Iohannis, prima reacție în scandalul Bâstroe: Ai noștri inflamați fac afirmații care nu au un fundament dovedit

Iohannis, prima reacție în scandalul Bâstroe: Ai noștri inflamați fac afirmații care nu au un fundament dovedit
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, prima reacție în scandalul Bâstroe, afirmând că există o preocupare legitimă pentru Delta Dunării, dar se fac afirmații care nu au un fundament dovedit.

Șeful statului spune că pentru a ști ce se întâmplă acolo, ar trebui să vorbim cu ucrainenii, ”numai că nu se prea întâmplă”.

”Există o preocupare legitimă pentru Delta Dunării, dar nu trebuie să amestecăm cu diverse abordări politice de moment. Pe acel canal Bâstroe se draghează de ani de zile. Pentru a ști ce se întâmplă acolo, ar trebui să vorbim cu ucrainenii, numai că nu se prea întâmplă. Ucrainenii au solicitat să existe discuţii şi cu Ministerul Transporturilor şi de Externe. Aceste discuţii nu au avut loc, dar ai noştri, inflamaţi şi hotărâţi, fac afirmaţii care nu au un temei dovedit.

ADVERTISING

E bine să se verifice, dar cred că e legitim să se verifice împreună cu ei. Cred că este foarte bine ca politicienii noştri înainte să ţină discursuri inflamate să lase experţii să vadă ce se întâmplă real acolo, dacă se respectă sau nu legislaţia internaţională, să discute cu Comisia Europeană pentru a lua măsurile care se impun”, a declarat Iohannis.

Mai mult, președintele afirmă că nu este potrivit să atacăm în acest moment ucrainenii pe baza unor date incerte. Potrivit lui Iohannis, Ministerul Transporturilor din luna octombrie că se fac lucrări pe canalul Bâstroe.

”Ucrainenii spun că se draghează pentru întreținere, dar trebuie să se verifice. Nu cred că e potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date neverificate. Nu cred că în acest moment este potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei acum nu au nevoie să fie certaţi, au nevoie de sprijin. Nu vreau să se tolereze lucrări care pun în pericol biodiversitatea Dunării, dar nu cred că e bine să ne ambalăm fără să ştim ce se întâmplă aici.

ADVERTISING

Îi invit pe toţi cei preocupaţi să aştepte până se întâlnesc experţii, discută şi vin cu un plan de măsuri. E abordarea cea mai corectă şi care duce la rezultate. Calea este cea diplomatică, calmă şi cu experţi.

Știm ce vor ucrainenii, e de înțeles, și noi vrem ca Delta să fie protejată. Că se fac lucrări știe și Ministerul Transporturilor de prin octombrie. Cei care au încercat să facă o mare problemă din asta cred că nu au înțeles miza acestei perioade”, a completat Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai spus că le-a recomandat politicienilor români să se ocupe de alte teme până va fi clarificată situaţia de pe Canalul Bâstroe.

ADVERTISING

Potrivit lui Iohannis, de aceste chestiuni care duc la o tensionare a relaţiilor bilaterale se vor bucura și cei din Moscova.

”Nu am dat un avertisment politicienilor noştri, ci le-am făcut o recomandare să se ocupe de alte teme, până se încheie verificările acolo. E important să păstrăm sprijinul populaţiei pentru ce face România, adică pentru sprijinul pentru Ucraina, pentru întărirea Flancului Estic, pentru a ne păstra valorile noastre.

Dar noi ştim că există oameni care vor să abordeze altfel chestiunea. Nu mi se pare oportun pentru România. Aceste chestiuni care duc la o tensionare a relaţiilor bilaterale, atunci pot fi găsiţi şi la noi şi în Ucraina unii mulţumiţi şi unii nemulţumiţi, dar vă asigur că vor fi şi care se bucură în Moscova”, a conchis Iohannis.

Ucraina a negat că ar face lucrări majore

Comisia Europeană este la curent cu faptul că, în ultimele săptămâni, în mass-media din România au început să circule informații potrivit cărora Ucraina desfășoară lucrări majore pe brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe ale Dunării, dar, după ce a întrebat autoritățile de la Kiev, răspunsul acestora a arătat că nu ar fi în desfășurare sau planificate lucrări majore.

În plus, Ucraina a reafirmat că va respecta cu strictețe și va adera la toate acordurile și convențiile internaționale relevante, se arată într-un răspuns primit de Spotmedia.ro, prin Reprezentanța Comisiei Europene la București.

Amintim că ieri ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopchuk, a fost invitat, din dispoziţia lui Bogdan Aurescu, la sediul MAE pentru o discuţie cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota.

I s-a cerut ambasadorului să clarifice cât mai curând diferenţa de poziţionare a Ucrainei între precizările de presă emise în cursul zilei de sâmbătă, că nu efectuează decât lucrări de întreţinere pe canalul navigabil al Dunării, şi informaţiile publicate de către Ministerul Comunităţilor, Teritoriilor şi Dezvoltării Infrastructurii, conform cărora pe canalul Bâstroe adâncimile de navigaţie au ajuns la 6,5 m, de la 3,9 m cât ar fi fost la debutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Ambasadorul Ucrainei a arătat că ţara sa nu desfăşoară activităţi de dragare care au ca scop adâncirea căii de navigaţie, ci doar activităţi de natură operaţională menite a asigura navigabilitatea până în portul Izmail şi că partea ucraineană a propus organizarea în perioada următoare a unei reuniuni tehnice între ministerele responsabile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇