Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat duminică seară decizia guvernului său de a reimpune timp de trei săptămâni măsurile de izolare care au mai fost aplicate în primăvară, încercând astfel să oprească noul val al îmbolnăvirilor de COVID-19 care în ultima săptămână a provocat în Israel o rată a mortalităţii printre cele mai ridicate din lume, relatează agenţiile internaţionale de presă.
După mai multe ore de dezbateri aprinse, guvernul condus de Netanyahu a votat în favoarea acestei decizii drastice, care va fi aplicată începând cu Anul Nou evreiesc, pe 18 septembrie, şi se va încheia pe 9 octombrie, odată cu sărbătoarea Tabernacolelor.
Începând de vinerea viitoare, israelienii nu vor mai avea voie să iasă la o distanţă mai mare de 500 de metri de domiciliu, spaţiile comerciale neesenţiale vor fi închise, inclusiv mall-urile, şi vor fi interzise întâlnirile cu mai mult de zece persoane, printre alte restricţii. Şcolile vor fi de asemenea închise. Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv va rămâne însă deschis.
”Ştiu că aceste măsuri vor implica un preţ ridicat pentru noi toţi”, a spus Netanyahu într-un mesaj televizat. ”Nu acestea sunt sărbătorile cu care ne-am obişnuit. Şi desigur că nu vom putea sărbători cu familiile noastre extinse”, a continuat el, cerând înţelegere din partea populaţiei în contextul în care în Israel începe o perioadă de vacanţe cu un şir de sărbători.
Criticat pentru modul în care a gestionat epidemia, Netanyahu a promis un pachet de măsuri economice pentru a sprijini companiile afectate de revenirea măsurilor de izolare.
Israelul devine astfel prima ţară din rândul celor dezvoltate care instituie din nou izolarea pentru a frâna agravarea epidemiei de COVID-19.
Mai devreme în cursul zilei, un ministru ultraortodox a demisionat în semn de protest faţă de interzicerea rugăciunilor în timpul sărbătorilor evreieşti, inclusă în restricţiile antiepidemice aflate la acel moment încă în discuţie.
Ţară cu circa 9,2 milioane de locuitori, Israelul a raportat duminică 1.037 de noi cazuri de COVID-19, după ce la începutul săptămânii numărul zilnic al acestora depăşise 4.000.
Astăzi s-a înregistrat în Franța un record absolut de îmbolnăviri, peste 10.000 de persoane în 24 de ore, la fel în Cehia, iar Austria a anunțat înăsprirea regulilor, ca urmare a intrării în valul al doilea de Covid-19.