Fiscul francez a depistat mii de piscine construite fără autorizație, cu ajutorul Inteligenței Artificiale

Fiscul francez a depistat mii de piscine construite fără autorizație, cu ajutorul Inteligenței Artificiale

Autoritățile din Franța au descoperit 20.356 de piscine construite fără autorizație pe proprietăți private, prin intermediul Inteligenței Artificiale. Încasările suplimentare la buget obținute prin taxarea piscinelor ilegale vor ajunge la zece milioane de euro.

Sistemul dezvoltat de Google și compania Capgemini poate identifica piscinile pe baza analizării fotografiilor aeriene și a verificării încrucișate cu datele din cadastru.

Proiectul a fost lansat cu titlu experimental, anul trecut, în nouă departamente din Franța și va fi extins în toată țara, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Conform legislației, modificările aduse proprietăților, inclusiv construirea piscinelor, trebuie declarate la Fisc în termen de 90 de zile de la încheierea lucrărilor. Impozitul pe proprietate se calculează în funcție de valoarea chiriei proprietății, astfel că orice îmbunătățire crește nivelul de taxare. O piscină de 30 de metri pătrați mărește impozitul cu 200 de euro pe an.

Autoritățile intenționează să folosească sistemul de recunoaștere și pentru identificarea anexelor, extensiilor și verandelor amenajate ilegal, inclusiv a pergolelor permanente care necesită autorizație de construire.

ADVERTISING

Echipa de IT a Fiscului a explicat, însă, că deocamdată softul nu poate stabili dacă o formă dreptunghiulară dintr-o imagine aeriană este o extensie a unei case sau un acoperiș, o terasă sau chiar o prelată întinsă pe sol.

"Urmărim în special extinderile de locuințe precum verandele, dar trebuie să fim siguri că softul poate găsi clădiri cu o amprentă mare la sol, nu cuștile câinilor sau căsuța de joacă a copiilor. Aceasta este a doua fază a cercetării și vom putea să verificăm, de asemenea, dacă o proprietate este nelocuită și nu ar mai trebui taxată", a declarat Antoine Magnant, director general adjunct al Finanțelor Publice (DGFiP), pentru cotidianul Le Parisien.

ADVERTISING

În aprilie, autoritățile au declarat că softul Google-Capgemini are o marjă de eroare de 30%. Tehnologia a confundat panourile solare cu piscine și nu a reușit să identifice extensiile de clădiri ascunse sub coronamentul copacilor sau mascate de umbră, astfel că sunt necesare noi teste pentru îmbunătățirea acurateții.

Potrivit Fiscului, extinderea programului în toată țara ar putea aduce în 2023 încasări suplimentare la buget de 40 de milioane de euro din taxarea piscinelor private.

În Franța există aproximativ 3,2 milioane de piscine private, iar acestea s-au înmulțit în timpul pandemiei, când multe persoane au lucrat de acasă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇