Kovesi a ajuns șefă în clădirea unde a fost hărțuită de Adina Florea. Dosarul nu e nici după 3 ani închis (Video)

Kovesi a ajuns șefă în clădirea unde a fost hărțuită de Adina Florea. Dosarul nu e nici după 3 ani închis (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sediul central al Parchetului European în România este în clădirea unde a funcționat, până a fost desființată, Secția Specială, instituție înființată în timpul guvernărilor PSD-ului condus la acea vreme de Liviu Dragnea, pentru a ancheta magistrații.

Printre cei care s-au trezit cu dosare deschise de această secție s-a numărat chiar fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, cea care conduce de trei ani Parchetul European.

Într-un interviu acordat Spotmedia.ro, Kovesi spune cum s-a simțit când a aflat ce sediu îi e alocat.

Kovesi, despre MCV, ancheta vaccinurilor, fraude si candidatura

„Omul sfințește locul. Sper că EPPO va avea rezultate bune. N-a fost greu să iau o decizie atunci când ni s-a oferit acest sediu pentru că îi știam foarte bine interiorul”, a răspuns Kovesi, adăugând că cei care au decis au fost ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și procurorul general.

ADVERTISING

Fosta șefă a DNA a dezvăluit că nici până acum dosarul deschis de Adina Florea nu a fost finalizat, deși trei hotărâri definite ale Înaltei Curți au stabilit asta.

„Nu am primit soluția. Sunt 3 hotărâri definitive ale ÎCCJ. În 2 dintre ele s-a și stabilit termen de soluționare a dosarului, n-au fost respectate. E surprinzător că procurori din PÎCCJ nu respectă hotărârile ÎCCJ. Și nu una. Nu știu unde s-au mutat (dosarele după desființarea SIIJ, n.red.), nu m-a informat nimeni. Pot să vă spun că de mai mult de 3 ani de zile nu s-a întâmplat nimic în acest dosar”, a spus Kovesi.

ADVERTISING

Întrebată cum vede noua formulă de anchetare a magistraților, stabilită după desființarea SIIJ, Kovesi a remarcat lipsa rezultatelor în ultimii ani.

„Nu e treaba mea să spun ce au făcut autoritățile naționale. Pot doar să spun că în perioada când această competență era la DNA, se vedeau rezultate. În ultimii 3 ani probabil dosarul meu i-a ținut foarte ocupați. Sau poate este o veste bună și toți magistrații în România sunt incoruptibili?”, a întrebat retoric șefa EPPO.

Ea a explicat că procurorii delegați nu vor putea fi hărțuiți prin proceduri disciplinare.

ADVERTISING

„Procurorii noștri au și calitate de procuror național, deci li se aplică regulile ca pentru orice procuror național. De exemplu, dacă este un accident rutier sau orice altă infracțiune, se aplică aceleași reguli ca pentru procurorul național.

Pe parte disciplinară - unde a fost o practică de hărțuire din partea Inspecției Judiciare, poate mai este valabilă și acum - este total diferit. Procurorii EPPO nu pot fi sancționați disciplinar fără consimțământul procurorului-șef EPPO. Dacă totuși se insistă, este o cale de atac, să-i spunem așa, la Colegiul Parchetului European.

Deci cumva această hărțuire, prin intermediul acțiunii disciplinare, cel puțin în cazul procurorilor europeni delegați a dispărut”, a asigurat Kovesi.

Mai multe declarații făcute de șefa Parchetului European găsiți aici - Kovesi face un tur de forță în țară: „Trebuie să iau apărarea României!” Ce spune de anchetele care vizează vaccinurile și BMW-urile Poliției


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇