Într-un discurs sumbru de rămas-bun, președintele american în exercițiu Joe Biden și-a exprimat îngrijorarea că America va cădea în mâinile unei ”oligarhii”, vizându-i, fără a-i numi, pe Donald Trump și miliardarii din domeniul tehnologiei aliniați acum în spatele acestuia.
În timpul unei alocuțiuni scurte, de mai puțin de 20 de minute, susținută din Biroul Oval la o oră de maximă audiență, Biden a fost departe de optimismul declarat în timpul celor patru ani de mandat, relatează AFP și Reuters.
”Vreau să avertizez țara cu privire la unele lucruri care mă îngrijorează foarte mult”, a spus democratul, cu cinci zile înainte de a-i preda puterea celui mai mare rival al său.
”Este vorba de concentrarea periculoasă a puterii în mâinile a foarte puțini oameni ultra-bogați și consecințele periculoase dacă puterea lor este lăsată nelimitată”, a afirmat el.
”O oligarhie prinde contur în America și amenință în mod concret întreaga noastră democrație, drepturile și libertățile noastre fundamentale”, a continuat Joe Biden, într-o aluzie evidentă la Donald Trump, miliardar, precum și la șefii bogați din domeniul tehnologiei, în primul rând Elon Musk.
El a vorbit despre apariția unui ”complex tehnologic-industrial” cu o putere imensă, alocuțiunea sa semănând cu discursul de rămas-bun al fostului președinte Dwight Eisenhower, care a avertizat în 1961 împotriva ascensiunii ”complexului militar-industrial”.
Șeful Tesla, SpaceX și X, un aliat fidel și zgomotos al președintelui ales, dar și Jeff Bezos (Amazon, Blue Origin) și Mark Zuckerberg (Meta) vor participa luni la învestirea lui Donald Trump, conform postului american de televiziune NBC.
Acești ”trei oameni dețin astăzi mai multă avere decât cea mai săracă jumătate a societății americane”, a declarat marți Bernie Sanders, o figură de stânga din Statele Unite.
”Americanii sunt îngropați sub o avalanșă de dezinformare care permite abuzul de putere. Presa liberă se prăbușește. Stâlpii dispar. Rețelele sociale renunță la verificarea faptelor”, s-a plâns Joe Biden, în discursul său, cerând ca rețelele sociale să fie ”responsabile” și să se pună în aplicare mijloace de protecție în fața inteligenței artificiale.
”Trebuie să ne asigurăm că inteligența artificială este sigură, de încredere și bună pentru întreaga omenire. În era AI, este mai important ca oricând ca oamenii să guverneze și, ca țară a libertății, America, nu China, trebuie să conducă lumea în privința dezvoltării AI”, a spus el.
”Concentrarea bogăției și a puterii subminează sentimentul de unitate și de bine comun”, a mai afirmat cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite, care a fost înconjurat de membri ai familiei sale în timpul discursului.
El și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea față de ”forțele puternice” care ar dori să ”elimine măsurile pe care le-am luat pentru a face față crizei climatice”.
Aceste avertismente foarte puternice au lăsat în plan secund, în discursul său, dorința de a-și apăra bilanțul, în special lansarea unor planuri gigantice de investiții și restabilirea principalelor alianțe internaționale ale Statelor Unite.
Când îi va preda luni rivalului său cheile Casei Albe, pe care i le-a luat după o luptă grea în urmă cu patru ani, Biden va trăi o imensă umilință.
În 2019, Joe Biden a dat asigurări că Donald Trump va ”rămâne în istorie ca o aberație temporară“.
Dar președinția sa este pentru moment o anomalie sau ultimul simbol al unei epoci trecute, într-o țară zguduită de schimbări politice, culturale și economice violente, comentează AFP.
În încheierea discursului său, după 50 de ani de viață politică, Joe Biden le-a spus compatrioților săi: ”Este rândul vostru să stați de pază”.