Într-un experiment neobișnuit, oamenii de știință din Germania au organizat, sâmbătă, trei concerte de muzică pop pentru a observa modul în care se poate răspândi noul coronavirus.
La aceste evenimente au participat în jur de 1.500 de voluntari – mai puțin de o treime din cât se așteptau cercetătorii – cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani. Aceștia au fost împărțiți în trei categorii, transmite BBC.
Voluntarii care au asistat la primul concert au fost încurajați să se comporte ca înainte de pandemie. Următorilor li s-a impus o oarecare distanțare socială, în timp ce măsurile pentru al treilea scenariu au fost mult mai drastice: numărul de participanți a fost redus la jumătate, iar distanța impusă a fost de 1,5 metri.
Cântărețul Tim Bendzko este cel care a susținut toate concertele, iar experimentul a venit în contextul în care Germania se confruntă cu cel mai mare număr de infectări cu noul coronavirus din aprilie încoace.
Toți voluntarii au fost testați înainte, au purtat măști și li s-au dat dispozitive de măsurare a distanței. De asemenea, o substanță fluorescentă a fost aplicată de cercetători pentru a vedea care sunt suprafețele cel mai des atinse de voluntari în timpul concertului. În plus, aceștia au stabilit metode de localizare a persoanelor cu care a intrat în contact fiecare participant în parte.
Proiectul, supranumit Restart-19, are ca obiectiv dezvoltarea unui model matematic care să poată fi utilizat în calculul riscului pe care îl presupun evenimentele la scară largă în timpul pandemiei.
Rezultatele studiului sunt aşteptate în luna octombrie.