Ucraina rezistă, pentru a cea de-a 53-a zi de război, care a început cu un ultimatum dat de ruși soldaților ucraineni care apără orașul port Mariupol și s-a încheiat cu apărătorii sfidând în continuare ocupanții.
Situația umanitară rămâne dramatică aici și președintele Zelenski a spus că negocierile de pace cad, dacă soldații ucraineni din oraș sunt eliminați.
Apărătorii orașului încă nu s-au predat și rezistă în continuare, deși orașul este complet distrus.
Între timp, rușii au atacat cu rachete orașul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, unde au nimerit civili.
Trupele ucrainene contraatacă în această regiune și au succes.
SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, principalele evenimente din 17 aprilie, ziua 53 de război în Ucraina:
23:59 - Forțele ucrainene contraatacă la est de Harkov și îi împing înapoi cu succes pe ruși. Multe sate din regiune au fost eliberate, a informat Oleg Synegubov, șeful administrației regionale Harkov, pe contul său de Telegram, citat de CNN.
23:43 - Președintele Zelenski a făcut un nou apel la statele care pot ajuta Ucraina cu arme și muniții, pentru a respinge invazia rusă.
„Facem tot ce putem pentru a ne asigura apărarea. Suntem în contact permanent cu partenerii. Le mulțumim celor care ajută cu adevărat cu orice pot. Dar cei care au armele și muniția de care avem nevoie și nu ne ajută ar trebui să știe că și de ei depinde soarta acestei bătălii. Soarta oamenilor care pot fi salvați”, a transmis Zelenski pe Facebook.
23:19 - Luptătorii ucraineni baricadați pe platforma industrială a orașului-port Mariupol au ignorat un ultimatum dat de ruși, care prevedea capitularea sau moartea. Ei continuă să lupte și să țină piept armatei ruse și milițiilor separatiste, care au început asediul pe 2 martie.
23:00 - Președintele Zelenski a discutat cu directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, despre „problema asigurării stabilității financiare a Ucrainei și a pregătirilor pentru reconstrucția postbelică”.
22:16 - Republica Moldova ar fi refuzat să vândă Ucrainei cele câteva avioane de luptă MiG-29 pe care le mai avea și oricum nu le folosea, de teamă să nu atragă furia Rusiei, scrie presa ucraineană.
Deși orientarea Chișinăului nu mai este deloc una pro-rusă, ba din contră, acest refuz va deteriora pe termen lung relațiile cu Kievul, notează publicația Evropeyskaya Pravda.
Chiar dacă nu se știe câte din avioanele Republicii Moldova mai erau în stare să zboare, ucrainenii spun că i-ar fi ajutat măcar să ia de pe ele piese, pentru a le repara pe ale lor.
Pe de altă parte, Republica Moldova a primit sute de mii de refugiați din Ucraina, iar Uniunea Europeană recunoștea recent prin ambasadorul său la Chișinău că este de înțeles de ce mica țară nu poate să impună sancțiunile împotriva Rusiei, însă e de apreciat că ajută cum poate.
Nu în ultimul rând, nicio altă țară nu a trimis până acum aeronave de luptă Ucrainei. Ar urma să trimită SUA 11 elicoptere Mi-17 de fabricaţie sovietică, care erau pregătite pentru armata afgană.
22:09 - De la începutul războiului, 354.663 de refugiați ucraineni au sosit în Germania, conform datelor poliției federale, în mare parte femei, copii și bătrâni, informează Ministerul german de Interne.
21:23 - Aproape 40% din totalul refugiaţilor ucraineni care, după începerea războiului, şi-au găsit de muncă în România lucrează în industria prelucrătoare, potrivit unor date centralizate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
21:00 - Trupele ruse „se retrag treptat” din districtul Borivskyi din regiunea Harkov, potrivit unui comunicat al autorităților locale emis duminică.
Armata rusă deținea controlul complet al districtului, iar trupele au fost găzduite aici în instituții publice, spitale și case ale civililor, se mai arată în comunicat.
20:33 - Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, spune că orașul Mariupol „nu mai există”, iar situația în zonă este dramatică.
El se așteaptă la încercări „disperate” ale rușilor de a cuceri orașul „cu orice preț”, precum și la lupte grele în estul țării, în Donbas. De asemenea, atacurile cu rachete asupra Kievului și a altor orașe ucrainene continuă.
„Situația din Mariupol este dramatică, atât din punct de vedere militar cât și umanitar. Orașul nu mai există. Rămășițele armatei ucrainene și un grup mare de civili sunt practic încercuite de forțele ruse. Ei își continuă lupta, dar se pare că, din felul în care se comportă armata rusă la Mariupol, au decis să distrugă orașul cu orice preț”, a declarat Kuleba.
19:45 - În magazinele din Ucraina se găsesc în această perioadă jucării inspirate de război, cum ar fi plușuri Javelin, Bayraktar sau An-225 Mriya.
19:21 - Zelenski a declarat într-un interviu pentru CNN că Ucraina nu va ceda Rusiei teritoriile din estul țării pentru a pune capăt războiului. Armata ucraineană va lupta în Donbas cu armata rusă, iar această ciocnire a trupelor va fi decisivă pentru război, a spus liderul de la Kiev.
19:18 - Președintele Consiliului Local din Zaporizhzhia, Oleh Buryak, a declarat că trupele ruse i-au răpit fiul în vârstă de 16 ani, când încerca să plece din Melitopol, oraș aflat sub ocupație rusă, pe 8 aprilie. El mai spune că 100 de oameni au fost răpiți de ruși în această localitate.
19:01 - Premierul italian Mario Draghi spune că i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin încetarea focului, dar acesta i-a răspuns că „încă nu e momentul”. Discuția ar fi avut loc înainte ca lumea să afle despre crimele de război ruse din Bucea.
„Încep să cred că aceia care spun că e inutil să vorbești cu el (Putin) și că este doar o pierdere de timp au dreptate”, a spus Draghi, într-un interviu acordat Corriere Della Serra.
18:32 - Zelenski l-a îndemnat și pe Joe Biden, președintele SUA, să viziteze Ucraina.
„Cred că o va face”, a spus Zelenski într-un interviu acordat CNN, când a fost întrebat dacă e la curent cu vreun plan pentru vizita președintelui SUA. „Dar este decizia lui, desigur, și depinde de situația de siguranță, desigur. Dar cred că el este liderul Statelor Unite și de aceea ar trebui să vină aici să vadă.”
18:15 - Preşedintele Volodimir Zelenski spune că l-a invitat în Ucraina pe Emmanuel Macron, președintele Franței, pentru a vedea că armata rusă comite un „genocid”, termen pe care liderul francez a refuzat până acum să îl folosească
17:42 - Un oficial ucrainean din domeniul sănătății spune că cel puțin cinci persoane au fost ucise în bombardamentele rusești de la Harkov.
Maksym Haustov, șeful departamentului de sănătate al administrației regionale Harkiv, a declarat că alți 13 locuitori au fost răniți de bombardamentul de duminică al celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, arată The Guardian.
Echipele de salvare au intervenit pentru a ajuta supraviețuitorii după bombardamentul care a lovit clădiri rezidențiale și administrative și a provocat incendii.
Oficialii au spus că centrul orașului Harkov a fost bombardat de mai multe lansatoare de rachete, a raportat Associated Press.
Au apărut și imagini de la fața locului:
17:34 - Forțele ucrainene rămase în portul Mariupol încă luptă și continuă să sfideze cererea Rusiei de a se preda, a declarat duminică premierul ucrainean Denîs Șmîhal.
„Orașul încă nu a căzut”, a spus Șmîhal pentru programul „This Week” de la postul ABC, adăugând că soldații ucraineni continuă să controleze unele părți ale orașului.
17:04 - Ducele și ducesa de Sussex au spus că toată lumea este alături de echipa Ucrainei la Jocurile Invictus, în timpul unui discurs la ceremonia de deschidere din Țările de Jos.
16:48 - Sute de camioane sunt blocate la granița dintre Polonia și Belarus, din cauza sancțiunilor care au intrat în vigoare. Unii șoferi au de așteptat mai mult de 30 de ore, iar coloana s-a întins deja pe aproximativ 80 de kilometri, transmite presa locală.
16:37 - Uniunea Europeană a anunţat alocarea a încă 50 de milioane de euro pentru ajutoare umanitare care vor fi trimise în Republica Moldova și Ucraina. Chișinăul va primi 5 milioane de euro din această sumă.
16:30 - Autoritățile din Ucraina anunță că au fost recuperate până acum 41 de cadavre din complexele de apartamente din Borodianka, distruse de bombardamentele rusești.
15:54 - Navele rusești nu mai sunt primite nici în porturile din Belgia și Estonia.
15:21 - Cinci copii au murit deja în Trostianets, din regiunea Sumî, din cauza minelor lăsate în urmă de trupele ruse, a declarat primarul localității, Yuriy Bova, la televizunea ucraineană.
15:00 - Comisia Europeană lucrează la al șaselea pachet de sancțiuni, scrie presa germană. Șefa Comisiei UE, Ursula von der Leyen, plănuiește să extindă sancțiunile aplicate Sberbank și pregătește un mecanism pentru un embargo petrolier.
14:33: Potrivit oficialilor din ministerul ucrainean al Apărării, Rusia a eșuat în lansarea unei ofensive pe scară largă în Donbas, trupele ucraine au reușit să respingă forțele ruse, scrie Kyiv Independent.
14:12: În tradiționalul discurs adresat lumii în ziua de Paști, Suveranul Pontif le-a cerut liderilor politici să asculte pledoaria poporului pentru pace în Ucraina şi a criticat războiul„crud şi lipsit de sens” în care a fost târâtă Ucraina.
13:52 - Nexta publică, pe contul de Twitter, imagini din Mariupol, oraș asediat de ruși de la începutul războiului.
13:10 - Bulgaria a interzis navelor sub pavilion rusesc să intre în porturile sale de la Marea Neagră ca parte a sancţiunilor extinse ale UE, a anunţat duminică administraţia maritimă a ţării pe site-ul său, scrie The Guardian.
12:37 - Kyiv Independent: Rusia a lansat nu mai puțin de 23 de atacuri aeriene asupra Harkivului în ultimele 24 de ore, ucigând 3 civili. Alți 31 au fost răniți, potrivit guvernatorului regiunii.
12:01 - Rusia spune că ar fi distrus o fabrică de armament de lângă Kiev, notează Reuters.
"În cursul dimineții, un atac cu rachete de o înaltă precizie a distrus fabrica de muniții de lângă Brovari, regiunea Kiev”, spune un oficial din ministerul rus al Apărării.
10:58 - Prinţul Charles, moştenitorul coroanei britanice, a adus duminică un omagiu refugiaţilor ucraineni şi celor care îi găzduiesc, într-un mesaj adresat cu ocazia Paştelui Catolic.
„Milioane de oameni sunt astăzi strămutaţi, obosiţi de călătoria lor din locuri tulburi, răniţi de trecut, temându-se de viitor şi au nevoie să fie primiţi cu bunătate şi să se poată odihni", a declarat prinţul Charles.
10:41 - Ucraina începe să primească asistență militară care vine din SUA, potrivit Casei Albe, citate de CNN.
10:25 - Infrastructura regiunii Brovarî, la periferia Kievului, a fost atacată cu rachete, potrivit primarului care a scris un mesaj online.
Primarul Igor Sapozhko nu a oferit detalii dacă au fost victime sau pagube semnificative.
09:45 - Rusia este hotărâtă să forţeze Ucraina să îşi abandoneze cursul euro-atlantic şi vrea să îşi impună propria dominaţie în regiune, au atenţionat duminică serviciile de informaţii ale armatei britanice, informează Reuters.
09:16 - Kyiv Independent anunță că forțele ruse pregătesc o operațiune navală în Mariupol. De asemenea, în pofida problemeleor legate de aprovizionare, trupere ruse din Ucraina ar fi acumulat stocuri semnificative de muniție".
08:56 - Putin ar putea folosi arme nucleare, avertizează și strănepoata lui Hrușciov, profesor de relații internaționale în SUA, scrie BBC.
„Cred că acest război chiar este unul pe care Putin vrea să îl câștige și plănuiește să facă asta, cu orice preț", a spus aceasta.
But Ms Khrushcheva - a Russia scholar at the New School in New York and long-time critic of Mr Putin - fears Moscow could use them to devastating effect on Ukrainian soil.
08:26 -Explozii în Kiev: cauza lor este neclară, transmite Reuters. Sâmbătă, o persoană a fost ucisă și altele rănite, în timpul unui atac aerian.
Presa din Ucraina relatează că au sunat alarmele în aproape toate orașele, de la primele ore ale dimineții.
08:19 - Ucrainenii au ucis un alt general rus, generalul Vladimir Frolov, adjunct al comandantului Armatei a 8-a ruse.
Acesta a fost înmormântat sâmbătă la Sankt Petersburg, relatează două mass-media ruse, citate de AFP.
08:00 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski avetizează, din nou, că Rusia ar putea folosi arme nucleare., într-un interviu acordat mai multor mass-media ucrainene.
„Nu ar trebui să aşteptăm momentul în care Rusia decide să-şi folosească armele nucleare. Trebuie să ne pregătim pentru asta”, a spus el în interviul difuzat de şase site-uri de ştiri ucrainene, precum şi de preşedinţia ucraineană pe Telegram.
Avem nevoie de "medicamente (împotriva radiaţiilor), adăposturi antiaeriene”, a spus el. "Trebuie să vorbim cu ei, să semnăm tratate, să fim foarte duri din punct de vedere economic. (Ruşii) pot folosi orice armă, sunt convins de asta", a subliniat el.
07:30 - Miliardarul rus Roman Abramovici a mers la Kiev în încercarea de a restabili discuţiile de pace dintre Rusia şi Ucraina, anunță Bloomberg.Raportul, bazat pe surse anonime, arată că Abramovici s-a întâlnit cu negociatorii ucraineni în încercarea de a salva discuţiile care se stagnează.
06:45 - Agenţia de presă rusă TASS a anunţat că unităţile ruse de apărare aeriană au doborât un avion de transport militar care transporta arme occidentale lângă Odesa, informează The Guardian.
„Lângă Odesa, forţele ruse de apărare antiaeriană au doborât un avion de transport militar ucrainean, care livra un transport mare de arme furnizate Ucrainei de către ţările occidentale”, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, general-maior Igor Konaşenkov.
04:50: Situația în Mariupol este un severă. Rușii pretind că ar fi eliminat toată apărarea militară din oraș, cu excepția celei cantonate în fabrica Azovstal, o uzină de fier și oțel, aflată în suburbii.
Un purtător de cuvânt al ministerului rus al Apărării spune că acolo s-ar mai afla 2.500 de soldați ucraineni, dar BBC precizează că informația nu poate fi verificată din surse independente.
Într-o prezentare a etapelor modului în care va funcţiona capitularea, generalul-maior rus Mihail Mizinţeva spus că începând cu ora 6 dimineaţa partea rusă va urma să ridice steagurile roşii, iar partea ucraineană să ridice steagurile albe „în jurul perimetrului Azovstal” în semn de respectare a încetării focului.
După confirmarea pregătirii de predare pe canalele de comunicare stabilite anterior, între orele 6:00 şi 13:00 tuturor unităţilor ucrainene li se va permite să se retragă din zonă „fără arme sau muniţie”.
03:45 - Ministerul apărării de la Moscova a dat publicităţii sâmbătă o înregistrare video care prezintă o întâlnire între şeful marinei ruse şi supravieţuitori ai crucişătorului Moskva, care s-a scufundat în Marea Neagră, transmite AFP.
În înregistrare de 30 de secunde apar bărbaţi în uniforme de marinar aliniaţi în faţa şefului marinei, amiralul Nikolai Yevmenov.
03:00 - Rusia anunță că va cruța viețile soldaților ucraineni care luptă în orașul port Mariupol, numai dacă aceștia vor depune, duminică, armele.
Guvernul rus a precizat că „mercenarii străini” și soldații ucraineni se pot preda în intervalul orar 06:00 - 13:00, ora Moscovei, și că aceștia vor fi tratați ca prizonieri de război, în acrod cu prevederile convenției de la Geneva.