Marea Britanie a ieșit definitiv din UE - ce scrie presa

Marea Britanie a ieșit definitiv din UE - ce scrie presa

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a ieşit definitiv din Uniunea Europeană după încheierea perioadei de tranziţie de 11 luni, joi la miezul nopţii la Bruxelles, 23:00 la Londra, şi după 48 de ani de apartenenţă la blocul comunitar, devenind ţară terţă. Aceasta înseamnă că vor interveni schimbări legate de călătorie, muncă, studiu, comerţ şi alte domenii în relaţiile cu ţările membre ale blocului comunitar.

Londra a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie. În perioada de tranziţie care a urmat Regatul Unit a continuat să aplice regulile blocului comunitar, dar fără să participe la procesul decizional al UE, timp în care Londra şi Bruxellesul au negociat relaţia lor viitoare. Pe ultima sută de metri cele două părţi au agreat un acord comercial, ce presupune că, începând cu ora 23:00 GMT din ziua de 31 decembrie, când Regatul Unit părăseşte piaţa unică europeană şi uniunea vamală, nu vor fi impuse tarife asupra circulaţiei mărfurilor originare din UE sau Regatul Unit.

Brexit-ul a fost decis la referendumul din 23 iunie 2016, când 17,4 milioane de alegători (52%), au votat în favoarea ieşirii din UE, în timp ce 16,1 milioane (48%) s-au pronunţat pentru rămânerea în organizaţie. De atunci, puţini s-au răzgândit. Anglia şi Ţara Galilor au votat pentru Brexit, în timp ce Scoţia şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea regatului în UE.

Pentru susţinătorii săi, Brexit-ul este o ieşire dintr-un proiect sortit eşecului, dominat de germani, care a rămas mult în urma celor două mari puteri ale lumii, SUA şi China. Opozanţii săi consideră că Brexit-ul este o nebunie care va slăbi Occidentul, va face praf ceea ce a mai rămas din influenţa globală a Regatului Unit, îi va submina economia şi în cele din urmă va transforma regatul într-o serie de insule mai puţin cosmopolitane.

ADVERTISING

Cum arată prima pagină a ziarelor

Marea Britanie îşi ia înapoi în mâini "destinul", dar despărţirea de UE este una "fără tam-tam", la mai bine de patru ani de la referendumul asupra Brexitului, au subliniat cotidianele britanice în ediţiile care apar vineri, informează AFP.

Pentru tabloidul ultra-naţionalist Daily Express, este o sărbătoare: "Viitorul nostru, Regatul nostru, Destinul nostru" titrează ziarul triumfător, afişând o imagine a drapelului britanic ştampilat cu cuvântul 'LIBERTATE'.

Brexit şi vaccinul COVID fabricat în Marea Britanie vor forma o "trambulină pentru redresarea naţională" în 2021, a declarat premierul Boris Johnson pentru The Daily Telegraph. Într-un articol pentru acest cotidian conservator pro-Brexit, unde a lucrat ca jurnalist, Boris Johnson promite un an al "schimbării şi al speranţei", întru-un moment în care ţara este afectată puternic de pandemia noului coronavirus care a provocat o criză economică istorică.

Alte cotidiene s-au exprimat mai prudent, aşa cum este cazul publicaţiei The Independent: "Retragere sau derivă?" se întreabă ziarul. Prima sa pagină îi prezintă pe principalii actori ai Brexitului, printre care premierul Boris Johnson, sub formă de peşti, o trimitere la unul din punctele majore care au creat tensiuni în negocierile cu Uniunea Europeană: drepturile de pescuit.

"În criză, fără tam-tam, Regatul Unit pune capăt în sfârşit erei europene", notează cotidianul de stânga The Guardian, considerând ieşirea din UE "deosebit de discretă, eventual marcată de avertismentele privind posibile perturbări viitoare".

"Johnson sărbătoreşte un viitor uimitor pentru Marea Britanie", titrează ziarul conservator The Times. După ce a asigurat un acord comercial post-Brexit cu UE în ajunul Crăciunului, rodul unor luni de negocieri acerbe, şeful guvernului le-a promis compatrioţilor săi un viitor glorios în urările de sfârşit de an.

Alte ziare au preferat să dedice prima pagină vaccinurilor împotriva COVID-19, esenţiale pentru stoparea răspândirii foarte rapide a bolii care a ucis peste 73.500 de persoane în Marea Britanie.

Două vaccinuri au fost autorizate în Marea Britanie. Pfizer/BioNTech este administrat din 8 decembrie, în timp ce vaccinul britanic creat de Oxford/AstraZeneca va fi utilizat începând de luni.

"Iată un motiv pentru a zâmbi din nou în 2021" titrează tabloidul de stânga Daily Mirror în timp ce The Sun, tabloidul pro-Brexit şi cel mai citit cotidian britanic, îşi dedică prima pagină în întregime lansării unui apel pentru voluntari care să participe la campania de vaccinare.

ADVERTISING

Citește și alte informații importante despre Brexit:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇