Germania: Conservatorul Friedrich Merz, dispus la o coaliție de guvernare cu social-democrații. Continuă protestele față de extrema dreaptă

Germania: Conservatorul Friedrich Merz, dispus la o coaliție de guvernare cu social-democrații. Continuă protestele față de extrema dreaptă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Liderul conservatorilor germani și favorit în sondaje înaintea alegerile legislative din 23 februarie, creștin-democratul Friedrich Merz, a estimat sâmbătă că după alegeri ar putea ajunge la un acord asupra politicii privind imigrația cu social-democrații cancelarului în exercițiu Olaf Scholz și astfel să poată încheia o înțelegere cu aceștia pentru o coaliție de guvernare.

După ce fostul cancelar creștin-democrat Angela Merkel a deschis în 2015-2016 granițele Germaniei pentru migranții clandestini, peste un milion de migranți din Asia, Africa și Orientul Mijlociu au intrat în această țară, flux care a continuat de atunci, astfel că imigrația este acum o temă principală de dezbatere în campania pentru alegeri.

Actualul lider conservator, Friedrich Merz, s-a delimitat de politica lui Merkel la acest capitol și pledează pentru măsuri drastice anti-migrație, inclusiv controale intensificate la granițe și respingerea migranților încă de acolo, precum și expulzarea celor fără drept de azil, relatează agențiile AFP și EFE.

Cu sprijinul formațiunii de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), el a reușit luna trecută să treacă prin Bundestag (camera inferioară a parlamentului) o moțiune fără valoare legală cu astfel de măsuri.

Însă când Friedrich Merz a încercat să promoveze și un proiect de lege în acest sens, el nu a mai obținut majoritatea, iar partidele pro-europene, în special social-democrații cancelarului Olaf Scholz și Verzii titularei Ministerului de Externe, Annalena Baerbock, l-au acuzat că prin colaborarea cu extrema dreaptă și prin măsurile anti-migrație încalcă valorile și regulile Uniunii Europene.

Vorbind sâmbătă la un congres al Uniunii Creștin-Sociale (CSU), ramura bavareză a Uniunii Creștin-Democrate (CDU), Merz a subliniat că acest partid este hotărât să impună o „schimbare majoră asupra migrației” odată ce va ajunge la putere.

Protesters gather outside the CDU convention venue in Berlin


Alegătorii sunt conștienți de faptul că Verzii - celălalt partener posibil pentru un guvern de coaliție - nu doresc deloc să susțină o politică restrictivă asupra imigrației, în timp ce Partidul Social-Democrat (SPD) „se luptă cu el însuși”, a remarcat Merz în discursul său la congresul desfășurat la Nurnberg.

Totuși, el a estimat că, în cele din urmă, social-democrații „vor privi la Danemarca și la alte țări europene” și vor vedea că, dacă ar fi susținut o politică „rezonabilă” privind imigrația ar fi putut evita pierderea de voturi în favoarea formațiunii de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care ocupă locul doi în sondaje.

După ce a sugerat că este favorabil unei coaliții de guvernare cu social-democrații, Merz a subliniat din nou că nu va coopera sub nicio formă cu extrema dreaptă AfD, motivând că acest partid pune la îndoială moneda euro și NATO și caută pacea „în poala lui Putin”, referire la președintele rus și la războiul dus de acesta contra Ucrainei, țară sprijinită substanțial în acest război de Germania.

Cele mai puternice trei partide pierd ușor teren - sondaj

Cele mai puternice trei partide din Germania au pierdut uşor teren, potrivit unui nou sondaj publicat sâmbătă, cu două săptămâni înainte de alegerile anticipate din 23 februarie, în timp ce partidul de extremă stânga Die Linke a depăşit pragul de 5% necesar intrării în Bundestag, relatează Bloomberg.

Alianţa de centru-dreapta CDU/CSU a lui Friedrich Merz a rămas pe primul loc, cu o susţinere de 29% , potrivit sondajului Insa efectuat pentru ziarul Bild am Sonntag. Alianţa este în scădere cu un punct procentual faţă de săptămâna precedentă.

Alternativa pentru Germania (AfD), formaţiunea de extremă dreapta care a făcut multe valuri, mai ales după victoria lui Donald Trump în SUA, precum şi social-democraţii cancelarului Olaf Scholz au pierdut, de asemenea, câte un punct procentual fiecare, situându-se acum la 21% şi  respectiv la 16%.

În schimb, Die Linke a câştigat un punct faţă de săptămâna precedentă, sperând să reintre în parlamentul german.

Verzii conduşi de ministrul economiei Robert Habeck stagnează la 12%, pe locul al patrulea.

Protestele masive continuă

Tot sâmbătă, noi manifestații împotriva extremei drepte s-au desfășurat în mai multe orașe germane, astfel de proteste fiind organizate cu regularitate în ultima vreme de partidele pro-europene, care, în pofida sondajelor ce le sunt favorabile, au emoții înaintea alegerilor la care se tem că partide anti-sistem precum Alternativa pentru Germania (AfD) sau Alianța Sahra Wagenknecht (BSW) ar putea furniza surprize.

Manifestația cea mai mare, sâmbătă, a fost la Munchen, cu aproximativ 200.000 de participanți, potrivit poliției. Organizatorii manifestației „Munchen este multicolor” au precizat că doresc astfel să transmită înainte de alegeri „un semnal puternic în favoarea diversității, demnității umane, coeziunii și democrației”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇