Joséphine Baker, prima femeie de culoare care este înhumată în necropola naţională a Franţei, Panthéon (Video)

Joséphine Baker, prima femeie de culoare care este înhumată în necropola naţională a Franţei, Panthéon (Video)
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Joséphine Baker, artista de music-hall, eroină în mişcarea de rezistenţă, militanta antirasism, va intra marţi în necropola naţională a Franţei, Panthéon. În semn de omagiu, luni seara Empire State Building din New York a fost luminată în culorile Franţei.

Jean-Claude Bouillon-Baker, al cincilea dintre cei 12 copii pe care artista i-a adoptat, a fost invitat, marţi, la BFMTV pentru a-i aduce un omagiu mamei sale: „Este ceva extraordinar, mai mult decât unic. Mă gândesc la mama şi cred că ar fi fost foarte mândră. Dar, cum era modestă, ar fi spus că Franţa îi acordă o prea mare onoare. În final, ar fi acceptat să fie prezentată aşa, cu costumul pe care l-a iubit mai presus de orice: costumul de război”. 

Joséphine Baker entre au Panthéon – suivez la cérémonie en direct

Joséphine Baker entre au Panthéon – suivez la cérémonie en direct

Publicată de TV5MONDE pe Marţi, 30 noiembrie 2021

La 46 de ani de la moartea sa, în 1975 la vârsta de 68 de ani, Josephine Baker va deveni a şasea femeie care va primi această onoare, la trei ani după Simone Veil. Un simbol, potrivit lui Jean-Claude Bouillon-Baker: „Sper ca Panthéon să se deschidă şi pentru alte femei, cred că se deschide o nouă pagină”, a mărturisit el. „Cred că trebuie să-l deschidem şi diversităţii. Trebuie să salutăm îndrăzneala preşedintelui Republicii în acest sens”. 

ADVERTISING

Un omagiu adus curajului

Născută într-o familie săracă din Statele Unite, în Saint-Louis (Missouri), Joséphine Baker a încercat să reuşească mai întâi în New York, înainte de a alege Parisul şi Franţa, devenită patria sa de adopţie. 

Revenită în Statele Unite, ea s-a confruntat cu segregarea care a afectat persoanele de culoare, precum hoteluri newyorkeze care refuzau să o găzduiască în 1948 sau când a obligat un club din Miami Beach, Copa City, să-şi deschidă porţile pentru afro-americani după ce a ameninţat că nu va mai cânta acolo. 

La New York, restaurantul „Chez Joséphine”, înfiinţat de cel pe care îl considera al 13-lea copil înfiat, Jean-Claude Baker, i-a adus de asemenea un omagiu.

ADVERTISING

Luni, de la lăsarea serii, partea superioară a clădirii în stil art deco Empire State Building de 102 etaje a fost luminată în culorile albastru, alb şi roşu, „în semn de omagiu pentru artista şi simbolul pentru drepturile civile Joséphine Baker, prima femeie de culoare care se va odihni în Pantheon”, potrivit contului de Twitter al legendarului edificiu din Manhattan. 

La etajul al 86-lea, jucătorul francez de bachet de la New York Knicks, Evan Fournier, i-a adus un omagiu „curajului” celei care a fost eroina Rezistenţei şi o militantă înfocată împotriva rasismului. 

„Când ne uităm la ceea s-a întâmplat anul trecut sau acum doi ani”, în timpul manifestaţiilor masive care au zguduit Statele Unite după moartea afro-americanului George Floyd, „ea era înaintea vremurilor sale”, a spus sportivul, care a participat la ceremonie alături de unul dintre actorii din serialul „Emily in Paris”, francezul William Abadie, şi de consulul general al Franţei la New York, Jérémie Robert.

ADVERTISING

Joséphine Baker a devenit cunoscută la nivel internaţional în anii 1930, mai ales în Franţa, unde se stabilise în 1925 şi curând domina cabaretele din ţară. În 1937 s-a căsătorit cu Jean Lion (născut Levy), industriaş de origine evreiască.

Baker a devenit cetăţean francez şi s-a folosit de propria celebritate pentru a ajuta în timpul războiului. Ea ascundea în haine mesaje secrete de la oficiali, participa la petreceri date de ambasade, pentru a colecta informaţii clasificate legat de poziţia trupelor germane şi a donat veniturile din concertele sale armatei franceze.

Chateau des Milandes, reşedinţa ei, a devenit un punct important al rezistenţei. În plus, artista a devenit şi un purtător de cuvânt anti-rasism şi anti-semitism.

Ideea ca ea să fie inclusă în necropola naţională franceză nu este nouă. Pe 16 decembrie 2013, scriitorul Régis Debray a înaintat-o într-un editorial publicat în Le Monde.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇