Fugi, ascunde-te, luptă! Filmul FBI care îi învață pe americani cum să supraviețuiască a stârnit un val de critici (Video)

Fugi, ascunde-te, luptă! Filmul FBI care îi învață pe americani cum să supraviețuiască a stârnit un val de critici (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un material video prin care FBI le arată americanilor cum pot avea șanse mai mari de supraviețuire în cazul unui atac armat a stârnit reacții critice pe rețelele de socializare.

Intitulat „Run. Hide. Fight” („Fugi. Ascunde-te. Luptă.”), materialul a fost lansat în 2020 și prezintă scenariul unui atac armat într-un bar. Protagoniștii le explică privitorilor ce trebuie să facă pentru a scăpa cu viață sau chiar pentru a pune capăt atacului, relatează The Guardian.

Clipul începe cu scena unui bar plin de oameni. La un moment, afară începe un conflict, apoi se aud focuri de armă care seamănă panica printre cei aflați înăuntru și oamenii încep să alerge spre ieșire sau încearcă să găsească adăpost.

ADVERTISING

O chelneriță vede indicatorul luminos de ieșire și începe să le explice celor ce urmăresc imaginile ce trebuie să facă pentru a nu fi împușcați. „Alergarea te face mai greu de nimerit și îți crește șansele de supraviețuire", spune ea, apoi coboară scările cu un grup de oameni. Când iese pe ușă, e oprită de polițiști cu armele îndreptate spre ea. Cu mâinile ridicate, ea spune spre cameră că trebuie să ții întotdeauna mâinile goale ridicate și să urmezi instrucțiunile când întâlnești forțele de ordine.

Dacă nu poți să ieși imediat, intri în al doilea scenariu: trebuie să te ascunzi. O femeie care s-a ascuns sub o masă spune că trebuie să găsești altă încăpere în care să te refugiezi și să blochezi ușa. Ea îi adună pe cei de lângă ea într-o cameră mică și le reamintește privitorilor să-și închidă telefoanele mobile, apoi să caute orice obiect care poate fi folosit ca armă - un extinctor sau o vază de flori - și să se pregătească să atace, dacă trăgătorul forțează ușa. Dar întâi și întâi „încuie și baricadează ușa", spune ea, în timp ce se aud focuri de armă.

ADVERTISING

Clipul trece apoi la scenariul al treilea - lupta. Un bărbat prins fără ieșire în spatele barului le spune celor care urmăresc imaginile: „Trebuie să stau ascuns. Dar nu sunt o victimă".

Ca ultimă soluție, dacă ești găsit de atacator, lupți pentru viața ta. Însă autorii subliniază că, deși în ultimă instanță este necesar, această acțiune poate să aibă consecințe fatale, dacă dă greș.

Clipul se încheie cu vocea naratorului care face un rezumat al acțiunilor pe care trebuie să le întreprindă cei care sunt prinși într-un atac în masă. „Poți supraviețui unui atac în masă dacă ești pregătit", spune acesta, îndrumându-i pe privitori pe site-ul fbi.gov/survive pentru mai multe detalii.

Materialul a reapărut în spațiul public în timp ce Statele Unite sunt pe cale să atingă cel mai mare număr de atacuri în masă din istoria recentă, potrivit Arhivei Violenței Armate. Datele arată că în 2023 s-ar putea înregistra 60 de masacre produse cu arme de foc și soldate cu cel puțin patru victime. Numărul atacurilor armate din ultimii ani arată o agravare continuă a situației: în 2019 au fost 31 de masacre, în 2020 - 21, în 2021 - 28, iar anul trecut - 36.

ADVERTISING

În acest context, clipul FBI a stârnit critici pe ambele maluri ale Atlanticului. „Dacă țările europene vor să stopeze exodul creierelor în SUA, ar trebui doar să le arate acest clip al FBI viitorilor absolvenți", a scris un investitor european în domeniul tehnologiei cu un nume celebru, Michael Jackson, pe profilul său de LinkedIn, unde are peste 134.000 de urmăritori.

Jackson, care a distribuit și un link al clipului, a adăugat că problema armelor în Statele Unite, unde rata atacurilor armate este mai mare decât în Europa și în multe alte părți ale lumii, a afectat turismul și șansele companiilor americane de a recruta angajați talentați din străinătate, relatează The Guardian.

Liderul unei fundații din Oklahoma care asigură burse școlare a scris pe Twitter: „America e terminată. În loc să ne ocupăm de cauza carnagiului, vorbim despre cum să supraviețuim unui masacru, de parcă ar fi vreo nenorocită de tornadă".

În ciuda creșterii accelerate a atacurilor de acest tip în 2023, Congresul SUA nu a reușit să restrângă accesul la arme.

Pe de altă parte, cazurile în care o persoană obișnuită reușește să oprească un atacator înarmat sunt extrem de rare, potrivit Texas State University’s Advanced Law Enforcement Rapid Response Training Center. Din 2000 și până în 2021, mai puțin de 3% din 430 de atacuri produse în SUA s-au încheiat după ce un civil a tras spre atacator.

Anul trecut, un trecător l-a dezarmat pe autorul unui atac în masă soldat cu cinci morți și 17 răniți la un club LGBTQ+ din Colorado. Eroul, Richard Fierro, era, însă, un fost soldat american care a luptat de trei ori în Irak și o dată în Afganistan.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇