Fraudă de aproape 100.000 de euro cu fonduri europene - Familii de albine cumpărate fictiv

Fraudă de aproape 100.000 de euro cu fonduri europene - Familii de albine cumpărate fictiv
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Procurorii DNA Piteşti au trimis în judecată 21 de persoane, într-un dosar privind obţinerea frauduloasă de fonduri europene.

Este vorba despre 20 de persoane care au obţinut fără drept fonduri UE de la APIA pentru familii de albine cumpărate fictiv, cu facturi, chitanţe şi bonuri false, puse la dispoziţia lor de al 21-lea inculpat din dosar.

Prejudiciul produs APIA se ridică la 470.944 de lei (peste 94.000 de euro).

DNA îi acuză pe inculpaţi de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

"În cursul anului 2020, unul dintre inculpaţi ar fi favorizat obţinerea fără drept de către mai multe persoane (printre care şi ceilalţi 20 de inculpaţi cercetaţi în prezenta cauză) a sprijinului financiar oferit de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în cadrul 'Programul Naţional Apicol - Achiziţionarea de mătci şi/sau familii de albine pentru apicultura convenţională sau ecologică", explică DNA, într-un comunicat.

Falsificatorul a pus la dispoziţia persoanelor beneficiare 226 de înscrisuri - facturi, chitanţe, bonuri - prin care a atestat, în mod nereal, că le-a vândut familii de albine şi mătci. Ulterior, persoanele respective au depus acele documente false la APIA, în vederea obţinerii fondurilor nerambursabile.

"În schimbul ajutorului acordat, inculpatul ar fi primit de la beneficiarii programului diverse sume de bani ce ar fi fost achitate acestuia după obţinea finanţării.

ADVERTISING

De asemenea, în momentul efectuării controalelor de către lucrătorii APIA, inculpatul ar fi pus la dispoziţia persoanelor respective propriii stupi cu albine, pe care i-ar fi inscripţionat cu numerele stupinelor beneficiarilor, pentru a crea aparenţa că acestea ar fi fost achiziţionate în mod real", adaugă DNA.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Vâlcea.

În acelaşi dosar, DNA a încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu cinci inculpaţi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇