Avertismentul pe care președintele american Joe Biden l-a lansat miercuri seara despre riscul ca America să ajungă în mâinile unei oligarhii îl viza, fără îndoială, și pe Elon Musk, cel mai bogat om din lume, devenit cel mai apropiat consilier al viitorului președinte, Donald Trump. Însă administrația Biden a avut contribuția sa la acest risc.
Mulți oficiali de la Casa Albă deplâng oportunitatea ratată de a-l cultiva ca aliat pe Elon Musk, ale cărui interese ca producător de mașini electrice au fost deseori în linie cu cele ale administrației Biden, susținătoare fermă a unei politici de energie curată.
Mai mult, unii se întreabă dacă acțiunile administrației Biden de a-l exclude pe Musk nu cumva l-au ambiționat pe omul de afaceri să-l susțină pe Trump și să cheltuiască un sfert de miliard de dolari în campania electorală. Musk, un fost democrat, nu a susținut niciunul dintre candidați până când Trump a supraviețuit unei tentative de asasinat la mijlocul lunii iulie, notează CNN.
Altfel spus, în loc să câștige un aliat puternic, Biden s-a ales cu un dușman cu o forță teribilă. Iar totul pare să fi pornit de un incident pe care miliardarul nu l-a uitat.
În 2021, Joe Biden a organizat un eveniment dedicat producătorilor de vehicule electrice. Compania Tesla nu a fost inclusă, în ciuda faptului că este cel mai mare producător de vehicule electrice din lume. La acel eveniment, Biden a lăudat giganții General Motors, Ford și Stellantis – în ciuda faptului că vehiculele electrice reprezintă o mică parte din activitatea lor generală.
Potrivit oficialilor care s-au ocupat de planificarea evenimentului, Musk a fost lăsat pe dinafară pentru că nu le-a permis muncitorilor de la Tesla să-și creeze un sindicat.
Un oficial de la Casa Albă a echivalat acest incident cu ironizarea lui Trump, pe atunci doar un om de afaceri, de către fostul președinte Barack Obama, la cina corespondenților de presă de la Casa Albă din 2011, un eveniment despre care s-a spus că l-a determinat pe liderul republican să candideze la președinție patru ani mai târziu.
După excluderea de la evenimentul organizat de Casa Albă, Musk și-a exprimat nemulțumirea – și de atunci nu i-a mai trecut, el amintind din nou incidentul anul trecut în Pennsylvania, în timpul campaniei electorale.
Mama miliardarului, Maye Musk, a spus pe X că decizia lui Biden de a-l exclude pe Musk și susținerea ideii că GM "deschide calea" în electrizarea automobilelor au fost "cel mai rău lucru care s-a întâmplat" între fiul ei și Casa Albă.
Pe măsură ce criticile lui Musk s-au intensificat, Casa Albă a pus paie pe foc în loc să încerce să-l pondereze pe omul de afaceri, ostilizându-l și mai mult.
"Au fost excluși de la discuții niște oameni cărora nu ar fi trebuit să li se facă așa ceva. Au făcut o greșeală. Cred că au calculat greșit”, a spus un oficial înalt despre decizia de a-l izola pe Biden de oamenii cu păreri opuse.
În discursul său de rămas-bun rostit miercuri, Biden și-a exprimat îngrijorarea că America va cădea în mâinile unei "oligarhii", vizându-i, fără a-i numi, pe Donald Trump și miliardarii din domeniul tehnologiei aliniați acum în spatele acestuia.
”Vreau să avertizez țara cu privire la unele lucruri care mă îngrijorează foarte mult”, a spus democratul.
”Este vorba de concentrarea periculoasă a puterii în mâinile a foarte puțini oameni ultra-bogați și consecințele periculoase dacă puterea lor este lăsată nelimitată”, a afirmat el.
”O oligarhie prinde contur în America și amenință în mod concret întreaga noastră democrație, drepturile și libertățile noastre fundamentale”, a continuat Joe Biden.
”Concentrarea bogăției și a puterii subminează sentimentul de unitate și de bine comun”, a mai afirmat cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite în discursul său sumbru.
T.D.