Germania, alegeri în Brandenburg: Extrema dreaptă, umăr la umăr cu SPD - exit poll

Germania, alegeri în Brandenburg: Extrema dreaptă, umăr la umăr cu SPD - exit poll

Germanii din landul Brandenburg au votat duminică în alegerile regionale, iar primele rezultate exit-poll arată că social democrații lui Olaf Scholz au un mic avans față de Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă-dreapta.

SPD, care guvernează landul Brandenburg din jurul capitalei Berlin de la reunificarea din 1990, a obţinut 32% din voturi, devansând Alternativa pentru Germania, care a obţinut 29% din sufragii, într-o revenire de ultim moment, potrivit sondajului realizat la ieşirea de la urne de postul de televiziune ZDF, relatează Reuters.

Acest succes al SPD i-ar putea oferi lui Scholz un mic respiro de la discuţiile din partid cu privire la oportunitatea de a fi din nou candidatul acestuia la funcţia de cancelar pentru alegerile federale de anul viitor. Este însă puţin probabil ca acest succes să îi confere lui sau partidului său un impuls major.

Știrea inițială:

ADVERTISING

Secţiile de votare s-au închis în Brandenburg la ora locală 6 p.m. (16:00 GMT), iar primele exit poll-uri şi proiecţiile preliminare au fost anunţate imediat după terminarea votului, relatează Reuters.

Hans-Christoph Berndt, candidatul AfD la funcţia de premier al statului Brandenburg, a votat în oraşul Golssen, la sud de Berlin, exprimându-şi optimismul cu privire la perspectivele partidului său.

„Dacă vom continua să primim acelaşi nivel de sprijin pe care l-am văzut în ultimele săptămâni şi luni, lucrurile în Germania vor începe să se îmbunătăţească”, a spus Berndt, adăugând că, deşi alegerile sunt importante, viitorul Brandenburgului nu va fi decis doar de rezultatul de duminică.

Implicații ale unei posibile victorii a AfD

O victorie a AfD în alegerile din acest land ar fi o înfrângere usturătoare pentru social-democraţii (SPD), care au câştigat toate alegerile în Brandenburg, un land cu 2,5 milioane de locuitori, din 1990 încoace, de când Germania de Est şi de Vest au fost reunite.

ADVERTISING

De asemenea, un astfel de rezultat, ar pune și mai mult sub semnul întrebării legitimitatea lui Olaf Scholz, cel mai puţin popular cancelar german din istorie, de a conduce partidul la alegerile federale de anul viitor.

De remarcat și că popularul premier al SPD din Brandenburg, Dietmar Woidke, a evitat să facă campanie cu Olaf Scholz, care locuieşte în capitala statului, Potsdam.

De asemenea, Woidke a criticat comportamentul şi politicile coaliţiei de guvernare a ţării, evidențiind, în schimb, succesele economice locale din cei cinci ani de la ultimele alegeri de stat, cum ar fi deschiderea unei fabrici a Tesla şi a aeroportului Brandenburg.

ADVERTISING

Astfel, în ultimele săptămâni, sondajele de opinie au arătat că SPD a redus decalajul faţă de AfD. Un sondaj publicat joi de Forschungsgruppe Wahlen a pus AfD cu 28% în Brandenburg, SPD cu 27%, urmat de conservatori cu 14% şi noua Alianţă de stânga Sahra Wagenknecht (BSW) cu 13%.

„Cea mai mare provocare a mea în această perioadă este să nu mai permit extremiştilor de dreapta să mai aibă nimic de spus în această ţară”, a spus Woidke la un eveniment de campanie din această săptămână, unde a anunțat și că va demisiona, dacă partidul său va fi în spatele AfD.

Liderul partidului naţional AfD, Tino Chrupalla, a spus că Scholz ar trebui să facă acelaşi lucru. „Este timpul ca acest guvern să sufere consecinţele după aceste alegeri de land”, a spus Chrupalla.

Ambii parteneri de coaliţie ai lui Scholz, Democraţii Liberi şi Verzii, par să aibă probleme să câştige cele 5% necesare pentru a intra în parlamentul landului, mai arată sondajele.

La nivel naţional, cele trei partide din coaliţia lui Scholz au acum în sondaje mai puţin decât conservatorii din opoziţie, deşi analiştii politici spun că multe s-ar putea schimba înainte de alegerile federale din septembrie 2025.

Prima victorie a AfD, în Turingia

AfD a devenit la 1 septembrie primul partid de extremă dreaptă care a câştigat alegerile dintr-un land în Germania după cel de-al Doilea Război Mondial, în Turingia și s-a clasat pe locul al doilea în Saxonia, relatează Reuters.

Cu toate acestea, deoarece nu are majoritate, iar celelalte partide refuză să facă coaliții de guvernare cu extremiștii, AfD nu poate face parte dintr-un guvern regional.

AfD este unul dintre numeroasele grupuri de extremă dreaptă din Europa care valorifică îngrijorările legate de încetinirea economică, imigraţie şi războiul din Ucraina - preocupări care sunt deosebit de puternice în fosta Germanie de Est comunistă.

De asemenea, AfD încearcă să câştige de pe urma nemulţumirii faţă de luptele interne din coaliţia federală din trei partide condusă de Scholz.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇