Regiunea Emilia-Romagna, considerată „livada Italiei”, a fost lovită de inundaţii neobişnuit de intense, despre care autorităţile spun că sunt un semn al „tropicalizării” climatului mediteranean.
11 persoane au murit în urma furtunilor, potrivit unui nou bilanţ publicat joi după-amiază de autorităţi, relatează AFP.
Bilanţul anterior era de nouă morţi, dar doi fermieri, soţ şi soţie, în vârstă de 70 de ani, au fost găsiţi morţi, joi, în casa lor inundată.
Peste 10.000 de locuitori au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele.
Italia a avut parte de o lună mai deosebit de ploioasă şi răcoroasă, dar un adevărat potop a lovit Emilia-Romagna în ultimele zile: suprafeţe uriaşe de terenuri agricole au fost înecate sub ape, devastând câmpuri de cereale, grădini de zarzavaturi şi furaje pentru vite.
Sate întregi au fost acoperite de inundaţii noroioase, poduri s-au prăbuşit şi 400 de drumuri au devenit impracticabile, în timp ce alunecările de teren au devastat zone largi de teren.
Pagubele sunt estimate la miliarde de euro, după ce un alt val de inundaţii care a lovit regiunea la începutul acestei luni făcuse deja stricăciuni evaluate la două miliarde de euro.
"Cinci mii de ferme au ajuns sub ape: sere, pepiniere, grajduri cu animale înecate, zeci de mii de hectare de viţă de vie inundate, kiwi, pere, mere, legume şi cereale", a declarat joi confederaţia agricolă Coldiretti. Numai industria fructelor valorează 1,2 miliarde de euro pentru economia ţării, potrivit organizaţiei.
Ploaia a încetat miercuri la jumătatea după-amiezii. Primarul oraşului Ravenna, Michele De Pascale, a declarat joi că, în timp ce locuitorii din unele localităţi evacuate s-au putut întoarce la casele lor, alţii au fost nevoiţi să plece deoarece digurile şi malurile râurilor ameninţau să se rupă.
Stefano Bonaccini, preşedintele regiunii Emilia-Romagna, a comparat joi amploarea şi consecinţele dezastrului cu cele ale cutremurului care a lovit regiunea la 20 mai 2012 şi care a provocat pagube materiale de peste 10 miliarde de euro.