România trimite militari împotriva rebelilor houthi, dar și o navă pentru combaterea minelor din Marea Neagră. Parlamentul a primit 3 scrisori de la Iohannis

România trimite militari împotriva rebelilor houthi, dar și o navă pentru combaterea minelor din Marea Neagră. Parlamentul a primit 3 scrisori de la Iohannis
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

România va trimite militari împotriva rebelilor houthi, în operaţiunea din Marea Roşie, dar și ca să participe la combaterea minelor din Marea Neagră.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat trimiterea la comisiile de apărare a trei scrisori transmise Parlamentului de către preşedintele Klaus Iohannis.

Cele trei scrisori vor intra la plenul comun al Legislativului, de luni - 22 aprilie, ora 14:00.

În prima scrisoare, şeful statului arată că situaţia de securitate din zona coastelor yemenite şi a Strâmtorii Bab-al-Mandeb s-a deteriorat constant, cu repercusiuni negative la nivelul economiei europene şi mondiale.

ADVERTISING

În acest context, la propunerea prim-ministrului şi după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), preşedintele a aprobat participarea Armatei României "la Operaţia de Securitate maritimă a Uniunii Europene EUNA VFOR ASPIDES, în vederea asigurării libertăţii de navigaţie în Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, apele internaţionale din Marea Roşie, Marea Arabiei şi Golful Persic, începând din anul 2024, cu până la 5 militari".

De asemenea, Iohannis solicită aprobarea Parlamentului pentru participarea Armatei României "la Operaţia maritimă de tip coaliţie PROSPERITY GUARDIAN (OPG), sub comanda SUA, în zona de responsabilitate din Marea Roşie, Golful Aden şi teritoriul statului Bahrain, începând cu anul 2024, cu până la 3 militari".

ADVERTISING

Participarea personalului la această operaţiune, în cadrul comandamentului dislocat pe teritoriul Bahrainului, se va face ulterior reglementării statutului juridic al militarilor români pe teritoriul acestui stat.

Fondurile financiare necesare participării la misiuni sunt asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării (MApN) în anul 2024.

În a doua scrisoare, Iohannis cere Parlamentului aprobarea pentru participarea Armatei României la operaţiile desfăşurate sub egida Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM BLACK SEA.

ADVERTISING

Participarea României la aceste operațiuni va implica până la șase militari şi o navă militară cu capabilităţi MCM şi echipă EOD la bord, având un echipaj de până la 85 de militari.

Şi în acest caz fondurile necesare vor fi asigurate din bugetul MApN.

În fine, în a treia scrisoare, Iohannis anunţă că a aprobat tranzitarea teritoriului naţional a echipamentelor şi bunurilor materiale donate de Estonia către Ucraina şi instruirea militarilor ucraineni pentru utilizarea şi întreţinerea materialelor donate.

Fondurile financiare necesare activităţii de instruire a detaşamentului ucrainean (cazarea, hrănirea şi transportul militarilor la/de la locul de instruire, asigurarea carburanţilor pentru alimentarea ambarcaţiunilor), precum şi eventualele costuri neprevăzute, necesare pentru finalizarea activităţilor până la predarea bunurilor către partenerul ucrainean sunt asigurate tot din bugetul alocat MApN.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇