Junta din Niger îi ordonă ambasadorului Franței să plece din țară, Parisul refuză

Junta din Niger îi ordonă ambasadorului Franței să plece din țară, Parisul refuză
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Regimul militar care a preluat puterea printr-o lovitură de stat la Niamey, la 26 iulie, i-a dat ambasadorului Franţei în Niger Sylvain Itte termen de 48 de ore să părăsească Nigerul, a anunţat Ministerul nigerian de Externe într-un comunicat, căruia Quai d’Orsay i-a replicat că „puciştii nu au autoritate” să ceară această expulzare.

În urma „refuzului ambasadorului Franţei la Niamey de a răspunde unei invitaţii” la sediul Ministerului de Externe, „la o întâlnire”, vineri, „şi altor acţiuni ale Guvernului francez contrare interesului Nigerului”, autorităţile militare „au decis să-şi retragă agrementul domnului Sylvain Itte şi să-i ceară să părăsească teritoriul nigerian în 48 de ore”, anunţa într-un comunicat ministerul.

ADVERTISING

Ministerul francez de Externe i-a replicat că „puciştii nu au autoritatea” de a cere plecarea ambasadorului francez.

„Franţa a luat cunoştinţă de cererea puciştilor”, a declarat AFP Quai d’Orsay.

”Puciştii nu au autoritatea să ceară acest lucru. Agrementul ambasadorului emană de la autorităţile nigeriene legitim alese”, a subliniat Parisul.

Această decizie a juntei intervine după o serie de declaraţii ostile Franţei după ce armata nigeriană l-a răsturnat de la putere, la 26 iulie, pe preşedintele Mohamed Bazoum, deţinut în continuare cu o parte a familiei sale.

ADVERTISING

Regimul militar a acuzat Parisul de faptul că vrea să intervină militar în Niger, pentru a-l repune în funcţie pe Mohamed Bazoum şi că Comunitatea Economică a Statelor Africii de vest (CEDEAO) este o organizaţie „în solda” Franţei, o fostă putere colonială în regiune.

CEDEAO a impus sancţiuni economice şi financiare dure Nigerului, în urma loviturii de stat, şi a ameninţat regimul militar cu folosirea forţei armatei în vederea restabilirii ordinii constituţionale.

Franţa a staţionat în Niger 1.500 de militari, care ajutau regimul lui Bazoum să lupte împotriva unor grupări jihadiste care însângerează de ani de zile atât Nigerul, cât şi o mare parte a Sahelului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇