Le Monde face bilanțul lui Kovesi la Parchetul European: Se arată neînfricată chiar și cu cei mai puternici

Le Monde face bilanțul lui Kovesi la Parchetul European: Se arată neînfricată chiar și cu cei mai puternici

Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi a declanșat numeroase investigații și a permis arestarea preventivă a unui fost ministru croat pentru deturnare de fonduri europene, scrie cotidianul francez Le Monde care face bilanțul instituției la aproape un an de la înființare.

Acest ministru va intra în istorie ca fiind prima persoană condamnată graţie Parchetului European, precizează Le Monde.

Totodată, pe 22 noiembrie 2021, un fost primar al unui orășel din estul Slovaciei a fost condamnat la trei ani de închisoare și o interdicție de cinci ani de a ocupa o funcție publică pentru tentativă de delapidare.

ADVERTISING

Sumele implicate erau mici, 93.000 de euro, iar cazul a fost foarte simplu: fostul primar a pledat vinovat, subliniază cotidianul francez.

Dar odată cu această condamnare, ale cărei detalii, precum identitatea condamnatului, nu pot fi încă dezvăluite, Parchetul European a dovedit că se află în sfârșit pe picioare.

Ideea unui Parchet care să lupte împotriva fraudelor cu fondurile UE a apărut pentru prima dată în 1997, dar a întârziat să prindă contur.

Însă, după ani de discuții, instituția și-a început în sfârșit activitatea la 1 iunie 2021. Este condusă de o femeie, Laura Codruta Kovesi, în vârstă de 48 de ani, un curajos magistrat român anticorupție.

ADVERTISING

Înconjurată de câte un procuror din fiecare țară membră a Parchetului, Kovesi aplică la nivel european metodele pentru care este cunoscută în România.

Statisticile sunt impresionante: la începutul lunii decembrie, Parchetul European examinase deja 2.500 rapoarte și a deschis 500 de anchete penale pentru sume totale ce se ridică la 5 miliarde de euro din bugetul european.

Laura Codruta Kovesi se arată neînfricată chiar și cu cei mai puternici. La începutul lunii decembrie, aflată în Ljubljana, capitala Sloveniei, ea a avertizat guvernul premierului Janez Jansa, care a blocat câteva luni numirea procurorilor naționali care trebuiau să o asiste.

ADVERTISING

„Nu m-am născut ieri, am trăit deja tot felul de atacuri, intimidări și trucuri pentru a accepta reducerea independenței sistemului judiciar”, a declarat Kovesi.

Ulterior, Jansa i-a numit, la începutul lunii decembrie, pe cei doi procurori aleși de magistrații sloveni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇