Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că focarele vor fi luate în calcul în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de COVID-19, astfel că va exista un tablou mai clar a situaţiei pandemiei din România.
”S-a luat decizia ca începând cu următoarea hotărâre de Guvern, vor fi introduse şi focarele, la solicitarea Ministerului Sănătăţii şi a INSP, nu vom mai scoate unele focare din calcul, deci vor fi introduse focarele în calcul, ceea ce înseamnă că incidenţa va avea o creştere pentru că vor intra şi focarele în calcul.
Acest lucru se va întâmpla cam de la jumătatea săptămânii viitoare şi este decis deja de CNSU”, a declarat Arafat la Digi24, vineri seara.
Raed Arafat a mai precizat că impactul nu va fi unul foarte mare, având în vedere noile calcule.
”Nu am calculele în faţă, dar impactul nu va fi unul extraordinar de mare. Va fi, totuşi, un calcul pe care colegii de la INSP îl consideră mai fidel pentru că va lua totalul cazurilor pozitive şi nu va elimina cele care sunt în unele focare.
După unele discuţii s-a ajuns la concluzia că având în vedere scăderea şi că numărul testelor este la 30.000 şi totuşi avem rata de pozivivare care este destul de mică în ultima perioadă, totuşi, să nu mai lăsăm focarele la o parte şi să lucrăm cu un total”, a mai declarat Arafat.
Şeful DSU a precizat că aceste focare sunt cu precădere în spitale şi centre de îngrijire ale bătrânilor.
Posibil impact asupra școlilor
Chiar dacă nu vor crește foarte mult, este posibil ca această nouă modificare a modului de calcul sa afecteze funcționarea școlilor, care se redeschid luni. După cum se știe, decizia în ce privește cursurile, dacă se fac în clase sau online, depinde de rata de infectare din localitatea respectivă, respectiv de încadrarea localității în scenariul verde, galben sau roșu.
Începe școala: Câte localități se află în scenariul roșu și câte în cel galben
UPDATE: Premierul Cîțu nu e de acord
Premierul Florin Cîțu a declarat sâmbătă că nu este de acord să fie schimbat modul de calcul al ratei de incidență, așa cum vrea Ministerul Sănătății, dacă nu sunt argumente științifice pentru a face această modificare.
„Pentru a schimba ceva, trebuie să vedem cum a funcționat ce am avut până acum. Până acum, totul a funcționat bine. Dacă există fundamentare științifică pentru a modifica ceva, sunt gata să o vadă. În același timp, sunt adeptul unor modificări pentru o simplificare. Dacă o modificăm pentru a face lucruri mai complicate, nu susțin”, a declarat premierul, întrebat dacă este de acord cu modificarea modului de calcul al ratei de incidență prin includerea focarelor, așa cum propune Ministerul Sănătății.
„Dacă există analiza care să ne arate că în ce s-a făcut până acum au fost deficiențe și ele pot fi schimbare, merg în direcția de modificare, dar ce a fost făcut până acum a fost făcut bine. Ne uităm la cifre, la faptul că în România numărul de cazuri la ATI rămâne sub 1.000, ne uităm la apelurile la 112, ne uităm la informații și vedem că am gestionat bine această pandemie.
Deci nu văd în acest moment de ce am schimba calculul. Pot să existe alte analize la Ministerul Sănătății, care să demonstreze contrariul. Le aștept, dar orice modificare trebuie să meargă în direcția simplificării”, a spus Florin Cîțu.