare și până la 10 ani de închisoare pentru cine a călătorit în zona roșie și nu declară asta la intrarea în țară

Marea Britanie: Amenzi usturătoare și până la 10 ani de închisoare pentru cine a călătorit în zona roșie și nu declară asta la intrarea în țară

Orice persoană care intră în Marea Britanie din zona roșie ar putea ispăși până la 10 ani de închisoare dacă ascunde autorităților britanice acest lucru, a anunțat marți Matt Hancock, ministrul Sănătății.

Avertizările vin în contextul înăspririi condițiilor de intrare în țară după ce studiile au demonstrat că vaccinul AstraZeneca, intens administrat în UK, nu protejează împotriva tulpinii sud-africane. Restricțiile vor intra în vigoare de luni, 15 februarie, scrie The Guardian.

ADVERTISING

Potrivit ministrului, oricine va intra în Anglia din cele 33 de zone de risc va fi nevoit să intre în carantină timp de 10 zile într-un hotel special amenajat. Desigur, cheltuiala va fi decontată tot de călător și nu este una tocmai de neglijat: ”cazarea” va costa 1.750 de lire sterline și include transportul până la hotel.

De asemenea, oficialul a confirmat noua strategie de intensificare a testării pentru toți cei care călătoresc internațional, care include obligativitatea realizării a două teste pe perioada carantinei.

Într-un discurs în fața Camerei Comunelor, Hancok a spus că guvernul a încheiat contracte cu 16 hoteluri până acum. Ele vor asigura în primă fază 4.600 de camere pentru cei care intră în țară, dar numărul lor va crește în curând.

ADVERTISING

10 ani de închisoare daca nu declari că ai fost recent în zona roșie

”Oricine încearcă să ascundă faptul că a călătorit într-una din țările din zona roșie în ultimele 10 zile anterioare intrării în țară este pasibil de închisoare, cu sentințe ce se pot extinde până la 10 ani de detenție”, a spus Matt Hancock, potrivit The Guardian.

Un test cu 72 de ore înainte de începutul călătoriei este deja obligatoriu la intrarea în Marea Britanie. Călătorii fără rezidență în Marea Britanie au deja interdicție de a veni în țară. Guvernul va lua mai multe măsuri începând de luni, când noi reguli vor fi impuse în Anglia, Scoția și Țara Galilor.

ADVERTISING

Vezi aici care sunt cele 33 de țări vizate

Vizitatorii, invitați să își rezerve online o cameră

Astfel, începând din 15 februarie, cei vizați vor fi escortați la un hotel și vor face test în ziua doi și ziua opt de carantină, pe lângă testul efectuat cu 72 de ore înaintea călătoriei.

Rezervarea acestor teste se va face online, pe un portal care va fi activ începând de joi, 11 februarie. În cazul în care vreunul din cele două teste iese pozitiv, călătorul va mai sta încă zece zile în carantină.

Rezervările de camere în hotelurile desemnate de autorități se vor face tot online, pe un portal care va putea fi accesat tot începând de joi. Taxa de cazare este de 1.750 de lire sterline de persoană și include cazarea, transferul și testarea.

De asemenea, autoritățile britanice anunță amenzi de 1.000 de lire pentru cei care aterizează pe aeroporturile britanice fără un test în avans și alte amenzi de la 5.000 până la 10.000 de lire sterline pentru cei care nu se carantinează în hotelul desemnat.

Până când vor fi menținute restricțiile?

Întrebat de conservatori până când va menține măsurile draconice care vor afecta cu siguranță industria turismului și a ospitalității, Hancock a răspuns că măsurile vor fi ridicate atunci când vor începe să apară vești bune cu privire la impactul vaccinării asupra spitalizărilor și a deceselor determinate de noile variante Covid-19.

”Când vom primi vești bune despre impactul vaccinării asupra spitalizărilor și a numărului de decese cauzate de noile mutații, atunci vom ști că stăm mai bine. Dacă nu primim astfel de vești bune, atunci vom fi nevoiți să folosim variantele îmbunătățite ale vaccinurilor pentru a ne proteja de noile tulpini de Covid”, a spus acesta.

Scoția impune carantină tuturor călătorilor

Și guvernul scoțian a confirmat că va impune carantinarea tuturor călătorilor la sosirea în țara, indiferent de zona din care vin.

”Abordarea britanicilor nu a fost suficentă, așa că am fost nevoiți să luăm măsuri”, a spus Michael Matheson, ministrul scoțian al Transporturilor.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇