Începe reuniunea G7 din Japonia: China este în prim-plan

Începe reuniunea G7 din Japonia: China este în prim-plan

Miniştrii de Externe din Grupul celor Şapte naţiuni bogate (G7) vor discuta probabil abordarea lor ”comună şi concertată” faţă de China, la întâlnirea lor care a început duminică, reflectând îngrijorarea comună cu privire la acţiunile Beijingului, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA.,

China va fi în prim-plan, în timp ce miniştrii din grupul G7 al celor mai bogate ţări din lume se vor întâlni timp de trei zile în staţiunea japoneză Karuizawa, informează Reuters.

Japonia, singurul membru asiatic al G7, are îngrijorări din ce în ce mai adânci cu privire la puterea în creştere a Beijingului în regiune şi este preocupată în special de orice acţiune militară împotriva Taiwanului.

ADVERTISING

Beijingul vede Taiwanul ca pe un teritoriu chinez şi nu a renunţat la posibilitatea utilizării forţei pentru a prelua controlul asupra insulei guvernată democratic.

Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, spune că numai populaţia insulei îşi poate decide viitorul său.

Comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron au evidenţiat potenţialele diferenţe dintre Europa şi Statele Unite cu privire la China.

În interviurile acordate după ce a vizitat China în această lună, Macron a avertizat UE să nu fie atrasă într-o criză a Taiwanului condusă de ”un ritm american şi de o reacţie excesivă chineză”.

ADVERTISING

Acest lucru a provocat o reacţie, iar vineri oficialii europeni din politica externă au cerut Beijingului să nu folosească forţa asupra Taiwanului, luând o atitudine dură.

”Există îngrijorare colectivă cu privire la o serie de acţiuni pe care China le întreprinde”, a declarat oficialul american reporterilor aflaţi în avionul către Japonia din Vietnam, refuzând să fie identificat din cauza sensibilităţii informaţiilor.

În Vietnam, secretarul de stat Antony Blinken s-a întâlnit cu prim-ministrul vietnamez Pham Minh Chinh.

Ambele părţi şi-au exprimat dorinţa de a-şi adânci legăturile, deoarece Washingtonul încearcă să consolideze alianţele pentru a contracara China.

ADVERTISING

Probabil că ar exista o discuţie despre modul în care membrii ar putea continua să adopte o ”abordare comună şi concertată” faţă de China, a spus oficialul.

Declaraţiile recente ale G7 au inclus apeluri la un angajament sincer şi constructiv cu Beijingul, recunoscând, în acelaşi timp, că ”în mod individual, toţi membrii G7 au relaţii economice profunde” cu a doua cea mai mare economie a lumii, a spus oficialul.

Unitate

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a încercat să sublinieze unitatea dintre membrii G7.

”Ca democraţii, avem succes în competiţia sistemică cu forţele autocratice atunci când partenerii şi prietenii noştri din întreaga lume au încredere în noi.

Trebuie să evităm ca unitatea noastră să fie înţeleasă greşit de alţii, ca separare sau ca noi rupturi să se deschidă”, a spus ea într-un declaraţie înainte de călătoria ei în Japonia.

Taiwanul va fi, de asemenea, un subiect de discuţie, a spus înaltul oficial american, dar a refuzat să comenteze vreun posibil limbaj nou specific.

Pentru naţiunea gazdă, Japonia, criza din Ucraina a sporit îngrijorarea cu privire la potenţialul de intervenţie militară chineză în Taiwanul din apropiere.

”Pentru Japonia, G7 este o platformă în care se poate spune că problemele de securitate nu sunt doar legate de războiul din Ucraina. A pune China pe ordinea de zi nu este important doar pentru Japonia, ci şi pentru Statele Unite”, a spus Yoichiro Sato, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Ritsumeikan Asia Pacific”, a spus el.

Într-un comunicat, Ministerul de Externe al Marii Britanii a declarat că miniştrii G7 vor discuta despre modul în care sprijinul internaţional poate fi utilizat cel mai strategic pentru a ajuta forţele ucrainene să-şi continue progresul pe câmpul de luptă şi ”a asigura o pace durabilă”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇