Parchetul European (EPPO) condus de Laura Codruța Kovesi, care funcționează de șase luni, are în lucru peste 400 de anchete, din toate statele membre, al căror prejudiciu este estimat la 5 miliarde de euro.
Cătălin Borcoman, care gestionează cazurile din România instrumentatate de Parchet, a declarat pentru Europa Liberă că printre cele peste 400 de anchete se află și cazuri care vizează țara noastră, însă nu precizează câte.
Dar cele mai multe vizează fraude cu fonduri europene și primele cazuri investigate de EPPO ar urma să ajungă în fața instanțelor din România la începutul anului 2022.
Cătălin Borcoman spune că există două tipuri de infracțiuni specifice României în privința fraudelor cu bani europeni.
Unul se referă la folosirea unor documente sau informații false în dosarele prin care sunt ceruți bani europeni, iar cel de-al doilea vizează gestionarea banilor.
Pentru moment, în cazurile referitoare la România a început urmărirea penală in rem, împotriva unor fapte, nu a unor persoane.
În instanță, actele procedurale vor fi întocmite în conformitate cu standardul național, spune procurorul european din România, și nu ar trebui să apară „situații extraordinar de complicate în fața instanțelor de judecată".
La rândul său, Laura Codruța Kövesi spune că momentul ajungerii dosarelor în instanță este printre principalele provocări ale Parchetului European, pentru că se vor aplica prevederile naționale și vor exista interpretări diferite.
„Sunt convinsă că vor fi foarte multe interpretări diferite, dar, spre norocul nostru, suntem lângă Curtea Europeană de Justiție și este rolul Curții Europene de Justiție să interpreteze modul în care aceste dispoziții urmează să fie aplicate”, spune aceasta.