Jocul de-a șoarecele și pisica: Războiul cyber îmbină abilitățile hackerilor și tacticile forțelor de elită

Jocul de-a șoarecele și pisica: Războiul cyber îmbină abilitățile hackerilor și tacticile forțelor de elită
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cyber-operatorii ucraineni care acționează pe linia frontului se duelează cu omologii lor din tabăra rusă. Ei duc un alt tip de război decât cel clasic, în care folosesc cele mai moderne tehnologii și elemente de luptă ale trupelor de elită.

În sediul puternic apărat al Serviciului de Securitate al Ucrainei, departamentul cyber folosește toate resursele de care dispune. Echipele sale penetrează sistemele informatice ale rușilor, colaborând cu lunetiști și piloții de drone și folosind sisteme de recunoaștere pe bază de inteligență artificială (AI) pentru a analiza informațiile culese de dronele aeriene, pe lângă datele furnizate de surse umane, sateliți și alte surse tehnice. Țintele descoperite sunt transmise armatei, relatează BBC.

ADVERTISING

"Avem oameni care sunt direct implicați în luptă", spune Ilia Vitiuk, șeful departamentului. "Înțelegem ce tip de sisteme militare vor folosi și în ce direcție", adaugă el.

Echipele pe care Vitiuk le conduce pătrund în camerele de supraveghere video din teritoriul ocupat pentru a monitoriza mișcările trupelor ruse și folosesc drone kamikaze, ca să distrugă camerele cu care rușii spionează forțele ucrainene. Aceste operațiuni implică multe acțiuni sub acoperire, în apropierea țintelor.

Dronele, folosite uneori pentru supraveghere, alteori pentru atacuri, s-au aflat în vârful inovării de la începerea războiului. Departamentul cyber al SBU operează propria flotă de drone și este angrenat într-un joc de-a șoarecele și pisica pentru a le anihila pe cele ale Rusiei.

ADVERTISING

Ucrainenii folosesc senzori pentru a detecta dronele, iar operatorii nu le doboară, ci încearcă să preia controlul asupra lor, trimițându-le comanda de aterizare. Apoi, sunt analizate și aruncate în luptă contra rușilor. Toate acestea trebuie făcute de aproape, ceea ce implică riscuri mari pentru membrii echipei. "Trebuie să-i protejăm acolo. Așa că trebuie să avem și securitate în jurul lor", explică Vitiuk.

Tot mai aproape de linia frontului

Undeva în apropiere de Kiev, operatorii militari învață să controleze dronele. Pentru Anton, care a învățat să le utilizeze dinaintea războiului, când lucra ca ghid turistic, cea mai importantă lecție nu este să-i instruiască pe operatori cum să controleze dronele, ci cum să rămână în viață evitând să fie depistați.

ADVERTISING

La începutul războiului, dronele mici zburau până la 10 kilometri de front. Dar acum operatorii ucraineni trebuie să stea mai aproape de front, pentru a contracara semnalele de bruiaj ale rușilor. "Distanța față de linia frontului devine tot mai scurtă acum. Conexiunea noastră trebuie să fie mai puternică decât bruiajul", spune Anton.

Serviciile ruse de informații și-au trimis și ele echipele cyber lângă liniile frontului pentru a comunica mai rapid cu armata și a-i oferi repede acces direct la echipamentele ucrainene capturate sau la comunicațiile ucrainene.

Un dispozitiv capturat poate oferi multe date tactice înainte ca tabăra adversă să-și dea seama că acesta a ajuns unde nu trebuie. Și ucrainenii și rușii știu asta și caută să obțină cât mai mult din partea inamicului și să-și reducă pierderile și pierderile de informații și tehnologie.

Nu toată lumea trebuie să lupte cu arma în mână. În plus, în război, mai cu seamă în cel modern, informația este o armă, iar voluntarii ucraineni pun și ei umărul la efortul de apărare a țării.

Într-un birou înghesuit din Kiev, câțiva tineri au creat un sistem denumit Griselda care extrage date de pe rețelele de socializare și alte surse, pentru a furniza în timp real informații importante. Acestea ajută armata și Guvernul să rezolve multe probleme, de la depistarea minelor terestre până la infrastructura care trebuie reparată.

Guvernul de la Kiev, prima țintă a hackerilor ruși

Activitățile de tip cyber și atacurile cu rachete sunt folosite de multe ori în tandem. Asaltul cyber rămâne necruțător, spune Victor Jora, cel care supraveghează apărarea informatică a țării în centrul care funcționează non-stop. "Aici bate inima protecției informatice a Ucrainei. E mereu aglomerat", explică el.

Guvernul este mereu principala țintă a atacurilor informatice ale rușilor. Echipa de apărare cibernetică lucrează pentru a-i contracara pe hackerii de elită din serviciile de spionaj ale Rusiei. Ucrainenii se strecoară în sistemele lor informatice și le ascultă apelurile telefonice.

"Mereu am spus că Ucraina a demontat mitul puternicilor hackeri ruși", spune Ilia Vitiuk, comparând duelul celor două armate cibernetice cu încleștarea dintre doi boxeri care se cunosc foarte bine, care se tatonează și încearcă să se impună în ring.

Cu toate atacurile cibernetice ale Rusiei, Ucraina rezistă. Moscova aruncă toate resursele împotriva Ucrainei, iar asta o lasă cu o capacitate redusă pentru a ataca informatic țintele occidentale. Dacă Ucraina cedează, aceste atacuri vor fi îndreptate în altă direcție, avertizează Vitiuk.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇