Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reafirmat intenţiile proeuropene ale conducerii de la Chişinău, arătând că nu se lasă intimidată de protestele care îi cer demisia şi care s-au dovedit a fi finanţate de forţe proruse interesate de destabilizarea ţării.
Întrebată, marţi, într-un interviu la Digi24, dacă are un mesaj pentru Rusia, în contextul în care sunt deja documente ale serviciilor secrete care dovedesc că Moscova este în spatele acestor mişcări din Republica Moldova, Maia Sandu a declarat:
„Mesajul nostru este acelaşi: vrem să ne fie respectată suveranitatea, vrem să ne fie respectată integritatea teritorială, vrem să ne fie respectată alegerea. Şi alegerea noastră este să construim o ţară democratică şi să continuăm drumul nostru spre Uniunea Europeană, pentru că noi credem că doar în UE avem şansa să rămânem - şi să consolidăm - un stat democratic şi să consolidăm această democraţie”.
Întrebată dacă în condiţiile acutizării crizei energetice şi de securitate, există riscul unui exod al populaţiei Republicii Moldova către România şi către alte state europene, Maia Sandu a evitat un răspuns direct, dar a atras atenţia asupra pericolului propagandei şi dezinformării, mai ales în contextul incertitudinii.
„Noi o să continuăm să ajutăm cetăţenii. Spuneam mai devreme de cei cu venituri mici şi o să creăm condiţii pentru cei care care vor să rămână acasă să facă afaceri.
Chiar dacă astăzi este destul de complicat şi există foarte multă incertitudine, în special incertitudinea care vine din cauza acestui război al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, sunt mulţi oameni care înţeleg de ce au crescut preţurile, sunt mulţi oameni care înţeleg cine este de vină pentru războiul din Ucraina, dar există în continuare şi oameni care se lasă păcăliţi.
Propaganda este o problemă mare în Republica Moldova. Dezinformarea este o mare problemă. Noi încercăm să consolidăm capacitatea instituţiilor statului care trebuie să lupte cu această dezinformare. Încercăm să îmbunătăţim cadrul legal, dar sunt încă multe lucruri de făcut şi problema propagandei va rămâne pentru o perioadă o problemă serioasă”, a spus preşedintele Republicii Moldova.
Pe de altă parte, Maia Sandu recunoaşte deschis că Republica Moldova este foarte vulnerabilă în faţa Federaţiei Ruse:
„Am vorbit despre vulnerabilitatea energetică, ce poate să ducă la instabilitate, care provoacă sărăcie şi probleme sociale şi economice. Republica Moldova nu are umbrelă de securitate şi această problemă nu putem să o rezolvăm peste noapte. Dar în acelaşi timp putem să găsim formule care ar oferi mai multă certitudine şi siguranţă cetăţenilor noştri. Republica Moldova este vulnerabilă în continuare şi noi credem că doar atunci când va ajunge în marea familie europeană atunci ne vom putea simţi în siguranţă”.
Ea a subliniat că este esenţial, în aceleaşi timp, ca Ucraina să fie ajutată de comunitatea internaţională în continuare, ca să poată rezista.
„Pentru că dacă nu ajutăm Ucraina să reziste, ne întrebăm unde va merge mai departe Federaţia Rusă? Va merge până la Nistru? Va merge până la Prut? Va merge mai departe? Este foarte clar că acest război este un pericol pentru noi toţi, pentru libertatea noastră a tuturor, în special în această regiune, dar nu doar. Rusia a sperat că Ucraina va fi lăsată singură.
Ucraina a dat dovadă de un curaj nemaipomenit, dar trebuie ajutată în continuare, pentru că Ucraina luptă pentru libertatea noastră, a tuturor. Noi ştim acest lucru şi facem ce putem. Am ajutat şi ajutăm în continuare refugiaţii din Ucraina. Încercăm să participăm la aceste linii de solidaritate, pentru ca să ajutăm economia Ucrainei. Dar astăzi Ucraina are nevoie de noi toţi”, a încheiat Maia Sandu.