Portavionul francez Charles-de-Gaulle va pleca din nou în Marea Mediterană luna viitoare pentru a participa la lupta împotriva grupării Stat Islamic în Siria şi Irak, a anunţat ministrul Apărării, Florence Parly.
Pe de altă parte, nave şi avioane ale Franţei vor ajunge în aprilie în zona Mării Negre, pentru manevre militare.
„Portavionul Charles-de-Gaulle – şi grupul său aeronaval – se întoarce pe mare la începutul lui februarie: această misiune intitulată ‘Clemenceau 2022’ îl va face să participe la operaţia ‘Inherent Resolve’, care luptă împotriva Daesh în Levant”, a precizat ministrul, într-o postare pe Twitter.
„Instrument de putere şi de influenţă excepţional, el va participa la numeroase exerciţii împreună cu forţele navale partenere şi va contribui la evaluarea autonomă de către noi a situaţiei, indispensabilă unei puteri de echilibru precum Franţa”, a adăugat Florence Parly, citată de AFP.
Circa un sfert din traficul maritim mondial trece prin Mediterana, a reamintit la rândul său, în cadrul unui briefing de presă, amiralul Gilles Boidevezi, prefect maritim şi comandant al zonei maritime Mediterana.
„Pe teatrul libian, anumite miliţii fac trafic de arme spre Sahel şi trafic de fiinţe umane spre Europa”, a subliniat el.
Printre misiunile grupului aeronaval se vor afla lupta antjihadistă în Irak şi Siria în cadrul operaţiunii „Chammal” şi afirmarea „libertăţii circulaţiei aeriene şi maritime”, potrivit amiralului Boidevezi.
Grupul aeronaval va fi escortat de o fregată americană, o fregată spaniolă, o fregată şi un submarin din Grecia şi un elicopter NH90 belgian. În Mediterana centrală „este prevăzută o interacţiune cu un portavion italian şi cu unul american”, a mai spus amiralul.
În plus, „unele mijloace maritime şi aeriene vor fi desfăşurate în Marea Neagră şi în special în România, fără îndoială o fregată, pentru a participa la un exerciţiu la începutul lui aprilie. Iar avioanele vor executa zboruri deasupra Mării Negre„, a adăugat el.
Fregata multirol Auvergne tocmai a petrecut trei săptămâni în Marea Neagră, în contextul în care criza se agravează între Occident şi Rusia, acuzată că pregăteşte o operaţiune militară în Ucraina.
Mediterana de Est a fost din toamnă teatrul unei crize diplomatice între Franţa şi Turcia. Parisul a susţinut Atena în faţa ambiţiilor Ankarei în domeniul exploatării gazului şi în iunie 2020 în zonă a avut loc un incident între o navă turcă şi una franceză.
Amiralul Boidevezi s-a aflat în această săptămână chiar în Turcia, pentru a discuta despre „mizele de securitate în regiunea Mediteranei de Est şi în Marea Neagră” şi despre „posibilităţile de cooperare viitoare” între cele două ţări, potrivit statului major francez.