Președintele Statelor Unite a fost primit cu gesturi obscene de localnicii din Hawaii care au așteptat trecerea coloanei oficiale, fiind criticat pentru reacția întârziată la acest dezastru.
Joe Biden a sosit luni, împreună cu soţia sa, Jill, pe insula Maui, la 13 zile după ce cele mai devastatoare incendii din ultimul secol din Statele Unite, relatează BBC.
Cuplul prezidențial a văzut de aproape rămăşiţele din Lahaina, un oraş istoric de 13.000 de locuitori distrus de flăcări, și a avut primele întâlniri cu membrii echipelor de intervenție.
Joe și Jill Biden s-au întâlnit și cu guvernatorul din Hawaii, Josh Green şi prima doamnă din Hawaii, Jaime Kanani Green.
"Atât cât este nevoie, vom fi alături de voi. Toată țara va fi alături de voi", a spus Biden într-un discurs care a durat aproximativ 10 minute. "Țara jelește împreună cu voi, stă alături de voi și va face tot posibilul să vă ajute să vă reveniți", a adăugat el.
Biden, care a făcut și un tur aerian al insulei, a descris dezastrul provocat de foc drept "copleșitor".
Liderul de la Casa Albă și agențiile federale pe care le supervizează sunt aspru criticate de locuitorii din Hawaii care acuză organizarea proastă a reacției statului la dezastru. Locuitorii care au așteptat trecerea coloanei prezidențiale au făcut gesturi obscene.
Unii i-au strigat "Thanks for nothing!" ("Mulțumim pentru nimic!") și au spus că "faptele vorbesc mai puternic decât vorbele".
Republicanii l-au criticat pe președintele democrat pentru că a mers în două vacanțe de la declanșarea incendiilor, pe 8 august. Pentru a vizita Hawaii, acesta și-a întrerupt vacanța de pe malul Lacului Tahoe, în Nevada, unde a închiriat o casă aparținându-i unui donator democrat, potrivit Casei Albe.
Întrebat pe 13 august despre bilanțul tot mai mare al pierderilor de vieți omenești, Joe Biden a dat un răspuns care i-a enervat pe locuitorii din Hawaii: "No comment."
Casa Albă a comunicat că președintele și-a întârziat vizita la locul dezastrului pentru a nu perturba operațiunile de salvare și reconstrucție.
Și oficialii locali au fost criticați dur. Șeful departamentului pentru situații de urgență din Maui a demisionat săptămâna trecută după ce agenția nu a reușit să activeze sistemul de alarmă care ar fi avertizat populația înaintea răspândirii flăcărilor.
Cel puțin 114 persoane au murit și 850 sunt încă dispărute. Guvernatorul statului a spus că multe dintre victime sunt copii. El a adăugat că bilanțul de 850 de decese este "o veste bună", întrucât marchează o scădere de la cel de peste 2.000 întocmit imediat după incendii.
Membrii familiilor au fost rugați să ofere eșantioane de ADN pentru a ajuta la efortul de identificare a victimelor.
Experții consultați de BBC au spus că va fi nevoie de mai multe luni sau chiar de ani pentru găsirea și identificarea cadavrelor din cauza amplorii distrugerilor și a stării precare în care vor fi descoperite rămășițele umane.
T.D.