Legea care acordă despăgubiri fermierilor afectați de secetă a picat la CCR

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Curtea Constituţională a decis, marţi, că Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectaţi de fenomene meteorologice nefavorabile este neconstituţională.

CCR motivează că actul normativ „conţine dispoziţii contradictorii care conduc la imposibilitatea de calificare a ajutorului de stat instituit ca fiind unul supus obligaţiei de notificare a Comisiei Europene sau ca fiind unul exceptat de la această obligaţie”.

Decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi, actul normativ fiind neconstituţional în ansamblul său.

ADVERTISING

„Curtea a statuat că actul normativ criticat contravine dispoziţiilor art.1 alin.(5) din Constituţie, întrucât conţine dispoziţii contradictorii care conduc la imposibilitatea de calificare a ajutorului de stat instituit ca fiind unul supus obligaţiei de notificare a Comisiei Europene sau ca fiind unul exceptat de la această obligaţie.

De asemenea, Curtea a constatat că în procedura de adoptare a legii criticate nu a fost solicitată fişa financiară de la Guvern, ceea ce contravine dispoziţiilor art.138 alin.(5) din Constituţie.

ADVERTISING

Decizia este definitivă şi general obligatorie”, potrivit comunicatului de presă al CCR.

Proiectul de lege a fost adoptat, pe 27 mai, decizional de Camera Deputaţilor şi trasează cadrul legal pentru acordarea unor despăgubiri producătorilor agricoli ale căror recolte au fost afectate de secetă gravă, inundaţii sau „temperaturi excesiv de scăzute sub limita biologică de rezistenţă a plantelor”.

Actul normativ mai prevede ca schema de ajutor să fie notificată anual Comisiei Europene.

„În situaţia în care, anterior emiterii deciziei de aprobare, Comisia Europeană solicită modificări privind schema, prevederile prezentei legi pot fi modificate în mod corespunzător.

ADVERTISING

În cazul în care Comisia Europeană nu emite o decizie de aprobare a schemei, ajutorul financiar plătit beneficiarilor va rămâne definitiv suportat de la bugetul de stat şi nu vor fi solicitate spre returnare de către beneficiari”, conform sursei citate.

Despăgubirile vor fi acordate „numai pentru daune ce depăşesc 30% din producţie, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pentru cultura respectivă până la data producerii fenomenului”, mai arată proiectul adoptat de către Cameră.

Guvernul a emis, pe 5 iunie, un punct de vedere negativ la proiectul iniţiat de PSD, iar pe 19 iunie a sesizat CCR cu o obiecţie de neconstituţionalitate. 

Iată și alte decizii luate azi de CCR:

CCR a respins legea care stabilește 11 salarii minime în funcție de studii și postul ocupat

CCR a amânat pentru 30 septembrie dezbaterea pe impozitarea pensiilor speciale


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇