Ziua 55 de război a început cu bătălia pentru Donbas, pentru care rușii se pregătesc deja de săptămâni bune și care ar putea să fie decisivă. În timp ce autoritățile ucrainene, inclusiv președintele Zelenski, au anunțat că ofensiva rusă a început, surse din Pentagon spun că ar fi vorba doar de un „preludiu”.
Bombele au luminat cerul în mai mult localități din est, dar rușii au continuat și atacurile din nord-est asupra Harkovului, din sud, asupra localității Mikolaiv și în sud-est, în Zaporojie.
În Mariupol, apărătorii încă rezistă, chiar dacă rușii continuă bombardamentele. Cei din regimentul Azov spun că invadatorii au început să arunce cu bombe anti-buncăr asupra uzinei în care se refugiază. Spre seară, o coloană uriașă de fum s-a văzut deasupra uzinei în buncărele căreia s-ar afla și mai mult de 1.000 de civili. Rusia a făcut o nouă ofertă de încetare a focului, dacă apărătorii ucraineni se vor preda.
SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, principalele evenimente din 19 aprilie, ziua 55 de război în Ucraina:
23:59 - Rusia a propus pentru miercuri, o încetare a focului în Mariupol, pentru a permite apărătorilor ucraineni care se mai află în uzina Azovstal să se predea. Reuters informează că Ministerul rus al Apărării a propus ca încetarea focului să aibă loc miercuri, la ora 14:00. O propunere similară a fost făcută marți, dar niciun soldat ucrainean nu s-a predat. Rusia a continuat marți să bombardeze uzina, unde un număr redus de apărători ucraineni încă rezistă.
23:19 - Forțele ucrainene au reușit să recâștige controlul asupra orașului Marinka, din regiunea Donețk, ocupat de forțele ruse de la mijlocul lunii martie.
22:16 - Și General Motors părăsește Rusia.
22:05 - Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi lideri ai naţiunilor din cadrul NATO, Uniunii Europene şi Grupului G7 au reafirmat solidaritatea cu Ucraina şi au stabilit să impună noi sancţiuni Rusiei din cauza invaziei militare, anunţă Casa Albă. La videoconferinţa organizată de Joseph Biden au participat premierul canadian, Justin Trudeau, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, cancelarul german, Olaf Scholz, premierul Italiei, Mario Draghi, premierul Japoniei, Fumio Kishida, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, precum şi preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi Boris Johnson, premierul Marii Britanii.
21:30 - Republica Cehă va repara tancurile și transportoarele blindate ale trupelor ucrainene. Este vorba despre vehiculele avariate în luptă, a confirmat ministrul ceh al apărării, Jana Cernochova. Ministrul ceh a spus că primele vehicule reparate vor fi tancurile ucrainene T-64, dar că vor urma și altele, inclusiv vehicule de luptă pentru infanterie.
21:25 - Cancelarul Olaf Scholz a anunțat că Germania va continua să sprijine Ucraina din punct de vedere militar şi financiar, deşi din punct de vedere practic a maximizat armele pe care le poate livra din propriile stocuri. De aceea, colaborează cu industria armamentului și va oferi banii necesari pentru achiziție.
Printre armele pe care producătorii de echipamente militare au spus că le pot livra rapid şi de care Ucraina are nevoie se numără armele antitanc şi de apărare aeriană.
21:23 - Japonia a anunţat că intenţionează să majoreze oferta de împrumut către Ucraina de la 100 de milioane de dolari la 300 de milioane de dolari.
21:22 - Comandantul unuia dintre batalioanele separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, Mikhail Kişcik, cunoscut şi sub numele de Mişa Cecenul, a fost ucis. Kişcik a murit în timpul unui asalt al trupelor ruse şi forţelor separatiştilor lansat împotriva armatei ucrainene în estul Ucrainei, relatează BBC.
21:20 - Ria Novosti prezintă prăjituri de Paște cu simbolurile invaziei ruse în Ucraina care se vând într-o regiune din Rusia.
21:18 - Imaginile arată că Uzina Azovstal este aproape complet distrusă.
21:05 - Un oficial european a declarat pentru reuters, sub protecția anonimatului, că Mariupol ar putea să cadă în câteva zile și ar putea fi mai rău decât la Bucea. „La sfârșitul zilei, ne așteptăm la o distrugere completă a orașului și la multe victime civile în Mariupol. Teama mea este că va fi mai rău decât la Bucea. Iar până pe 9 mai, Putin ar putea declara că a eliberat orașul Mariupol ... Deci, cred că Mariupol va fi controlat în zilele următoare", a spus oficialul, potrivit Mediafax.
21:02 - Parlamentul Lituaniei a votat marţi o lege care interzice afişarea publică a literei 'Z', panglica Sfântului Gheorghe în culorile negru şi portocaliu şi alte simboluri considerate ca exprimare a sprijinului pentru invazia rusă în Ucraina, relatează Reuters. Vehiculele militare ruse în Ucraina sunt marcate vizibil cu litera 'Z', iar aceasta a început să apară pe social media, pe articole de îmbrăcăminte şi în alte locuri în semn de susţinere a războiului dus de Rusia.
20:13 - Pentagonul nu consideră că Rusia a început marea ofensivă în Donbas, actualele acţiuni fiind doar ''preludiul'' acesteia, a declarat un responsabil al Pentagonului, potrivit Reuters şi CNN. Conform acestuia, Rusia continuă să-şi suplimenteze forţele pentru ofensiva în Donbas, unde a adus în ultimele 24 de ore încă două grupuri tactice la nivel de batalion (BTG), numărul acestora ajungând astfel la 78. Fiecare grup de acest fel este alcătuit din circa 800 de militari.
19:41 - Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunţat marţi ofensiva rusă în estul Ucrainei şi a cerut părţilor să pună capăt luptelor pentru o „pauză umanitară” de patru zile cu prilejul Paştelui ortodox, relatează AFP. „Solicit astăzi o pauză umanitară de patru zile pentru săptămâna sfântă”, de joi până duminică, „pentru a permite deschiderea unei serii de coridoare umanitare” în Ucraina, a declarat şeful ONU.
18:55 - O coloană uriașă de fum a fost văzută ridicându-se deasupra fabricii de oțel de la Azovstal din Mariupol, informează The Guardian. Forțele ruse au atacat după ce a expirat ultimatumul dat ultimilor apărători ucraineni ai orașului, care sunt baricadați în fabrica de oțel. Tot în buncărele de aici, autoritățile susțin că se află și peste 1.000 de civili, printre care și mulți copii.
18:43 - Canada a anunţat, marţi, că impune sancţiuni asupra a 14 cetăţeni ruşi, inclusiv asupra celor două fiice adulte ale preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor de Externe al Rusiei, relatează Reuters.
18:34 - Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Polonia este pregătită să trateze până la 10.000 de militari ucraineni în spitalele sale, dacă va fi necesar.
17:27 - Primarul din Irpin spune că reconstruirea orașului după invazia rusă ar costa cel puțin un miliard de dolari.
17:16 - Autorităţile române au decis, marţi, redeschiderea Ambasadei României la Kiev, anunţul fiind făcut de către ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.
17:10 - Ţările de Jos vor trimite ”echipament mai greu” în Ucraina, ”inclusiv vehicule blindate”, a declarat, marţi, premierul olandez Mark Rutte.
16:52 - Vicepremierul Irina Vereșciuk anunță că a fost stabilit un al cincilea schimb de prizonieri de război între Ucraina și Rusia. Vor fi eliberați 60 de militari ucraineni, dintre care 10 sunt ofițeri, precum și 16 civili capturați de forțele ruse.
16:45 - Ucraina prelungește perioada în care se aplică legea marțială cu încă 30 de zile.
16:34 - Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a cerut cetățenilor și politicienilor din opoziție să se abțină de la utilizarea simbolurilor rusești în timpul sărbătorilor de 9 mai, când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei, deoarece trupele ruse ucid civili în Ucraina.
„Este imposibil să combinați în același simbol memoria vieților date pentru pace și actualul război inuman”, a declarat Maia Sandu.
Săptămâna trecută, parlamentul Moldovei a votat să scoată în afara legii panglica Sfântului Gheorghe, un simbol militar rusesc, ca răspuns la cea mai recentă invazie a Ucrainei de către Rusia. Conform noii legi, oricine confecţionează, poartă sau afişează panglica în dungi riscă o amendă de cel puţin 900 de lei moldovenești sau 69 de ore de muncă în folosul comunităţii.
Sandu și-a îndemnat adversarii să nu divizeze societatea de dragul intereselor lor politice.
„Moldova își apără neutralitatea și pacea în societate. De aceea, simbolurile războiului purtat împotriva Ucrainei sunt interzise în Republica Moldova. Îndemn politicienii să se abțină de la orice provocare”, a spus Sandu.
Predecesorul pro-rus al lui Sadu, Igor Dodon, a îndemnat oamenii să „meargă la Marșul Victoriei cu panglici ale Sf. Gheorghe”, în ciuda eventualelor amenzi.
16:10 - Primarul din Harkov, Igor Terekhov, a declarat că forțele ruse au fost angajate într-un „bombardament non-stop al cartierelor rezidențiale” în al doilea oraș al Ucrainei, începând de duminică.
„În ultimele zile, obuzele rusești au căzut în centru și vizează civili pașnici. Inamicul vizează civili, mulți oameni sunt răniți și unii morți, din păcate. În ultima zi și jumătate, am avut 15 oameni uciși și peste 50 de răniți. Cei 15 au fost uciți într-un singur atac”, spune primarul, la CNN.
Un jurnalist german a prezentat și imagini din orașul bombardat:
Kievul spune că rușii nici nu vor să cucerească Harkovul, dar atacurile blochează pe poziții efective ale armatei ucrainene.
15:53 - Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, va merge în vizită la Kiev, în zilele următoare, pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski.
15:10 - Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, i-a informat pe miniștrii cabinetului său cu privire la ultimele evoluții din Ucraina, spunând că poziția țării invadate este „periculoasă” - cu președintele rus Vladimir Putin „furios din cauza înfrângerilor, dar hotărât să declare victoria indiferent de costurile în vieți omenești”.
Rușii încearcă să profite de avantajul numeric, dar nu o fac bine, iar ucrainenii au demonstrat deja că nu se vor lăsa ușor, au mai aflat miniștrii britanici.
„Există semnale că Rusia n-a învățat nimic din eșecurile anterioare din nordul Ucrainei. Există dovezi că trupele s-au angajat în luptă în mod fragmentat. Rapoartele despre moralul slab al (trupelor) Rusiei au continuat și sunt informații că unii soldați și-au părăsit unitățile și au refuzat să lupte”, a precizat purtătorul de cuvând al premierului Boris Johnson.
Harta operațiunilor armatei ruse, la zi, publicată de Marea Britanie:
14:54 - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a acuzat SUA şi aliaţii săi occidentali că „fac totul pentru a opri” operaţiunea militară a Moscovei în Ucraina, aprovizionând Kievul cu arme, relatează AFP.
Într-o întâlnire televizată cu comandanții militari ruși, Șoigu s-a referit la cele două teritorii rebele din estul Ucrainei, pe care Moscova le-a recunoscut drept state independente:
„Punem în aplicare treptat planul nostru de eliberare a Republicilor Populare Donețk și Lugansk. Luăm măsuri pentru a restabili viața pașnică”, a spus Șoigu.
14:16 - Liderul cecen Ramzan Kadîrov anunță din nou că „astăzi, cu voia Domnului, com cuceri Azovstal în întregime”. De când a început asedierea orașului Mariupol, din 2 martie, Kadîrov a mai anunțat de cel puțin 26 de ori acest lucru, însă de fiecare dată realitatea l-a contrazis.
13:55 - Armata rusă a capturat orașul Kreminna din estul Ucrainei, relatează Reuters. Trupele ucrainene s-au retras din oraș după trei zile de lupte, a declarat guvernatorul regional din Lugansk, Serhiy Gaidai.
„Kreminna se află sub controlul „orcilor” (rușilor). Au intrat în oraș. Apărătorii noștri au fost nevoiți să se retragă. Ei au ocupat noi poziții și continuă să lupte cu armata rusă”, a transmis el pe Telegram.
Localitatea cu 18.000 de locuitori ar fi primul oraș capturat de ruși în cadrul ofensivei din estul Ucrainei.
El a mai declarat că trupele ruse „au împușcat oameni care încercau să părăsească” orașul, susținând că patru persoane au fost ucise în timp ce încercau să plece din oraș cu mașinile personale, luni dimineață.
13:05 - Președintele Volodimir Zelenski a postat noi imagini cu distrugerile provocare de ruși în Ucraina și următorul mesaj:
„Noi, lumea și istoria vom lua de la Rusia mult mai mult decât vor lua rachetele rusești din Ucraina. Fiecare viață pierdută este un argument pentru ucraineni și alte națiuni libere pentru a percepe Rusia exclusiv ca o amenințare, generație după generație. Pe când orice infrastructură poate fi reconstruită. Și cu siguranță o vom face”, a transmis Zelenski.
12:58 - Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a confirmat că Moscova începe o nouă etapă din ceea ce numește operațiunea sa militară specială în Ucraina.
„Începe o altă etapă a acestei operațiuni și sunt sigur că acesta va fi un moment foarte important al întregii operațiuni speciale”, a spus Lavrov într-un interviu pentru postul de televiziune India Today.
12:15 - Noua ofensivă a Rusiei în estul Ucrainei va eșua, deoarece forțele Moscovei nu au puterea să treacă de apărarea ucraineană, a declarat consilierul prezidențial al Ucrainei Oleksiy Arestovici.
„Ofensiva lor va eșua - vă ofer o garanție de 99% - pur și simplu nu au suficientă forță", a spus Arestovici.
El precizează că forțele ruse sunt precaute și încearcă să găsească puncte slabe în apărarea Ucrainei, însă bătălia pentru Donbas nu va decurge în favoarea Rusiei.
11:55 - Rușii au mai pierdut în luptă, de ieri până azi, 12 tancuri, 22 de transportoare blindate, două avioane, trei elicoptere și 200 de oameni în Ucraina, conform bilanțului publicat de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
11:12 - Ministerul Apărării din Rusia susține că forțele ruse au lovit peste noapte 1.260 de ținte în Ucraina și că forțele antiaeriene au doborât un avion ucrainean MiG-29 în regiunea Donețk. Afirmațiile nu au putut fi verificate independent.
10:52 - Înaltul reprezentant pentru afaceri externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a avertizat că Rusia distruge în mod intenţionat patrimoniul cultural al Ucrainei, în timpul invaziei.
10:24 - Un purtător de cuvânt al milițiilor din autoproclamata republică populară Donețsk, Eduard Basurin, spune că fabrica Azovstal din Mariupol, unde sunt baricadați ultimii apărători ucraineni ai orașului asediat, a fost luată cu asalt de forțe speciale.
Asediul a început aici pe 2 martie, dar până acum armata rusă, milițiile separatiste și cecenii lui Kadîrov nu au reușit să-i învingă pe ucraineni.
Prin rezistența lor, apărătorii țin pe loc cel puțin 12 batalioane inamice, care nu pot fi trimise din cauza lor în Donbas.
10:15 - Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a sosit în Bulgaria, unde spune că a fost însărcinat „să caute pași (necesari) pentru a câștiga pacea în Ucraina”. El a mulțumit poporului bulgar pentru sprijinul acordat și a descris țara drept „prietenul și partenerul nostru în cadrul UE și bilateral”.
10:01 - Ministrul de Finanțe francez, Bruno Le Maire, a declarat că se pregătește un embargo asupra petrolului rusesc la nivelul Uniunii Europene, adăugând că președintele Emmanuel Macron dorește o astfel de mișcare.
„Sper că în săptămânile următoare vom convinge partenerii noștri europeni să nu mai importe petrol rusesc”, a declarat Le Maire la postul de radio Europe 1.
09:50 - Oleksiy Arestovich, consilier al președintelui Zelenski, spune că orașul Harkov nu reprezintă în sine o țintă a ofensivei ruse, dar inamicul îl bombardează pentru a preveni un atac al Forțelor Armate ale Ucrainei.
09:45 - Șeful administrației regionale Lugansk, Serhiy Haidai, a cerut evacuarea urgentă a locuitorilor regiunii.
„Nu este timp de reflecție. Deciziile ar trebui luate rapid”, a scris Haidai pe pagina sa de Facebook.
09:40 - Nici astăzi nu vor exista coridoare umanitare pentru evacuarea refugiaților din Ucraina, pentru că autoritățile de la Kiev nu s-au înțeles cu armata rusă, anunță vicepremierul Irina Vereșciuk, precizând că negocierile sunt foarte dificile.
09:34 - Marea Britanie va trimite în curând blindate lansatoare de rachete în Ucraina, după ce Rusia și-a început ofensiva la scară largă pentru a prelua controlul estului țării, relatează PA Media.
Este vorba despre lansatoare de rachete de mare viteză Stormer (HVM), de 13 tone, care pot ajunge pe front în cateva zile, cu avioane de transport C-17.
Stormer este fabricat de BAE Systems, are nevoie de doar trei persoane pentru a-l opera și folosește rachete Starstreak, care pot fi folosite pentru a doborî aeronavele care zboară la altitudine mică.
09:17 - Anchetatorii ucraineni au examinat luni 269 de cadavre la Irpin, localitate din regiunea Kievului, care au fost descoperite după retragerea forţelor ruse la sfârşitul lunii martie, a anunţat un responsabil al poliţiei locale, citat de Reuters. Multe dintre cadavre erau carbonizate.
08:38 - 16 țări și-au redeschis ambasadele la Kiev.
08:31 - De la începutul războiului, 30% din infrastructura Ucrainei a fost distrusă, a anunțat ministrul de resort, Oleksandr Kubrakov. El estimează că va fi nevoie de aproximativ 100 de miliarde de dolari pentru a o reface.
08:26 - Guvernatorul regiunii rusești Belgorod spune că ucrainenii au bombardat din nou satul Golovcino, de la graniță și o femeie a fost rănită.
08:22 - Primele încărcături din noua tranşă de ajutor militar american pentru Ucraina au ajuns deja la frontierele ţării pentru a fi predate armatei ucrainene, a indicat luni Pentagonul, notează AFP.
07:49 - Un primar ucrainean a descris orele de interogatoriu „dur” atunci când a fost reținut timp de aproape o săptămână de către forțele ruse, luna trecută, și a declarat că a apelat la ajutorul Papei pentru a opri războiul care a distrus zone întinse din orașul său din sudul Ucrainei, relatează Reuters.
„Au fost șase zile periculoase pentru că am înțeles că pentru ruși viața mea și a civililor valorează zero”, a declarat la Roma Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, care se află acum sub control rusesc, la o lună după ce a fost eliberat.
07:17 - Un avion trimis de Moscova pentru a-i lua pe diplomaţii expulzaţi din Spania şi din Grecia a trebuit să facă un ocol de 15.000 de kilometri din cauza interdicţiilor care vizează zborurile din Rusia, arată datele FlightRadar.
Spania şi Grecia au făcut o singură excepţie pentru ca avionul să pătrundă în spaţiul lor aerian, însă a fost necesar ca avionul să ocolească spaţiul aerian al ţărilor care menţin interdicţiile pentru Rusia.
07:16 - Primarul oraşului Mariupol, Vadim Boicenko, a declarat că 40.000 de civili au fost deportaţi în Rusia sau în zone ale Ucrainei controlate de Rusia.
07:00 - Premierul Ucrainei Denis Șmihal anunță și el că soldații din Mariupol încă rezistă.
”Orașul încă nu a căzut. Forțele noastre militare, soldații noștri încă sunt în Mariupol și vor lupta până la final”, a anunțat el.
06:28 - O serie de explozii s-au auzit luni noapte în Donețk, Marinka, Slaviansk și Kramatorsk.
Au continuat și bombardamentele din nord-est asupra Harkovului, din sud, asupra Mikolaiv și în sud-est, în Zaporojie.
06:20 - Purtătorul de cuvânt al Pentagonului John Kirby spune că Mariupolul încă rezistă, în ciuda bombardamentelor continue ale rușilor. Cei din regimentul Azov spun că invadatorii au început să arunce cu bombe anti-buncăr asupra uzinei în care se refugiază.
06:12 - Președintele Joe Biden va avea convorbiri cu aliații SUA marți pentru a discuta despre război și moduri în care Rusia poate fi și mai izolată, însă nu există niciun plan pentru o vizită la Kiev, a anunțat Casa Albă.