Patru inspectori de la Fisc au ascuns neregulile de la Nordis. Vizite la șeful ANAF UPDATE

Patru inspectori de la Fisc au ascuns neregulile de la Nordis. Vizite la șeful ANAF <span style="color:#990000;">UPDATE</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Patru inspectori de la Fisc ar putea fi puși sub acuzare pentru favorizarea infractorului, după ce nu au luat măsuri față de grupul de firme Nordis, deși constataseră încă de acum trei ani că acolo sunt nereguli.

Conduita inspectorilor a ieșit la iveală abia după ce DIICOT a cerut informații de la ANAF cu privire la controalele efectuate la firmele din grupul Nordis, detalii despre acest caz fiind menționate în referatul prin care procurorii au solicitat arestarea preventivă a cuplului Laura Vicol – Vladimir Ciorbă.

Doi inspectori ascund transferuri suspecte de 40 milioane de lei

La solicitarea DIICOT, Direcția Generală Antifraudă a transmis procurorilor că societățile Nordis Management SRL, Lampp Building SRL și MBG Ideal Management SRL au constituit obiectul unor controale antifraudă.

Astfel, în perioada 25.11.2021 - 31.01.2022, inspectorii F.A.-D. și G.M. au efectuat un control la NORDIS MANAGEMENT SRL având ca obiectiv verificarea transferurilor de bani între societate și persoane fizice reprezentând posibile avansuri de trezorerie.

Cu această ocazie au fost identificate valori foarte mari, de peste 40 de milioane de lei, care au fost ridicate de mai multe persoane din cadrul societății, preponderent de către Vladimir Ciorbă, Marian Ivan și Gheorghe Poștoacă. Au fost solicitate documentele justificative pentru aceste operațiuni.

Deși se analizează și observă operațiuni de valori foarte mari de transferuri din conturile societăților în conturile unor persoane fizice cu titlu de avansuri în trezorerie, nu se constată nicio încălcare a legii și nu se dispune nicio măsură. Din partea societății controlate a participat Vladimir Ciorbă.

În perioada 25.11.2021 - 31.01.2022, cei doi inspectori au efectuat un control la Lampp Building Project (fostă NORDIS BEST CONSTRUCT SRL), având ca obiectiv verificarea transferurilor de bani între societate și persoane fizice reprezentând posibile avansuri de trezorerie.

Au fost identificate valori foarte mari, de peste 16 milioane de lei, care au fost ridicate de mai multe persoane din cadrul societății, preponderent de către Vladimir Ciorbă. S-a încheiat un proces - verbal de control, dar nu s-a consemnat nimic.

În perioada 25.11.2021 - 31.01.2022, aceiași inspectori au efectuat un control la MBG IDEAL MANAGEMENT SRL având ca obiectiv verificarea transferurilor de bani între societate și persoane fizice reprezentând posibile avansuri de trezorerie. Controlul s-a efectuat la sediul social al societății NORDIS MANAGEMENT SRL.

Cu această ocazie, au fost identificate valori foarte mari, de peste 13 milioane de lei, care au fost ridicate de mai multe persoane din cadrul societății, preponderent de către Ivan George - Marian. S-a încheiat un proces verbal, dar nu s-a consemnat nimic.

”Analizând cele trei documente, constatările inspectorilor antifraudă, precum și situația faptică, respectiv financiară a celor 3 societăți, se constată faptul că cei doi inspectori, deși au constatat operațiuni de externalizare a unor sume de bani din patrimoniul celor 3 societăți, activități circumscrise infracțiunii de delapidare, nu au consemnat absolut nimic și nu au făcut vreun demers în vederea sesizării organelor judiciare. (…) Pe cale de consecință, conduita și demersurile celor doi inspectori se încadrează în tipicitatea infracțiunii de favorizarea făptuitorului, respectiv ajutorul dat făptuitorilor Ciorbă Vladimir-Răzvan și Ivan George-Marian pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a acestora pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare”, este concluzia procurorilor.

Alți doi inspectori se fac că nu văd nereguli de la Nordis și dau vina pe firme fantomă

În perioada 18.11.2021 - 03.12.2021, inspectorii C.V și V.S. au efectuat un control inopinat și operativ la societatea NORDIS BEST CONSTRUCT SRL, având ca obiectiv verificarea achizițiilor de bunuri și servicii, ocazie cu care au constatat că societatea avea declarate mai multe operațiuni de achiziții de la două societăți.

După solicitarea documentelor, analiza acestora și interacțiunile cu Vladimir Ciorbă, s-a întocmit un proces-verbal în care, la capitolele II (Prevederi legale încălcate) și III (Consecințe și măsuri dispuse în timpul controlului), nu s-a consemnat nimic.

Ulterior, aceiași doi inspectori efectuează, în perioada 15.12.2022 - 14.06.2023, un control inopinat și operativ la societatea ANTREPRIZÂ MONTAJ CONSTRUCT SRL, vizând verificarea tranzacțiilor desfășurate de societate. Se întocmește un proces-verbal, prin care se constată încălcări ale legii.

Cu ocazia controlului, a fost identificat numitul M.N. care a precizat foarte clar că o persoană i-a propus să înființeze o societate, pe care ulterior i-a vândut-o unui cetățean bulgar, dar menționează explicit că nu a semnat niciun document al societății și nu s-a prezentat la vreo bancă.

De asemenea, nu a prezentat niciun fel de document financiar-contabil. La data de 17.11.2023, este sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul București cu privire la activitatea societății și infracțiunea de evaziune fiscală.

Se reține că în considerentele plângerii este menționată inclusiv societatea LAMP BUILDING PROJECT SRL, însă plângerea penală vizează exclusiv activitatea ANTREPRIZÂ MONTAJ CONSTRUCT SRL.

Ulterior, cei doi inspectori efectuează două controale la societatea PTG ORIGINAL CONSTRUCT SRL, unul în perioada 11.05.2022-28.07.2022 și altul în perioada 27.04.2023 - 12.07.2023, ambele vizând verificarea tranzacțiilor desfășurate de societate.

Cu această ocazie, administratorul societății nu a putut fi identificat și nu s-a răspuns la solicitarea de prezentare a documentelor, respectiv prezentarea în vederea audierii. Și în aceste cazuri, au fost observate relații comerciale între societatea controlată și societatea LAMP BUILDING PROJECT SRL.

Presiunile exercitate împotriva inspectorilor DGAF și vizite la șeful ANAF

În cursul anului 2024, spune DIICOT, reprezentanții Nordis au început să facă presiuni asupra inspectorilor antifraudă care desfășurau activități de control și au solicitat audiență la președintele ANAF.

Astfel, la data de 19.06.2024, Gheorghe Emanuel Poștoacă a fost primit în audiență de președintele ANAF, întâlnire la care au participat și persoane cu funcții de conducere din cadrul DGAF, ocazie cu care Poștoacă a invocat presupusa durată nejustificat de mare a controalelor antifraudă, comportamentul necorespunzător al inspectorilor, audierea clienților grupului NORDIS, presupuse încadrări eronate ale unor operațiuni, analiza unor tranzacții intragrup.

Reacţia ANAF

Conducerea ANAF a dispus realizarea unui control de către Direcţia Generală de Integritate (DGI) în urma apariţiei informaţiilor despre cei 4 inspectori care ar fi ascuns nereguli găsite în urma unor controale la grupul de firme Nordis.

ANAF precizează că instituţia nu a primit sesizări privind comportamentul profesional al acestor angajaţi şi nici nu a primit documente din care să rezulte eventuala săvârşire a unor infracţiuni de către aceştia.

Potrivit sursei citate, activitatea DIICOT s-a desfăşurat cu sprijinul DGAF.

”Până până la data prezentei reiterăm faptul că ANAF nu a intrat în posesia unor acte sau documente din care să rezulte săvârşirea vreunei infracţiuni de către cei patru inspectori DGAF”, adaugă reprezentanţii Fiscului.

Totodată, ei precizează că, anul trecut, conducerea ANAF a acordat 57 de audienţe, iar ”primirea în audienţă reprezintă un drept al fiecărui cetăţean, drept care trebuie respectat şi acordat de către cel care are obligaţia acordării de audienţe”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇