Lovitura de stat din Niger pune în pericol aprovizionarea UE cu uraniu

Lovitura de stat din Niger pune în pericol aprovizionarea UE cu uraniu

Lovitura de stat militară din Niger stârnește temeri în UE, în special în Franța, cu privire la impactul său potențial asupra importului de uraniu pentru centrale nucleare.

Nigerul furnizează 15% din necesarul de uraniu al Franței și reprezintă 20% din totalul importurilor de uraniu ale UE.

O lovitură de stat care ajută economia Rusiei

Orano, companie de stat producătoare de combustibil nuclear a Franței, își continuă activitățile în Niger și monitorizează situația, a declarat un purtător de cuvânt al companiei într-o declarație trimisă prin e-mail către Politico, subliniind că „prioritatea noastră este să menținem siguranța angajaților noștri din țară”.

ADVERTISING

Experții în energie s-au grăbit să sublinieze că tensiunile nu vor avea niciun impact imediat asupra nevoilor Franței de uraniu, deoarece extracția continuă și, dacă se oprește, stocurile existente pot acoperi aproximativ doi ani.

Dar lovitura de stat din Niger ar putea fi o provocare la adresa nevoilor de uraniu ale Europei pe termen lung, în condițiile în care continentul european încearcă să elimine treptat dependența de Rusia, un alt furnizor de top de uraniu folosit în centralele nucleare europene.

ADVERTISING

Tensiunile din Niger ar putea descuraja și mai mult UE să adopte sancțiuni împotriva Rusiei în sectorul nuclear, potrivit Phuc-Vinh Nguyen, expert în energie la Institutul Jacques Delors din Paris.

„Ar putea avea consecințe la nivelul UE. Uraniul – și energia nucleară în general – nu este încă supusă sancțiunilor. Dacă situația din Niger se va înrăutăți, acest lucru ar complica cu siguranță adoptarea de sancțiuni asupra uraniului rusesc pe termen scurt”, a spus expertul.

Niger, al patrulea producător mondial de uraniu

În 2021, Nigerul a fost principalul furnizor de uraniu al UE, urmat de Kazahstan și Rusia, potrivit Agenției de Aprovizionare a Comunității Europene a Energiei Atomice.

ADVERTISING

Niger este al patrulea producător mondial de uraniu, conform datelor din 2021 ale Asociaţiei Mondiale Nucleare (WNA).

Uraniul a fost descoperit în Niger în 1957, cu trei ani înainte de independenţa ţării africane în 1960, de către Bureau de Recherches Geologiques et Minieres (BRGM) din Franţa, care căuta cupru.

Orano exploatează zăcăminte din nord-vestul Nigerului, în regiunea Arlit, din 1971. Între 1978 şi 2021, Orano a extras 75.000 de tone din acest minereu din Cominak, o mină subterană în care a desfăşurat operaţiuni cu o participaţie de 59%, în asociere cu compania statală din Niger, Sopamin (31%), şi cu compania spaniolă Enusa (10%).

Citeşte mai departe despre cum lovitura de stat din Niger pune în pericol aprovizionarea UE cu uraniu pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇