Miniştrii de Externe ai celor mai industrializate şapte naţiuni din lume (G7) au îndemnat sâmbătă Rusia „să nu depăşească anumite limite în spaţiu”, după ce Washingtonul a avertizat asupra „ameninţării grave” pe care o reprezintă dezvoltarea de către Moscova a unei arme împotriva sateliţilor în spaţiu.
Şefii diplomaţiei din SUA, Canada, Franţa, Marea Britanie, Germania, Japonia şi Italia s-au întâlnit sâmbătă la Munchen, în marja Conferinţei de securitate care se desfăşoară în oraşul german, relatează EFE.
Chiar dacă situaţia din Orientul Mijlociu şi Ucraina s-au aflat în centrul discuţiilor, "am dedicat un mesaj clar necesităţii de a nu se depăşi anumite limite în spaţiu în urma informaţiilor privind posibile iniţiative ruseşti în domeniul spaţiului nuclear", a declarat ministrul italian de Externe Antonio Tajani într-o conferinţă de presă ulterioară.
Casa Albă a confirmat miercuri că o "ameninţare gravă" cu care se confruntă SUA vizează dezvoltarea de către Rusia a unei arme împotriva sateliţilor în spaţiu, în urma unei declaraţii enigmatice a preşedintelui Comisiei pentru serviciile de informaţii din Camera Reprezentanţilor din SUA, Mike Turner.
"Pot confirma că este vorba de o tehnologie antisatelit pe care Rusia o dezvoltă", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului american, care a refuzat să precizeze dacă este vorba de un tip de armă care include o capacitate nucleară, aşa cum a relatat anterior presa americană.
Potrivit Washingtonului, dezvoltarea unor astfel de arme este "'îngrijorătoare", dar "nu există o ameninţare imediată la adresa securităţii nimănui".
Sateliţii din spaţiu au devenit un element important al războiului în Ucraina, întrucât forţele ucrainene au folosit constelaţia Starlink a SpaceX pentru comunicaţii şi planificarea acţiunilor pe câmpul de luptă.
În acelaşi timp, după cum relatează AFP, miniştrii de Externe din G7 au păstrat un minut de reculegere în semn de omagiu pentru opozantul numărul unu al Kremlinului, Alexei Navalnîi, care a decedat vineri subit într-o colonie penitenciară din Arctica.