Ministerul Apărării a decis suspendarea activităţilor de zbor cu avioanele MiG-21 LanceR.
Măsura luată începând de vineri a fost decisă „având în vedere incidenţa considerabilă a evenimentelor şi accidentelor de aviaţie înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime şi aeronave avariate sau distruse”.
Ordinul a fost dat de șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Scopul acestei măsuri este "îmbunătățirea siguranței aeronautice și prevenirea producerii evenimentelor și accidentelor de aviație prin reducerea riscurilor asociate defecțiunilor tehnice".
MApN adaugă că, în perioada suspendării activităților de zbor pentru MiG-21 LanceR, "Forțele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO".
Ministerul ne asigură şi că "au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile".
Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții a parcurs etapa de transparență legislativă și se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului în cel mai scurt timp.
"Resursa disponibilă a aeronavelor din cadrul celor trei escadrile de avioane multirol F-16, care vor fi operate de Forțele Aeriene, asigură operarea lor pentru o perioadă de minim 10 ani și vor constitui o capabilitate operațională aeriană de tranziție către aeronavele F-35, de generația a V-a", explică sursa citată.
Marţi, un MIG 21 Lancer, care a decolat de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a primit un semnal de la bord că trenul de aterizare nu s-ar fi închis complet. În acest caz, aeronava a revenit pentru aterizare, procedura fiind realizată în siguranţă, nefiind înregistrate probleme.
Pe 2 martie, însă, ne amintim că alt avion MiG 21 LanceR a pierdut legătura radio cu turnul de control. Și un elicopter militar Puma trimis rapid să îl caute a dispărut de asemenea de pe radar. Ambele s-au prăbușit la câțiva kilometri de baza aeriana de la Mihail Kogălniceanu. Elicopterul raportase condiții meteo nefavorabile și primise ordin să se întoarcă la bază, dar nu a mai apucat. Toţi cei 8 militari au murit.