Ucraina rezistă în cea de-a 56-a zi de război. Numeroase atacuri ale forțelor ruse în Donbas au fost respinse. Rusia încearcă să cucerească regiunea din est, după ce nu i-a reușit ocuparea Kievului.
În același timp, Rusia a pornit și ofensiva mediatică, cu apariții televizate ale lui Putin și prezentarea realizărilor armatei ruse.
Moscova are nevoie de victorii și motive de laudă, după 56 de zile de război, înainte de Paște și de Ziua Victoriei, pe care rușii le sărbătoresc în fiecare an cu mare fast, dar anul acesta îi prind cu 20.000 de morți în război și zero victorii.
SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, principalele evenimente din 20 aprilie, ziua 56 de război în Ucraina:
23:41 - Coridorul umanitar pentru evacuarea civililor din portul asediat Mariupol,, din sud-estul Ucrainei nu a funcţionat miercuri, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, care a acuzat partea rusă că a încălcat acordul de încetare a focului şi a blocat accesul autobuzelor.
23:32 - Vladimir Putin a semnat un decret privind crearea unei comisii care se va ocupa de suveranitatea tehnologică și infrastructura informațională critică a țării, scrie The Moscow Times. Rusia ar urmări prin aceasta „deconectarea de la internetul global”, comentează Digital Forensic Research Lab, laboratorul de cercetare criminalistică digitală al organizației Atlantic Council.
23:23 - Cinci zboruri cu asistență militară din SUA au sosit în regiune în ultimele zile și mai multe sunt programate să sosească în curând, cu și mai multe echipamente, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.
„Am luat o decizie strategică, având în vedere că am văzut Rusia repoziționându-și trupele în partea de est a Ucrainei pentru a duce un alt tip de război, care va fi mai mult cu trageri pe distanțe mai mari. Am lucrat cu ucrainenii pentru a determina exact tipul de asistență de securitate de care au nevoie pentru această etapă a războiului. Aceasta a inclus și o creștere (pe partea) de artilerie și muniție”, a spus Paski.
23:00 - Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale Roscosmos, a declarat că livrările rachetei intercontinentale Sarmat, testată astăzi în Rusia, care poate transporta câte zece focoase nucleare, vor începe „în toamna acestui an”, după finalizarea testelor, a raportat agenția rusă TASS.
22:35 - Orchestra simfonică din Kiev va susține primul său concert de la începerea invaziei ruse, joi, la Varșovia, în debutul unui turneu european, despre care muzicienii spun că „va vindeca sufletele tulburate și va ajuta la stimularea culturii ucrainene”.
22:09 - SUA impun noi sancțiuni pentru o bancă comercială rusă, o reţea globală de peste 40 de persoane şi entităţi conduse de oligarhul Konstantin Malofeev, industria criptomonedelor, precum şi peste 600 de cetăţeni ruşi, din cauza războiului declanșat de Putin în Ucraina.
21:44 - Miniștrii de Finanțe din Marea Britanie, SUA, Canada și Franța au părăsit reuniunea G20 de miercuri, atunci când a luat cuvântul reprezentantul Rusiei.
Și oficialii ucraineni prezenți au ieșit de asemenea de la întâlnirea din Washington DC a celor mai mari 20 de economii ale lumii, în semn de protest față de prezența Rusiei.
21:09 - Președintele Consiliului European, Charles Michel, a fost la Kiev și a vorbit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, iar după întâlnire a transmis un mesaj emoționant.
„Deplină convingere, încredere și admirație pentru președintele Zelenski. Lupta Ucrainei va fi victorioasă. Nu sunteți singuri. Suntem lângă voi.”, a transmis liderul european.
20:56 - Gigantul indian Tata Steel a încheiat orice fel de colaborare cu Rusia, se arată într-un comunicat al companiei. Oțelăriile deținute de companie în India, Marea Britanie și Țările de Jos au găsit deja alți furnizori de materii prime, pentru a pune capăt dependenței de Rusia.
20:17 - Șeful Bisericii ortodoxe din Ucraina, mitropolitul Epifanie, le-a cerut preoţilor şi credincioşilor să evite participarea la slujbe în noaptea de Înviere, de teama bombardamentelor rușilor.
19:52 - Președintele Zelenski a declarat că rămâne gata să elibereze prizonierii de război ruși în schimbul evacuării în siguranță a civililor și a trupelor ucrainene blocate în Mariupol.
Vorbind după o vizită a președintelui Consiliului European, Charles Michel, Zelenski a spus că aproximativ 1.000 de civili se adăpostesc în uzina de oțel Azovstal din Mariupol.
Situația din orașul ucrainean asediat se înrăutățește, a spus el, cu sute de răniți fără acces la îngrijiri medicale.
Liderul ucrainean a continuat spunând că nu a văzut sau auzit despre un document pe care Kremlinul a spus că l-a trimis Ucrainei în legătură cu negocierile de pace.
Purtătorul de cuvânt anterior al Kremlinului, Dmitri Peskov, spusese că Moscova așteaptă un răspuns, după ce ar fi înmânat un document părții ucrainene.
19:13 - Rușii au cucerit până acum 80% din teritoriul regiunii Lugansk, spune Serhii Haidai, şeful administraţiei militare regionale.
Dacă Ucraina nu rezistă, „Rusia cu siguranţă nu se va opri aici şi va merge mai departe”, mai afirmă el.
Din cei 350.000 de oameni care locuiau în Lugansk înainte de război, aproximativ 70.000 se mai află în prezent în regiune, situaţia fiind „disperată”, apreciază Haidai.
Oficialul ucrainean acuză Rusia că minte constant şi susţine că, dacă primesc echipamentul militar necesar, trupele ucrainene le pot învinge pe cele ruse.
18:35 - Rusia a testat noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat, anunță Ministerul Apărării de la Moscova.
Televiziunile din Rusia l-au arătat pe Vladimir Putin în timp ce este informat despre reușită.
Racheta a fost lansată de la Plesetsk, în nord-vestul țării, și a lovit ținta în peninsula Kamceatka, în estul îndepărtat.
Racheta balistică intercontinentală Sarmat are „cele mai înalte caracteristici tactice și tehnice”, a spus Putin, precizând că racheta nu are rival și că le va da de gândit celor care încearcă să amenințe Rusia.
18:00 - Un mic convoi de autobuze care transporta zeci de civili din orașul asediat Mariupol a plecat dintr-un punct de evacuare planificat spre teritoriul controlat de Ucraina.
Autoritățile sperau să poată evacua 6.000 de oameni, în urma unui acord preliminar cu Rusia, primul din ultimele săptămâni.
Coridoarele de evacuare ar fi urmat să fie deschise între Mariupol și Zaporizhzhia de la ora locală 14:00, potrivit primarului orașului-port asediat.
17:22 - Țările baltice se pot „bizui 100% pe Germania” în fața amenințărilor Rusiei. Dacă Rusia le atacă, NATO va „proteja fiecare colţ de teritoriu”, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, care se află în vizită la Riga.
17:17 - Președintele Zelenski a postat un videoclip în care apare alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, care se află la Kiev.
„S-au discutat sancțiuni împotriva Rusiei, apărarea și sprijinul financiar al statului nostru și răspunsurile la chestionarul privind respectarea criteriilor UE. Vă mulțumim pentru o întâlnire semnificativă și pentru solidaritate cu poporul Ucrainei”, a mai spus Zelenski.
16:58 - Şeful administraţiei militare regionale Lugansk din estul Ucrainei, Serhii Haidai, a avertizat, miercuri, cu privire la posibile atacuri ale forţelor ruse în timpul viitoarelor slujbe de Paşte şi a cerut locuitorilor regiunii să participe la slujbe în format online. ”Ruşii vor încerca” să atace, aşa că ”e mai bine să staţi acasă, să nu vă riscaţi viaţa. Să sărbătorim Paştele online”, a afirmat el, relatează CNN.
16:52 - Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut miercuri Administraţiei Bulgariei, în cursul vizitei la Sofia, să ofere echipamente militare ţării sale, criticând politicienii bulgari care se opun acestui lucru.
16:44 - O supraviețuitoare a Holocaustului a murit într-un subsol din Mariupol, sub bombardadamentele rușilor. Scăpase de nazişti ascunsă tot într-un subsol.
16:27 - La o școală din St. Petersburg, la clasa a 4-a, copiii au fost puși să vizioneze, la ore, filmul „Nazism în Ucraina”, realizat de ”Besogon TV” și marcat ca recomandat doar adulților peste 18 ani.
Încă din primul minut al filmului sunt prezentate imagini de arhivă cu oameni uciși în Al Doilea Război Mondial, urmate de alte imagini cu execuția criminalilor de război în Kiev, în 1946.
Publicația Fontanka îl citează pe tatăl unei fetițe care s-a întors de la școală în lacrimi și care spune că și alți copii au fost traumatizați. Autoritățile locale susțin că au lansat o investigație.
15:54 - Poliția rusă din Ivanovo a explicat de ce a fost arestat bărbatul care a protestat cu o coală pe care erau 8 astericsuri, 5 pe un rand și 3 pe alt rând. Mesajul a fost considerat ca „împotriva armatei ruse”.
Mikhail Gusev a contestat în instanță reținerea sa, așa că polițiștii au trebuit să-și explice decizia.
Ei au susținut că 5 stele fac referire la gradele din armată, iar 8 pot fi asociate cu mesajul „nu războiului” și „pot provoca agresivitatea celor care îl privesc”.
15:30 - Izvestia a publicat o listă cu 31 de artiști și jurnaliști ucraineni care au primit interdicție pe minim 50 de ani de a intra în Rusia.
15:03 - Vladimir Putin a spus că susține propunerea ministrului Educației ca steagul Rusiei să fie ridicat în școli și să fie cântat imnul în fiecare dimineață. Putin spune că acest lucru ar reflecta valoarea acestor simboluri naționale.
14:32 - „Istoria nu va uita crimele de război” din Ucraina, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în timp ce a vizitat Borodianka, în apropiere de Kiev, unde civili au fost victime ale „masacrelor" comise de trupele ruse, potrivit autorităţilor ucrainene, relatează France Presse.
„La Borodianka, la fel ca la Bucea şi în atâtea alte oraşe din Ucraina, istoria nu va uita crimele de război care au fost comise aici. Nu poate exista pace fără dreptate", a subliniat Michel într-o postare pe Twitter, însoţindu-şi mesajul cu o fotografie care îl arată îmbrăţişând o femeie.
14:18 - Vladimir Putin a vorbit din nou, miercuri, despre necesitatea „operațiunii militare speciale” din Ucraina.
„A fost o tragedie ce s-a întâmplat în Donbas și Rusia a fost forțată, pur și simplu forțată să înceapă această operațiune militară. Nu vom da înapoi până când nu vom ajunge la o situație care să permită ca viața din Donbas să revină gradual la normal și să se îmbunătățească”, a spus Putin.
14:12 - Rusia și-a închis consulatul din Klaipeda, Lituania.
14:00 - Peste un milion de ucraineni s-au întors în țară de la începutul războiului, anunță poliția de frontieră din Ucraina.
13:56 - În Polonia, un monument înălțat în cinstea Armatei Roșii, care fusese înainte mânjit cu vopsea roșie, a fost dărâmat cu excavatorul.
13:41 - Procurorul general al Ucrainei a anunțat arestarea unui târnăr de 17 ani din Buchanski, din regiunea Kiev. Adolescentul e acuzat de trădare și jaf, după ce ar fi dat ponturi rușilor despre magazinele și casele unde puteau găsi bunuri de valoare să le fure, iar pentru asta a primit recompensă financiară de la invadatori. La unele jafuri a participat și el cot la cot cu rușii.
13:15 - După Zaharova, și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov acuză Ucraina că nu tratează cu seriozitate negocierile de pace.
„Modul în care tratează negocierile partea ucraineană lasă mult de dorit”, a spus Peskov.
12:56 - Ministerul de Interne din Rusia susține că de la începutul „operațiunii militare speciale în Ucraina” a scăzut numărul infracțiunilor pe teritoriul Rusiei.
12:34 - Israelul a confirmat că e gata să găzduiască la Ierusalim negocieri de pace între Putin și Zelenski, dacă cele două părți se pun de acord.
12:27 - Bloggerul Anton Prușkin a primit interdicție de a intra în Rusia până în 2072, din cauza articolelor sale anti-război.
12:19 - Nu e nicio surpriză ca liderul nord-corean îl susține pe Putin. Kim Jong-un spune că masacrul din Bucea este de fapt pus la cale de Occident, teorie răspândită și de propaganda rusă.
12:08 - Șomajul în Rusia a crescut cu 2,5% față de 1 martie.
12:01 - Cu inflație record și sugrumati de sancțiuni, rușii încep să simtă tot mai adânc în buzunare efectele războiului. Însă au început să apară produse patriotice, cu litera Z, care sunt mult mai ieftin, rușii fiind astfel încurajați să-și arate, astfel, susținerea față de „operațiunea militară specială”.
11:52 - În această săptămână, numeroși oameni s-au adunat în fața ambasadei Rusiei din capitala etiopiană Addis Abeba, anunță Sky News, iar cozile stârnesc controverse.
Dacă unii susțin că etiopienii se adună în fața ambasadei din Addis Abeba pentru a-și arăta „solidaritatea” față de ruși, alții cred că se fac recrutări pentru războiul din Ucraina.
11:37 - Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova spun că negocierile sunt blocate pentru că Rusia și-a pierdut încrederea în echipa ucraineană.
”De la biroul omului care își spune președintele Ucrainei a fost făcută o cerere pentru negocieri. Rusia nu a refuzat. Apoi a început, ca de obicei, circul Kievului, la propriu și la figurat: uneori vin, alteori nu, uneori participă, alteori nu”, a spus Zaharova.
10:51 - Un bărbat a fost arestat în Yekaterinburg, după ce a ieșit în stradă cu un afiș pe care era un citat chiar dintr-un discurs al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.
„Războiul ajută să acoperi ușor eșecul politicilor economice și sociale, să jefuiești statul și cetățenii”, spusese Putin, în decembrie 2018.
Bărbatul, care se postase în fața monumentului lui Lenin din oraș, a săltat rapid de polițiștii Gărzii Naționale.
10:34 - Președintele Consiliului European Charles Michel a ajuns la Kiev.
10:18 - Deputatul Mikhail Șeremet din Duma de Stat din Rusia sugerează că un schimb echitabil pentru salvarea apărătorilor Mariupolului ar fi ca președintele Ucrainei să se predea rușilor.
10:10 - Vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk a anunțat că a fost agreat un coridor pentru evacuarea femeilor și copiilor din Mariupol. Teoretic, coridorul se va deschide azi la ora 14:00 și ruta stabilită e ”Mariupol - Manguș - Berdiansk - Tokmak - Orekhov - Zaporojie”.
09:53 - Jucătorii ruși nu vor avea voie să concureze la Wimbledon în acest an din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, potrivit unui raport publicat marți pe site-ul de știri din industria sportivă Sportico.
09:41 - Producătorul german Henkel își va înceta operațiunile în Rusia, a anunțat compania.
09:28 - Norvegia va dona Ucrainei 100 de rachete de apărare antiaeriană Mistral, a anunțat Ministerul Apărării.
09:21 - Anna Zamazeeva, șefa consiliului regional Nikolaiev, a postat pe rețelele de socializare cum arată clădirea spitalului din Baștanka după invazia rușilor.
09:06 - Poliţia de Frontieră a anunţat miercuri că 7.348 de cetăţeni ucraineni au intrat în România marţi, în creştere cu 11,2 % faţă de ziua precedentă.
08:47 - Netflix invocă războiul din Ucraina drept unul dintre motivele pentru care a raportat o scădere a numărului de abonați pentru prima dată într-un deceniu.
08:31 - Trupele ruse au bombardat orașele Novodrujevsk și Gorny, spune șeful administrației militare regionale Lugansk, Serghei Haidai. După miezul nopții, militarii au deschis focul asupra blocurilor, precum și asupra gazoductului.
08:15 - Comunicațiile directe între Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și centrala nucleară de la Cernobîl au fost restabilite.
08:03 - Rusia a dat miercuri un nou ultimatum luptătorilor ucraineni care încă rezistă în Mariupol pentru a se preda.
07:49 - Magnatul rus Oleg Tincov a denunţat "masacrul" organizat de Moscova în Ucraina şi a cerut Occidentului să ajute la încheierea acestui "război nebunesc". Lansând una dintre cele mai vehemente critici la adresa acţiunii militare a Kremlinului, Tinkov a susţinut că 90% dintre ruşi sunt împotriva războiului.
07:38 - Companiile care sunt înregistrate în Rusia şi au certificate de depozit tranzacţionate la burse străine trebuie să le revoce până pe 5 mai, a anunţat banca centrală.
Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat sâmbătă o lege care cere companiilor ruseşti să-şi elimine certificatele de depozit de la bursele internaţionale şi să le transforme în valori mobiliare locale, în încercarea de a reduce controlul străinilor asupra acestor firme.
07:22 - Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a afirmat miercuri noaptea că armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii drept "cea mai barbară şi inumană". El a afirmat că dacă Ucraina ar fi avut acces la armamentul necesar, pe care partenerii săi îl deţin, războiul s-ar fi încheiat deja.
07:15 - Statele Unite consideră că Rusia va viza rutele folosite pentru transporturile de armament, potrivit unui oficial di domeniul apărării, într-o încercare de a încetini aprovizionarea Ucrainei cu arme americane şi de la ţările aliate.
07:01 - Producătorul auto Stellantis a declarat marţi că suspendă producţia la fabrica sa din Rusia din cauza dificultăţilor logistice şi a sancţiunilor impuse Moscovei.
06:50 - Compania americana AeroVironment donează peste 100 de sisteme aeriene fără pilot (UAS) Quantix Recon și servicii de pregătire operațională Ministerului Apărării al Ucrainei. Donația este independentă de alte sisteme deja furnizate de Guvernul SUA.
06:35 - Coreea de Sud a trimis aproximativ 20 de tone de ajutor umanitar Ucrainei, potrivit Ministerului de Externe. Transportul face parte dintr-un pachet de ajutor umanitar de 30 de milioane de dolari anunțat de guvern și se adaugă unui pachet de 10 milioane de dolari trimis în martie.
Ajutorul constă în defibrilatoare, ventilatoare și truse de prim ajutor, care au fost trimise în urma unei solicitări din partea Ucrainei.
06:26 - Peste 1.000 de civili au fost uciși în regiunea Kiev, spune șeful poliției regionale Andrey Nebitov.
06:11 - Diplomații americani au comparat crimele de război ale trupelor rusești din Mariupol cu crimele din Cecenia.
06:05 - Statele Unite urmează să aprobe un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari, la mai puţin de o săptămână după un precedent anunţ vizând măsuri identice.
05:54 - "S-ar putea să ne trăim ultimele zile, chiar ultimele noastre ore", a afirmat un ofiţer ucrainean asediat la Mariupol, cerând comunităţii internaţionale să treacă la "extragerea" lor, într-un mesaj publicat miercuri pe Facebook.
"Inamicul este de zece ori mai numeros decât noi", a spus Sergii Volina, comandantul Brigăzii 36 a Marinei naţionale, retrasă în vastul complex siderurgic Azovstal din Mariupol (sud-estul Ucrainei), asediat de forţele ruse.
05:30 - Ucraina a primit avioane de luptă şi piese de schimb pentru a-şi consolida forţele aeriene, a indicat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, refuzând să precizeze numărul acestora sau ţările care au furnizat aparatele.
"În prezent, au la dispoziţie mai multe avioane de luptă decât în urmă cu două săptămâni", a declarat purtătorul de cuvânt în cursul unei conferinţe de presă.
05:17 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a invitat Ucraina să cumpere armament de fabricaţie germană şi a justificat decizia de a nu livra noi tipuri de echipamente militare armatei ucrainene, argumentând că toţi aliaţii apropiaţi ai Berlinului au poziţii similare.