Iohannis pierde definitiv două imobile din Sibiu și trebuie să dea înapoi sute de mii de euro - banii din chirie

Iohannis pierde definitiv două imobile din Sibiu și trebuie să dea înapoi sute de mii de euro - banii din chirie

Lovitură puternică pentru președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen. Familia Iohannis pierde definitiv o casă şi un alt imobil din Sibiu, care acum poate fi înregistrat în patrimoniul statului român, iar banii încasați din închirierea acestora – de ordinul a sute de mii de euro – trebuie daţi înapoi.

Decizia definitivă de azi aparţine Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), care s-a pronunţat în cazul unui proces mai vechi privind moștenirea unui imobil din Sibiu, situat pe strada Gheorghe Magheru 35, care le-a aparținut lui Carmen Iohannis și familiei Baștea – prieteni apropiați ai familiei prezidențiale, scrie G4Media

ADVERTISING

Din cauza acestui litigiu legat de moştenire, ANAF susţinea că nu poate recupera un alt imobil care a aparținut președintelui, un spațiu comercial din Sibiu, de pe strada Nicolae Bălcescu 29, care a fost închiriat către Raiffeisen Bank (după cum a aflat Rise Project) şi care i-a adus familiei Iohannis 260.000 din chirie, în perioada 1999 – 2016.

Acum, însă, odată cu decizia publicată azi, este înlăturat ultimul impediment juridic în calea Fiscului, care trebuie să recupereze banii de la Iohannis.

Statul român poate să treacă la recuperarea banilor pe care Klaus Iohannis i-ar fi încasat drept chirie de la ambele imobile, în total vreo 320.000 de euro, potrivit Antena3.

ADVERTISING

Dacă președintele nu plătește acești bani, se poate recurge la poprire.

Istoria unor case cu bucluc

Între 1999 și 2008, casa din Magheru i-a aparținut lui Ioan Baștea, decedat între timp, Georgetei Lăzurcă, soacra președintelui, și lui Carmen Iohannis, soția acestuia.

Statul român a fost declarat moștenitorul legal al imobilului în 2008.

Rodica Baștea (soţia lui Ioan Baştea şi o prietenă a familiei Iohannis) a cerut anularea acestui certificat de moştenitor. A pierdut procesul deschis în 2016 atât la Tribunalul Hunedoara, cât și la Curtea de Apel Alba, iar acum iată şi la ICCJ.

ADVERTISING

Potrivit ANAF, acest litigiu bloca recuperarea de către stat a celuilalt imobil pierdut în instanță de familia Iohannis, în noiembrie 2015. E vorba de spațiul comercial din Sibiu, de pe strada Nicolae Bălcescu 29. Din cauza procesului, succesiunea a fost suspendată de către notarul public.

În cazul acestui imobil, Curtea de Apel Brașov a decis că a fost deținut nelegal de soții Iohannis, iar în aprilie 2016, titlul de proprietate al familiei a fost radiat din cartea funciară.

De atunci și până în prezent, statul român nu a putut să își înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului din cauza disputelor privind moștenirea. Şi nici să recupereze banii încasaţi ilegal din chirie de familia Iohannis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇