Liderii lumii au o nouă mare problemă - Jocurile Foamei în Biroul Oval

Liderii lumii au o nouă mare problemă - Jocurile Foamei în Biroul Oval
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Atacurile televizate ale președintelui Donald Trump din Biroul Oval asupra unor lideri din lume sunt noile „Jocuri ale Foamei” („Hunger Games”) ale politicii mondiale, cu difuzare garantată.

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a fost miercuri cel mai recent pus în această situație, după ce Trump i-a ținut o adevărată predică despre afirmațiile false potrivit cărora fermierii albi sud-africani ar fi victimele unui genocid, arată o analiză CNN.

Liderii străini intră acum pe propriul risc în sanctuarul Biroului Oval – unde conferințele de presă se desfășoară ca niște meciuri de wresting.

O capcană politică de evitat

Agresiunile lui Trump sunt o metaforă pentru o politică externă americană haotică, politizată și inundată de teorii ale conspirației. După cum au aflat și Ucraina și Iordania, cu cât o țară este mai vulnerabilă, cu atât primirea ei tinde să fie mai ostilă.

Având în vedere riscurile politice tot mai mari ale apariției în Biroul Oval, nu ar fi surprinzător ca unii lideri să reconsidere ceea ce era odată o invitație râvnită, dar care acum pare o capcană politică.

Acest lucru ar putea avea consecințe diplomatice, națiuni precum Africa de Sud privind acum mai mult către China decât către SUA.

Spectacol de propagandă

Ramaphosa știa ce urma. I s-a alăturat ministrul său alb al Agriculturii în noul guvern de coaliție multirasială. Prietenii lui Trump, campionii sud-africani la golf, Ernie Els și Retief Goosen, au fost și ei cooptați.

Dar asta nu l-a împiedicat pe Trump să lanseze un spectacol de propagandă de dreapta despre Africa de Sud. „Moarte, moarte, moarte”, a spus el, în timp ce afișa articole despre uciderea fermierilor albi sud-africani.

Problema unei proprietăți funciare mai echitabile este una dintre cele mai complexe moșteniri ale anilor de guvernare a minorităților din Africa de Sud. Însă, după cum a explicat Ramaphosa, nu există nicio campanie sistematică de exterminare pe criterii rasiale – ceea ce ar defini un genocid. Iar majoritatea victimelor crimelor violente sunt persoane de culoare.

"Îmi pare rău că nu am un avion să vă dau"

Fiecare întâlnire din Biroul Oval are loc acum în umbra tulburătoare a interogatoriului ”brutal” la care a fost supus președintele ucrainean Volodimir Zelenski de către Trump și vicepreședintele JD Vance în februarie.

Ramaphosa părea să fi învățat lecția. A reacționat cu nedumerire, mai degrabă decât cu furie, la ambuscada președintelui. A încercat cu răbdare să-i explice lui Trump faptele - nu că ar fi avut vreo importanță.

"Îmi pare rău că nu am un avion să vă dau", i-a mărturisit zâmbind președintele sud-african Cyril Ramaphosa, făcând aluzie la avionul de lux pe care Qatarul i l-a oferit în dar magnatului republican pentru a înlocui aeronava Air Force One.

"Mi-aș dori să fi avut. L-aș fi luat. Dacă țara dumneavoastră ar fi oferit forțelor aeriene ale Statelor Unite un avion, l-aș fi primit", a răspuns, râzând, Donald Trump.

'I Don't Have Plane To Give': South Africa's Ramaphosa Mocks Qatar's Jet Gift On Trump's Face

În cazul majorității președinților, sesiunile foto din Biroul Oval sunt plictisitoare. Presa este grăbită să surprindă momentele în care liderii rostesc platitudini despre „relațiile bilaterale solide”. Uneori, jurnaliștii reușesc să pună câteva întrebări înainte de a fi trimiși afară, urmând o conferință de presă mai târziu.

Dar totul s-a schimbat în al doilea mandat Trump, care a distrus până și ultimele rămășițe de decență rămase după primul său mandat. Biroul Oval a devenit acum mai aglomerat și mai gălăgios.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇