Managerul spitalului din Botoșani, demis la 5 zile de la tragedie. Rafila se declară „foarte serios afectat”

Managerul spitalului din Botoșani, demis la 5 zile de la tragedie. Rafila se declară „foarte serios afectat”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, unde o tânără însărcinată a murit după ce timp de 7 ore nu a primit îngrijiri medicale, a fost eliberat din funcţie, la 5 zile de la tragedie.

„Am luat decizia încheierii mandatului domnului Iulian Angel Călin la conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani. Conducerea interimară a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani va fi asigurată de către doamna doctor Monica Adăscăliţei.

Numirea interimară, pe o perioadă determinată, până la organizarea concursului de ocupare a funcţiei, a domnului Angel Călin a venit în urma demisiei managerului Doina Caba, ca o necesitate a asigurării funcţiei de ordonator de credite şi de continuare a proiectelor pe care Spitalul Judeţean Mavromati Botoşani le are în derulare, bazându-mă pe solida lui experienţă managerială în domeniul resurselor umane, acumulată în funcţia de director adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani, precum şi a experienţei administrative ca fost viceprimar al oraşului Săveni şi secretar de stat al Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului”, a transmis miercuri preşedintele CJ Botoşani, Doina Federovici.

ADVERTISING

Ea precizează că eliberarea din funcţie a lui Angel Călin nu şterge vina cadrelor medicale, care nu au intervenit în cazul tragic al Alexandrei, tânăra decedată în maternitate, având o sarcină oprită în evoluţie.

„De aceea, reiterez solicitarea de demisie a medicului curant şi a celui care a asigurat garda, care au arătat o totală lipsă de empatie faţă de o femeie aflată în suferinţă, precum şi carenţe uriaşe de profesionalism. Este un gest minim de responsabilitate în faţa unor asemenea tragedii! Aceste demisii trebuie să vină rapid şi fără ezitare, pentru ca aşa ceva să nu se mai întâmple!”, afirmă Federovici.

ADVERTISING

„Cine are de făcut o treabă să o facă. Iar cine nu-şi face treaba să răspundă. Cine nu înţelege să-şi facă treaba să plece! Am cerut mereu şi voi continua să cer cadrelor medicale să arate mai multă empatie faţă de pacienţi şi să acţioneze doar în interesul acestora. Tot corpul medical trebuie să înţeleagă că este în slujba oamenilor, că cei care le cer ajutorul nu o fac de plăcere. Dacă vor continua să fie indiferenţi, atunci vor trebui să părăsească sistemul sanitar”, conchide şefa CJ Botoşani.

Rafila: Nu cred că a fost atât de mult o eroare medicală, cât o lipsă de interes şi de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, se arată „foarte serios afectat” de acest caz, considerând că nu e vorba de eroare medicală, ci de lipsă de interes și empatie.

ADVERTISING

„Lucrurile care ne-au contrariat extrem de mult şi ne-au şi afectat au dus şi la o decizie de a sesiza Poliţia judeţului Botoşani, pentru că acest eveniment nu cred că a fost atât de mult legat mai degrabă de o eroare medicală, cât de o lipsă de interes şi de empatie.

Dar mă feresc să mă antepronunţ, până vom avea mai multe date. Avem examenul de la medicină legală, e clar că inacţiunea a afectat serios siguranţa acestei femei tinere care, din păcate, dincolo de faptul că a murit, a lăsat şi trei copii fără mamă”, a afirmat ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă. 

Rafila se arată „afectat foarte serios” de situaţia de la maternitatea Botoşani şi spune că aceasta „trebuie să ne dea de gândit în ceea ce priveşte modul în care abordăm relaţia medicului cu pacientul”.

Întrebat dacă angajaţii de pe secţie dormeau în loc să intervină în cazul tinerei, ministrul a răspuns că nu cunoaşte acest aspect, dar că „faptul că nu au acţionat atâtea ore este o problemă” din punctul său de vedere. 

„Asta e principala neregulă: că nu au acţionat. Era o constatare legată de oprirea din evoluţie a sarcinii şi o astfel de situaţie trebuia abordată medical, nu trebuia temporizată până a doua zi, cred eu, dar astea sunt opiniile mele, nu trebuie să le consideraţi oficiale, pentru că un raport oficial îl vom avea după ce toate organismele care au fost sesizate vor investiga şi vor avea o concluzie comună”, mai spune Rafila. 

Întrebat dacă medicul care era de gardă va mai avea dreptul de a profesa după nefericitul eveniment, ministrul a explicat că instituţia care decide acest lucru este Colegiul Medicilor, care, de altfel, a fost sesizat cu privire la acest caz.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇