Junta din Niger îi ordonă ambasadorului Franței să plece din țară, Parisul refuză

Junta din Niger îi ordonă ambasadorului Franței să plece din țară, Parisul refuză

Regimul militar care a preluat puterea printr-o lovitură de stat la Niamey, la 26 iulie, i-a dat ambasadorului Franţei în Niger Sylvain Itte termen de 48 de ore să părăsească Nigerul, a anunţat Ministerul nigerian de Externe într-un comunicat, căruia Quai d’Orsay i-a replicat că „puciştii nu au autoritate” să ceară această expulzare.

În urma „refuzului ambasadorului Franţei la Niamey de a răspunde unei invitaţii” la sediul Ministerului de Externe, „la o întâlnire”, vineri, „şi altor acţiuni ale Guvernului francez contrare interesului Nigerului”, autorităţile militare „au decis să-şi retragă agrementul domnului Sylvain Itte şi să-i ceară să părăsească teritoriul nigerian în 48 de ore”, anunţa într-un comunicat ministerul.

ADVERTISING

Ministerul francez de Externe i-a replicat că „puciştii nu au autoritatea” de a cere plecarea ambasadorului francez.

„Franţa a luat cunoştinţă de cererea puciştilor”, a declarat AFP Quai d’Orsay.

”Puciştii nu au autoritatea să ceară acest lucru. Agrementul ambasadorului emană de la autorităţile nigeriene legitim alese”, a subliniat Parisul.

Această decizie a juntei intervine după o serie de declaraţii ostile Franţei după ce armata nigeriană l-a răsturnat de la putere, la 26 iulie, pe preşedintele Mohamed Bazoum, deţinut în continuare cu o parte a familiei sale.

ADVERTISING

Regimul militar a acuzat Parisul de faptul că vrea să intervină militar în Niger, pentru a-l repune în funcţie pe Mohamed Bazoum şi că Comunitatea Economică a Statelor Africii de vest (CEDEAO) este o organizaţie „în solda” Franţei, o fostă putere colonială în regiune.

CEDEAO a impus sancţiuni economice şi financiare dure Nigerului, în urma loviturii de stat, şi a ameninţat regimul militar cu folosirea forţei armatei în vederea restabilirii ordinii constituţionale.

Franţa a staţionat în Niger 1.500 de militari, care ajutau regimul lui Bazoum să lupte împotriva unor grupări jihadiste care însângerează de ani de zile atât Nigerul, cât şi o mare parte a Sahelului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇