Alertă la granița României - O nouă boală gravă afectează animalele din ferme. Recomandările ANSVSA

Alertă la granița României - O nouă boală gravă afectează animalele din ferme. Recomandările ANSVSA

Bulgaria a depistat un focar de variolă ovină în localitatea Straldzha, regiunea Yambol, la puțin peste 200 de km de Giurgiu.

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis recomandări pentru crescătorii de oi şi capre, pentru a împiedica răspândirea bolii în ţara noastră:

  • să aplice măsuri stricte de biosecuritate în ferme, inclusiv controlul accesului persoanelor şi vehiculelor:
  • să notifice imediat medicul veterinar în cazul în care observă semne clinice suspecte la oi sau capre (erupţii cutanate, febră, stare generală proastă);
  • să respecte toate recomandările şi măsurile dispuse de autorităţile veterinare.
ADVERTISING

Variola ovină este o boală virală gravă, care afectează în principal ovinele şi caprinele, cauzată de un virus din familia Poxviridae. Boala are un caracter foarte contagios şi se poate răspândi rapid într-o turmă, ducând la pierderi economice semnificative.

Semne clinice ale variolei ovine/caprine:

  • Leziuni cutanate: Acesta este semnul distinctiv al bolii. La ovinele/caprinele infectate apar iniţial mici pete roşii pe piele, care evoluează în papule (băşici solide) şi apoi în vezicule (băşici cu lichid). Aceste leziuni se pot dezvolta ulterior în pustule şi cruste. Leziunile cutanate apar de obicei pe: cap (în special în jurul botului, nasului şi urechilor, pleoapelor); abdomen; picioare; organele genitale; axile.
  • Febră: Animalele infectate dezvoltă de obicei febră ridicată (40-42°C) în primele 1-3 zile de la infectare.
  • Scăderea apetitului: Ovinele/caprinele bolnave pot prezenta o lipsă de interes pentru hrană, ceea ce duce la scăderea în greutate.
  • Depresie şi letargie: Ovinele/caprinele afectate devin letargice, cu o stare generală proastă, manifestând apatie şi lipsă de energie.
  • Lacrimaţie excesivă şi secreţii nazale: La multe animale infectate se observă secreţii oculare şi nazale. În cazuri severe, aceste secreţii pot deveni purulente.
  • Inflamaţia ganglionilor limfatici: Ganglionii limfatici submandibulari şi cei din regiunea subcutanată a corpului pot fi inflamaţi şi măriţi.
  • Leziuni la nivelul mucoaselor: În cazurile grave, pot apărea leziuni şi pe mucoasele bucale, nazale şi oculare, care pot cauza dificultăţi de respiraţie sau probleme de alimentaţie.
ADVERTISING

În majoritatea cazurilor, boala durează 3-4 săptămâni, dar animalele pot rămâne slăbite pentru o perioadă mai lungă de timp. Mortalitatea poate varia în funcţie de gravitatea focarului şi de starea generală de sănătate a efectivului de ovine şi caprine.

Variola ovină/caprină se transmite prin contact direct între animale infectate şi animale sănătoase.

De asemenea, virusul poate fi răspândit şi prin secreţiile nazale, oculare şi orale, leziuni cutanate rupte sau obiecte contaminate (furaje, echipamente).

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇