Presa olandeză scrie că piesele de artă valoroase, inclusiv coiful de aur de la Coțofenesti, au fost furate pentru a fi folosite la eventuale negocieri prin care un infractor român să scape de o pedeapsă cu închisoarea.
Banda de motocicliști Hardliners este implicată în furtul tezaurului dacic din Muzeul Drents din Assen. Membrii grupării i-au recrutat pe autorii spargerii de la muzeu, au declarat pentru RTL News surse din mediul infracțional și din ancheta poliției olandeze.
Potrivit acestora, furtul de artă a fost comis la comanda unui infractor important care încearcă să scape de o pedeapsă cu închisoarea. Acesta ar fi urmărit să returneze coiful și brățările în schimbul reducerii sau anulării pedepsei sale. RTL News nu a aflat numele infractorului care ar fi comandat furtul.
Coiful este încă intact
Aceste noi detalii fac ca scenariul cel mai probabil să fie cel în care coiful de la Coțofenești, vechi de 2.500 de ani, este încă intact.
"Se adună indicii că coiful nu a fost topit. Coiful încă este, probabil, în Olanda. Probabil că este învelit într-un prosop undeva lângă Heerhugowaard", a spus o sursă apropiată anchetei poliției.
Poliția are și alte piste, însă cea a unui client român care a ordonat jaful se conturează din ce în ce mai mult, spune o sursă apropiată anchetei.
Spărgătorii au scăpat coiful
Autorii furtului au folosit o bombă artizanală pentru a forța o ușă a Muzeului Drents în noaptea de 24 spre 25 ianuarie, unde avea loc expoziția "Dacia, bogată în aur și argint". În patru minute, ei au spart două vitrine cu ciocane mari și au fugit cu coiful și trei brățări de aur, a căror valoare totală de asigurare este de 5,8 milioane de euro.
Un detaliu remarcabil: în timpul jafului, spărgătorii au scăpat coiful o dată, a declarat o sursă pentru RTL Nieuws.
Poliția a luat toate măsurile pentru a găsi tezaurul românesc. Ancheta s-a concentrat rapid pe zona Heerhugowaard din nordul Olandei și pe împrejurimi. Polițiștii au percheziționat casele și spațiile de depozitare de acolo și au arestat șapte suspecți, printre care se numără Douglas W. (36), Bernhard Z. (35) și Jan B. (20).
15.000 de euro de persoană
Înainte ca Jan B. să fie arestat, poliția a lansat o operațiune sub acoperire. Ofițerii s-au dat drept reprezentanți ai cumpărătorilor coifului. Au oferit 400.000 de euro, sumă pe care B. ar fi refuzat-o. Când operațiunea a eșuat, B. a fost arestat.
Suspecții ar fi fost recrutați cu ajutorul bandei interzise de motocicliști Hardliners, relatează surse din anchetă. "Li s-au promis 15.000 de euro de persoană", spune o sursă din zona juridică. Se spune că unul dintre suspecți ar fi un potențial, un membru aspirant al grupului Hardliners.
Clubul de motocicliști Hardliners a fost fondat în 2019 din închisoarea din Zaanstad de către membrii clubului moto interzis Hells Angels. De-a lungul anilor, membrii grupării au fost condamnați pentru mai multe infracțiuni, precum extorcare, incendiere și agresiune. Liderul Hardliners, Lysander de R., se află în închisoare din 2018, fiind suspectat că conduce o organizație criminală. În martie 2024, clubul de motocliști Hardliners a fost interzis de instanță.
De ce nu spun nimic autoritățile
RTL News menționează că a investigat furtul de artă în ultimele luni și a contactat surse din poliție și justiție din Olanda și România, precum și avocați și surse din mediul interlop.
Autoritățile nu au confirmat însă oficial acest scenariu, Parchetul General refuzând să comenteze. "Este un caz atât de sensibil. Dacă Olanda ar menționa un client român, imediat ar izbucni o ceartă diplomatică", a declarat o sursă.
Nu este neobișnuit ca infractorii să cumpere comori de artă în schimbul reducerii unor pedepse. De exemplu, două tablouri Van Gogh furate de la Muzeul Van Gogh în 2003 au apărut într-o cameră ascunsă aparținând traficantului italian de droguri Raffaele Imperiale. Acesta cerea justiției reducerea unei pedepse cu închisoarea. Iar recent a reieșit că un tablou Frans Hals furat acum cinci ani a ajuns probabil în mâinile criminalului belgian Flor B.
T.D.